A Lyon játékosai át akarják harapni a soproniak torkát

A Sopron Basket igazi nagy bravúr küszöbén áll, miután szerdán este az Euroliga negyeddöntőjének az első mérkőzésén a vártnál jóval nagyobb különbséggel, remek teljesítményt nyújtva 94-66-ra legyőzte a francia Lyont. Fél lábbal már a Final Fourban érezheti magát, sorozatban harmadszor, mondhatni, a mai visszavágó nem több formalitásnál, ám a soproniak még várnak az ünnepléssel, és óvatosságra intik saját magukat.

2021. 03. 18. 12:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki látta, az nem hitt a szemének. Az egyik teremben a Lyon, a másikban a Sopron játékosai vacsoráztak az egymás elleni mérkőzés után, és kívülről egy üvegfalon keresztül mindkét társaságot jól lehetett látni. A franciák zajosan, kimondottan jókedvűen ültek az asztaluknál, énekkel és tortával köszöntötték a születésnapját ünneplő Alekszandra Crvendakicot, ezzel szemben a soproniak csendben, szinte szótlanul falatoztak. Ha egy idegen betoppan, és megtudja, az egyik csapat 94-66-ra lényegében lelépte a másikat, gondolkodás nélkül a Lyont nevezte volna meg győztesként.

Szerencsére éppen fordítva történt. A női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjében nemigen fordul elő huszonnyolc pontos különbség, a 94 dobott pont sem gyakori, a Sopron Basket azonban elérte ezt a rekordgyanús eredményt. Török Zoltán ügyvezető elnök a lefújás után azt mondta,

ő huszonhét éve vezeti a klubot, megélt már több nagy sikert, de ilyen magas szintű kosárlabdát még sohasem látott a saját csapatától.

 

A Lyon rendszeres tagja az Euroliga mezőnyének, a nagyon erős francia bajnokságban mindig a dobogó valamelyik fokán végez, nagy reményekkel érkezett a soproni buborékba, ám ezúttal az első öt perc után szemernyi esélye sem volt a győzelemre, csak azért küzdhetett, hogy minél kisebb különbségű hátránnyal várhassa a pénteki visszavágót – ez a huszonnyolc pont enyhén szólva is rémálom lehet a számukra.

A soproniak azonban csendben vacsoráztak, és egy percig sem ünnepeltek. a csapat kapitánya már a lefújás utáni percben kijelentette a mérkőzést közvetítő M4 Sportnak, hogy ez még csak az első félidő volt, nagyon kell összpontosítaniuk, nehogy kellemetlen meglepetés érhesse őket, és ezzel egyetértett Gáspár Dávid vezetőedző is.

 

Gáspár Dávid egy önfeledt pillanata, a vezetőedzőnek a mérkőzésen volt minek örülnie
Fotó: Fiba.com

 

– A Lyon játékosai büszke sportemberek, akik alighanem úgy jönnek ki a pályára pénteken este, hogy el akarják harapni a torkunkat – mondta a Magyar Nemzetnek. – Most a regeneráció mellett az az elsődleges feladatunk, hogy ne altasson el minket a vártnál nagyobb különbségű előny. Beszélni fogunk arról, hogy mi járhat most az ellenfél játékosainak a fejében, nekünk pedig továbbra is szárazon kell tartanunk a puskaport. Ez az, amivel foglalkozunk, ez még nem az ünneplés ideje, arra csak pénteken kerülhet sor, ha ténnyé válik, hogy ott leszünk az Euroliga négyes döntőjében, a Final Fourban.

A mérkőzés összefoglalója

 

A franciák részéről a Lyon két legjobbját, az egyaránt 14-14 pontig jutott Michelle Plouffe-t és a már említett Alekszandra Crvendakicot sikerült szóra bírnunk, és elég lényeges eltérés fedezhető fel a mondandójukban. Előbbi ezt nyilatkozta:

– Kemény mérkőzést játszottunk a Sopron hazai pályáján. Nem voltunk elég erőszakosak, ezért úgy gondolom, újra kell szervezni a játékunkat. Úgy kell kimennünk a pályára pénteken, hogy tudjuk, még koránt sincs vége a párharcnak. Nehéz lesz, de nincs veszítenivalónk.

A szerb válogatott Crvendakic, aki tavaly nyárig hat éven keresztül a Sopront erősítette, kevésbé bizakodó:

– Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek Sopronban, a második otthonomban, ám a mérkőzés nagyon elszomorított. Messze a tudásunk alatt teljesítettünk, nem bírtunk a magyar csapattal, hagytuk magunkat szétzilálni. Pénteken meg akarjuk mutatni, hogy nem olyanok vagyunk, mint amilyennek szerda este mutattuk magunkat.

 

Alekszandra Crvendakic születésnapját alaposan elrontották a korábbi csapattársai
Fotó: Fiba.com

 

Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt a tetemes hátrány ledolgozására és csapata továbbjutására, csak egy sokatmondó félmosollyal felelt. Bár Gáspár Dávid azt is mondta, hogy a kosárlabdában minden előfordulhat, Crvendakic tapasztalt játékosként pontosan tudja, hogy a fordítás egyenlő lenne egy hatalmas csodával. Különösen úgy, hogy a Sopron ebben az idényben imponáló magabiztossággal szerepel minden porondon: sem a bajnokságban, sem a Magyar Kupában, sem az Euroligában nem talált még legyőzőre, ami akkor is nagy bravúr, ha az utóbbiban a hét meccsből ötöt a saját pályáján játszott, igaz, a szurkolói nélkül.

A vezetőedző és a csapatkapitány hivatalból óvatos, ez a dolguk. Mi viszont kimondhatjuk: pénteken este a visszavágón (20.05, tv.: M4 Sport) minden bizonnyal csak a veretlenség megőrzése lesz a tét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.