Köztársasági elnöki határozat: Maradona jobb volt Messinél

Örök vita, hogy ki minden idők legjobb argentin labdarúgója (de akár úgy is fogalmazhatnánk: ki a legjobb a világon), Diego Armando Maradona vagy Lionel Messi. Most egy „nehézsúlyú” szaktekintély szállt be a diskurzusba, Alberto Fernández, Argentína köztársasági elnöke. Szerinte nincs vita, Maradonánál nagyszerűbb futballistát nem hordott a hátán a Föld. Ítéletének értékét némiképp csökkenti, hogy a Presidente köztudottan vérmes Argentinos Juniors-szurkoló.

Ch. Gáll András
2020. 05. 11. 10:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alberto Fernándezt a TNT televízió adásában faggatta Ángela Lerena sportriporter. A kérdés a szokásos volt: ki a nagyobb futballista, Diego Armando Maradona vagy A köztársasági elnök nem hagyott kétséget afelől, hogy nála ki a No. 1.

– Nem láttam még Maradonához fogható labdarúgót – szögezte le az elnök. – Mindig megpróbálják összehasonlítani Maradonát és Messit, de ez nem igazságos, mert a futball két különböző változatáról beszélünk. Negyven évvel ezelőtt az erő nagyon sokat számított, és a csapatok főnökei uralták a pályát. És Maradona igazi főnök volt: mindene megvolt, ami kellett, a tehetség, a kisugárzás, tényleg ő volt a főnök. Csodálatos látvány volt a játéka, csodálatos!

Az elnök még pontosított is: – A legjobb Maradona az a Maradona volt, aki az Argentinos Juniorsban játszott, és nem azért, mert én a Juniors szurkolója vagyok. Diegóban minden megvolt, ami egy Juniors-drukkert boldoggá tesz, élmény volt nézni Maradonát. Sohasem feledem, amikor bosszút állt a Loco Gattin, a „Bolondon”. (Hugo „El Loco” Gatti a Boca Juniors kapusa volt, aki a meccs előtt kijelentette, hogy az akkor még alig húsz éves Maradona dagadt, és nem fog neki gólt rúgni – a szerk.) Szóval, Argentinos Juniors–Boca Juniors 5-3, és Maradona négy gólt rúgott Gattinak, kettőt szabadrúgásból, de az egyik olyan volt, hogy ahhoz foghatót én még nem láttam. Pedig azon a meccsen nem egy jöttment fogta őt, hanem a fiatal Óscar Ruggieri, aki később a Real Madridban a világ egyik legjobb védőjévé nőtte ki magát. Nem akarom megbántani Messit és a Messi-rajongókat, de más a mai futball. Negyven éve, ha Maradonát tíz söprűnyéllel együtt kiküldted a pályára, akkor az a csapat győzött, amelyet Maradona és a tíz söprőnyél alkotott. Diego egyedül verte meg az ellenfeleket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.