Megfejthetetlen kétarcúság

Az újdonsült Roland Garros-győztes Babos Tímea nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy ő egyéni játékos, aki párosban is rajthoz áll. Mást mutatnak az eredmények: amíg egyesben 142-en vannak előtte a rangsorban, a párosban csak saját partnere, Kristina Mladenovic előzi meg. Égbekiáltó különbség. Korábbi éljátékosunk, Temesvári Andrea lapunknak elmondta, Babos Tímeát korai lenne leírni, könnyen elképzelhető, hogy a soproni játékost újra az első ötven között jegyzik majd a női egyes világranglistáján.

2019. 06. 12. 10:54
BABOS Tímea; MLADENOVIC, Kristina
A magyar versenyző (balra) még sok szép sikert érhet el Kristina Mladenoviccsal Fotó: MTI/AP/Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A friss Roland Garros-győztes hosszú évek óta kitartóan mantrázza, hogy egyes játékosnak tartja magát, aki párosban is próbálkozik. Az eredmények önmagukért beszélnek, Babos akkor tud kiteljesedni, ha van partnere a pályán, amikor megoszlik a felelősség a saját térfelén. Vajon ennek lélektani okai is vannak? – Timi számára megnyugvást jelent, ha mellette van a partnere, mert ekkor úgy érzi, hogy a nehéz pillanatokban támaszkodhat valakire. Könnyebbséget jelent, ha megoszlanak a terhek. Timi sokkal felszabadultabban tudja kihozni a magából azt, ami benne van – válaszolta Temesvári Andrea, aki 1988-ban Martina Navratilova oldalán nyert a párizsi Grand Slam-versenyen.

Temesvári egyéniben is kitett magáért: tizenhárom versenyt nyert, 1984 februárjában a hetedik helyen állt a világranglistán, mellesleg 1986-ban nyert egy Grand Slam-trófeát a Roland Garroson. Babosnál nincsenek egyensúlyban az eredmények: Andrea Hlavacková oldalán WTA-vb-t, Kristina Mladenovic partnereként egy-egy Australian Opent és Roland Garrost, valamint egy WTA-vb-t nyert. Az utóbbi időben egyesben nincsenek látványos eredményei, a legfrissebb világranglistán a 143. helyen áll. Párosban szárnyal, ott csak egyvalaki előzi meg: a társa, Mladenovic.

A magyar versenyző (balra) még sok szép sikert érhet el Kristina Mladenoviccsal
Fotó: MTI/AP/Michel Euler

– Párosban felértem a csúcsra: nyertem Grand Slamet, két világbajnoki címet, vezettem a világranglistát, így logikus lépés, hogy az egyesre koncentrálok. Ez egyébként edzésmunkában nem jelent nagy különbséget, hiszen eddig is egyes játékosnak vallottam magam, a párosra nem edzek, csak a technikai dolgokat csiszolgatjuk – nyilatkozta tavaly novemberben Babos, miután Szingapúrban megnyerte a páros vb-t.

A páros mezőnyben két alaptípus létezik: az egyest hanyagoló, bevallottan a párosra koncentráló és a mindkét műfajban kiemelkedő eredményekre képes teniszező. Az amerikai Bryan testvérek, Bob és Mike ketten együtt összesen 34 Grand Slam-trófeát nyertek, egyesben egy idő után el sem indultak. Bőven akad ellenpélda is, a már említett Temesvári Andrea mellett Taróczy Balázs is mindkét műfajban sikeres: a svájci Heinz Günthardt oldalán 1981-ben a Roland Garroson, 1985-ben pedig Wimbledonban győzött. A németek ikonja, Steffi Graf 1986 és 1989 között, pályafutása elején négyszer is döntőzött párosban az egyesben szintén igen erős Gabriela Sabatini oldalán. Martina Navratilováról már volt szó, a Williams nővérekről még nem: a kétezres évek legendája, Serena a nővérével, Venusszal szintén összehozott egy-két jelentős sikert.

Babos Tímea egyelőre messze van az egyes élmezőnyétől, de Temesvári szerint ez könnyen változhat: – Én teljesen reális célnak gondolom, hogy beverekedje magát a top 50-be. Timiben még sok van, ha megtalálja az ideális edzőt, s meglesz benne a kellő hit és önbizalom, akkor könnyedén visszakerülhet az őt megillető helyre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.