Megvan a cardiffi siker receptje

Eljött a nagy nap, a magyar válogatott kedd este ki-ki mérkőzést játszik Wales ellen (tv: 20.45, M4 Sport) az Eb-selejtezősorozat utolsó fordulójában. Cardiff eddig nem hozott szerencsét: 2007-ben nulla szavazatot kapott itt a ­2012-es magyar-horvát közös Eb-pályázat, Magyarország még nem nyert tétmeccsen a walesi fővárosban. Higgyünk Marco Rossinak, a szövetségi kapitány tisztában van a selejtezősorozatban hazai pályán veretlen walesi válogatott gyenge pontjával.

Szilágyi László (Cardiff)
2019. 11. 19. 15:09
Euro 2020 Qualifier - Hungary Training
Az utolsó edzés a mérkőzés színhelyén az utolsó selejtező előtt Fotó: Andrew Boyers Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riadt külföldiek kapkodták a fejüket Ferihegyen. Tegnap hajnalban nemzeti színű sálakban, „Magyarország” feliratú trikókban futballdrukkerek gyülekeztek a repülőtéren. Volt, aki szó szerint értelmezve az indulót (Az éjjel soha nem érhet véget…) „aznaposan” fürkészte a járatinformációt közlő hatalmas monitort. S ha az egyre inkább duzzadó szurkolósereg nem lett volna elég a hazánkból távozó külföldieknek, láthatták a spanyolországi világliga-mérkőzésre utazó női vízilabdacsapatunkat, természetesen egyenmelegítőben.

Pár órával később a Stansteden, a London vonzáskörzetéhez tartozó három fapados repülőtér egyikén is tolongtak a drukkerek, a rövidnadrágban sétálgató skótok, a piros-fehér mezbe öltözött dánok és persze a magyarok. A rend kedvéért: Skócia múlt szombaton Cipruson játszott Eb-selejtezőt, tegnap este pedig Dánia játszott ki-ki meccset Írországgal. A magyarok voltak többségben (csak Londonból további ezer szurkolót várnak a mérkőzés napján), mindenki abban a reményben kelt útra, hogy harmincnégy év után újra sikerül legyőzni idegenben Walest. 1985-ben, Esterházy Márton, Hajszán Gyula és Kovács Kálmán góljaival 3-0-ra győztünk egy barátságos meccsen, ám tétmérkőzésen még nyeretlenek vagyunk Cardiffban. A ­walesi fővárosról egyébként sem őrzünk kellemes emlékeket: 2007-ben itt kapott nulla szavazatot a 2012-es Eb-rendezésért ringbe szálló magyar–horvát közös pályázat.

Az utolsó edzés a mérkőzés színhelyén az utolsó selejtező előtt
Fotó: Reuters

Most sem kedvezők a kilátások. és Kádár Tamás sérülése, Korhut Mihály eltiltása miatt toldozott-foldozott védelmet tud kiállítani a szövetségi kapitány. – szokásával ellentétben – már az Uruguay elleni stadionavató után felfedte a lapjait: a Puskás-akadémista Nagy Zsolt lesz a balhátvéd Cardiffban. A két belső védő kizárásos alapon Baráth Botond és lehet, ahogy a múlt pénteken pihentetett Lovrencsics Gergő is abszolút esélyes a jobbhátvéd posztra – Bese Barnabás múlt pénteki produkciója után ez nem nagy meglepetés… A középpályán és a csatársorban már jobb a helyzet. Rossi a meccs előtti hivatalos sajtótájékoztatón megjegyezte: ki kell használni az ellenfél gyenge pontjait, az olasz szakember szerint a védelme sebezhető a walesi válogatottnak.

Wales erényeit ismerjük: a korábbi kiváló balszélső, Ryan Giggs vezette válogatottban szerepel a futballtörténelem nyolcadik legdrágább játékosa, Gareth Bale, Aaron Ramsey lehúzott egy szűk évtizedet az Arsenalnál, a nyáron vette meg a Juventus. Ismerős lehet Ethan Ampadu: tavaly még a Chelsea színeiben játszott a Mol Vidi elleni Európa-liga-csoportmeccsen, a szezon előtt klubja kölcsönadta az RB Leipzignek, ahol naponta láthatja a német klub két magyarját, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt. Nehéz nem észrevenni Daniel Jamest, az ő sebességét Marco Rossi gyorsaságához hasonlította, és a Manchester United huszonkét éves szélsője már három gólnál jár az angol bajnokságban. A ­helyiek nagy kedvence, Joe Allen eltiltását töltötte az azeriek ellen, ma este újra ott lehet Giggs csapatában.

Rossira visszatérve: a walesi védelem valóban nem tűnik acélosnak, Bakuban is elmélázott egyszer-kétszer, de mielőtt túlzottan belelovallnánk magunkat, nem árt rögzíteni, hogy ­Wales veretlen hazai pályán a selejtezősorozatban. Talán épp most jött el az ideje, hogy hiba csússzon a tiszteletet parancsoló eredménysorba. – Lehet, hogy nem vagyok túl diplomatikus, de nem szeretném, hogy nevető harmadikként Szlovákia jusson ki az Európa-bajnokságra – jegyezte meg a kapitány.

Magyar győzelem magyar, walesi siker walesi továbbjutást ér, döntetlen esetén Szlovákia lehet a nevető harmadik, ha legyőzi Azerbajdzsánt. Ha mindkét meccsen döntetlen születik, akkor mi megyünk az Eb-re, s mivel Marco Rossi ismeri az ellenfél gyenge pontjait, lehet esélyünk.

Reméljük, Ryan Giggs nincs tisztában a mi gyengeségeinkkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.