Megmutatta, igenis létezik

Másfél éves eltiltása után és térdműtétje előtt Pars Krisztián szombaton közvetlenül a riói olimpiai bajnok tadzsik Dilshod Nazarov mögé iratkozott vissza a kalapácsvetés világranglistájra. S bár ez történetesen csak a 28. helyet jelenti a rangsorban, a londoni játékokon győztes szombathelyi atlétának a 75,97 méteres dobás felvillantotta az esélyt, hogy jövőre Tokióban akár újra a legjobbak között lehet.

2019. 08. 19. 16:12
Pars Krisztián
Bár még hátravan egy térdműtét, de a szombathelyi klasszis ott lehet jövőre Tokióban Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pars Krisztián a július végi ob-n tért volna vissza eltiltása után (tavaly januárban versenyidőszakon kívül nem teljesítményfokozó szerrel akadt fenn egy ellenőrzésen), de a kalapácsvetést elmosta az eső, három nappal később a „pótláson” pedig nem indult el. Makacs térdsérülése miatt nem volt problémamentes a visszatérése, februárban megoperálták, majd injekciókúrával kezelték, ám ez sem orvosolta a gondjait.

A 2012-ben olimpiai bajnok, kétszeres Eb-aranyérmes atléta azonban múlt szombaton Tapolcán a Papp Pál–Csermák József-emlékversenyen nekiveselkedett, és a 78,13 méterrel győztes, Eb-bronzérmes Halász Bence mögött 75,97-tel második lett. (S ugyan a dohai vb-re 76 méter a nevezési szint, a 32 fősre kiegészített mezőnybe bőven belefér.)

– Az edzéseredményeim alapján ez volt a realitás – fogalmazott tegnap érdeklődésünkre olimpiai bajnokunk.

– Ha nem fájna, nem szúrna a térdem, rendesen bele tudnék állni a dobásokba, akkor most 77-78 méteres eredményről beszélhetnénk, de technikailag nagyjából hetvenszázalékos szinten vagyok. És a hiányzó harmincat egyelőre nem tudom hozzátenni a fájdalmaim miatt. Ám nem is szeretném erőltetni a dolgot, nehogy még rosszabbul járjak.

Bár még hátravan egy térdműtét, de a szombathelyi klasszis ott lehet jövőre Tokióban
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A világranglistát a lengyel Wojciech Nowicki 81,74 méterrel vezeti, Halász 78,27-tel az ötödik. Érdekesség, hogy a riói olimpián győztes és Parshoz hasonlóan 37 éves tadzsik Dilshod Nazarov 76,14-gyel a 27., és közvetlenül utána jön a mi olimpiai bajnokunk. Aki Londonban 80,59-cel győzött, de most egészen más a helyzet.

– Szerdán megyek Hangody professzor úrhoz, mert újabb műtét vár rám, és meg kell beszélnünk, hogy mikor kerüljön sor rá. Az nem is kérdés, hogy nekem a tokiói olimpia a legfontosabb, és erre a műtétet követő felépülés után minimum öt, de inkább hat hónap felkészülés kell. Négy hónap kemény alapozás, utána pedig két hónap versenyekkel, ráhangolódással, összpontosítással. Ha az operációm októberben lenne, akkor elindulhatnék a dohai vb-n, ahol persze nem az éremért harcolnék, de egy 76-77 méteres eredménnyel a hetedik hely környékére szerintem oda lehetne érni. Ám ahogy mondtam, az olimpia sokkal fontosabb, és a jelenlegi szintemről indulva hat-hét hónapos felkészüléssel Tokióban már a 79-80 méter is elérhető lenne nekem – véli a Dobó SE versenyzője.

Parsnak a mostani 75,97 méteres eredmény azért is fontos, mert ezzel visszakerül a szövetség által támogatott versenyzők közé: – Beszéltem Gyulai Miklós elnök úrral, és előzőleg abban maradtunk, hogy 75-76 méter közötti eredményt várnak el tőlem. Ezt teljesítettem, így októbertől újra támogatnak. Nem bántam volna, ha három centivel nagyobbat dobok, de nem vagyok bosszús, hogy ilyen kicsivel maradtam el a 76 métertől.

Megmutattam, hogy itt vagyok, igenis létezem, és biztos, hogy innen még felfelé vezet az út.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.