Rémálom a BOK-csarnokban: ötből semmi az olimpiai kvalifikációban

Szörnyen kezdődött számunkra csütörtökön a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenye a budapesti BOK-csarnokban: kora délután eldőlt, hogy szabadfogásban öt indulónk egyike sem szerezhet kvótát.

Magyar Nemzet
2021. 03. 18. 15:02
LIGETI Dniel
Budapest, 2021. március 18. Ligeti Dániel (kékben) és a fehérorosz Dzianis Khramiankou a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyének selejtezõjében, a 125 kilogrammos súlycsoportban, a szabadfogású küzdelemben a BOK Sportcsarnokban Budapesten 2021. március 18-án. MTI/MTI Fotószerkesztõség/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti BOK-csarnokban csütörtökön megkezdődött a birkózók európai olimpiai kvalifikációs tornája, amelyen minden súlycsoportban a döntősök jutnak kvótához, miként majd májusban a szófiai világkvalifikációs versenyen is. Válogatottunkből korábban négyen biztosították a helyüket a tokiói ötkarikás játékokon (Lőrincz Tamás, Sastin Marianna, valamint a honosított Muszukajev Iszmail), s az első napon szabadfogásban öten próbáltak meg csatlakozni hozzájuk. A sorsolásnál eldőlt, hogy valamennyiüknek három meccset kell nyernie a kvótáért.

– A mezőny kőkemény, és ebből adódóan egyik srácnak sem egyszerű a dolga. Pozitív azonban, hogy Halidov Gamzatgadzsi, Kuramagomedov Murad és talán Ligeti Dani is a könnyebb ágra került – jegyezte meg a kezdés előtt Dvorák László szövetségi kapitány. S ebből kitűnik, hogy a fogásnemben már révbe ért, 2019-ben már magyar színekben vb-bronzérmes Muszukajev mellett még két Dagesztánból „importált” karfiolfülű legény akad válogatottunkban.

Mi tagadás, ránk is fér az erősítés, ez most is bebizonyosodott, hiszen a három született magyar versenyző egyetlen mérkőzést sem nyert… A londoni és riói olimpiát megjárt 31 éves Ligeti Dániel – aki 2012-ben Eb-ezüstérmes volt – a 125 kg-ban rögtön simán, 9-0-ra kikapott az U23-as Európa-bajnok fehérorosz Hramiankutól.

– Szerintem karrierem legrosszabb mérkőzésén vagyok túl. Semmi nem utalt arra, hogy rossz formában lennék, ennek ellenére komótosan mozogtam a szőnyegen, ráadásul fejben is gyenge voltam. Innen már csak feljebb vezethet az út, bízom abban, hogy a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalon megszerzem a kvótát – nyilatkozta Ligeti.

Ligeti Dániel csak ezzel a balettos mozdulattal tudta meglepni az ellenfelét
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem járt jobban nála a 33 éves, a 2013-as budapesti vb-n bronzérmes Veréb István sem a 86 kg-ban, őt az azeri Abakarov győzte le 10-5-re.

– Akkor lennék elkeseredve, ha nem tettem volna meg mindent a győzelem érdekében. A felkészülés során és most a szőnyegen is a lehető legtöbbet adtam ki magamból. Nem állok meg, csinálom tovább a dolgomat, és reménykedem a kvalifikációban – mondta Veréb.

A 97 kg-ban Korcsog Milán szintén alulmaradt az első mérkőzésén, de neki semmiképpen sem tehetünk szemrehányást, 19 évesen nagyot küzdött az Európa-bajnok török Karadenizzel, és csak 5-2-re kapott ki tőle.

– Csalódott vagyok, mert úgy éreztem, megfoghattam volna. Teher nélkül, felszabadultan birkóztam, és annak örülök, hogy jó meccset birkóztunk, sokat tanultam belőle – nyilatkozta a Csepeli BC kadet vb-ezüstérmese, aki 194 centire nőtt, és idővel magasra juthat majd egy kategóriával feljebb, a nehézsúlyban, ha ebbe beleerősődik.

De most Tokió van a célkeresztben. Kuramagomedov (74 kg) és a még csak 22 éves Halidov (57 kg) az első meccsét megnyerte, előbbi egy svájcit vert 8-0-ra, utóbbi egy olaszt 6-0-ra, ezután azonban mindkettőjük számára jóval nehezebb feladat következett. Sajnos egyikük sem tudta megoldani. A negyeddöntőben Halidov 5-2-re kapott ki a vb-3. ukrán Jacenkótól. Az Eb-5. Kuramagomedov remekül kezdett az Európai Játékok-bronzérmes azeri Gadzsijev ellen, 4-0-ra vezetett, így nagyon bosszantó, hogy végül 5-4-re kikapott. S mindehhez tegyük hozzá, hogy öt másodperccel a vége előtt még ő vezetett 4-3-ra. Kuramagomedov is fogta a fejét a szőnyegen, a vereségével azonban kora délután eldőlt, hogy szabadfogásban nem szerzünk kvótát itthon.

Dvorák László érthetően letörve értékelte a versenynapot:

– Borzalmasan mérges vagyok a történtek miatt. A srácok többsége alapvetően jól birkózott, csak épp nem hitték el magukról, hogy képesek átlépni azt a határt, amit, ha átlépnek, egyben akár olimpiai kvótát is érhetett volna. Nem a felkészüléssel vagy a formájukkal volt a probléma, mentálisan gyengültek el ma. Meg kell emésztenünk a történteket, le kell vonnunk a tanulságot, sportpszichológiai segítséget bevonni, és a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalra koncentrálni.

Pénteken a hölgyek is a BOK-csarnok szőnyegére lépnek: Szekér Szimonetta (53 kg) azeri, a 2019-es Eb-győztes Barka Emese (57 kg) spanyol, Szabados Noémi (68 kg) litván, az Eb-2. Németh Zsanett (76 kg) olasz riválissal kezd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.