Ünnepel a pólótársadalom: mindkét csapatunk ott lesz az olimpián!

Bíró Attila szerint sporttörténelmi tettet hajtott végre a női vízilabda-válogatott, amely a hazai medencében játszott olaszoknak esélyt sem adva szerezte meg az utolsó kiadó helyet a tokiói olimpiára.

2021. 01. 24. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A riói olimpia óta eltelt négy és fél év talán legfontosabb mérkőzésén ugrott medencébe szombat este női pólóválogatottunk, és a vártnál jóval simábban, rendkívül higgadt játékkal, 13-10-re verte meg Olaszország legjobbjait. Pedig a körülmények inkább az olaszoknak kedveztek, hiszen saját felségterületükön, Triesztben zajlott az olimpiai kvalifikációs torna, így félő volt, hogy a mieink elleni elődöntőben egy-két bírói döntés őket fogja segíteni, de szerencsére ezek az aggodalmak alaptalannak bizonyultak.

A magyar nemzeti csapat az elődöntőt megelőzően csupán egy erősnek tekinthető ellenféllel, Görögországgal találkozott, és azon a – nem sok téttel bíró – csoportmeccsen nem állt össze a támadójáték, hiányoztak az egyéni villanások, így a győzelem is elmaradt. Az olaszok ellen viszont mintha kicserélték volna játékosainkat, és Keszthelyi Rita vezérletével sikerült meglepni a házigazdát. Bíró Attila szövetségi kapitány szerint ebben két tényező játszott fontos szerepet.

– Két dolog volt meghatározó, az egyik a kezdésünk. Tudtuk, hogy tartani fognak tőlünk, és ezt kihasználtuk, egyből nekik rontottunk. A második a kapusteljesítmény, amivel szintén megleptük őket. Az első két negyedben fogalmuk se volt arról, hogy mi történik – értékelt Bíró a szövetség honlapján.

A válogatott mestere az Olaszország ellen hagyományosan kiválóan védő Gangl Edina helyett a még tapasztalatlan Magyari Aldát állította a kapuba, ami remek húzásnak bizonyult. Bíró elmondta, miért döntött a húszéves hálóőr szerepeltetése mellett.

– Az, hogy ki véd, függ az előző napi teljesítménytől is, de őt szerettem volna a kapuban látni ezen a meccsen, ennek megfelelően építkeztünk a tornán. Edinának volt egy kisebb sérülése a felkészülés alatt, kihagyott egy rövid időszakot. Úgy gondolom, hogy ő is hozta volna ezt a mérkőzést. Bízom benne, hogy ez hosszú távon is tud majd így működni, és örülök neki, hogy van még egy olyan kapusunk, aki – a másik kettő mellett – nemzetközi színtéren is letette a névjegyét.

A kvótát szerzett holland (felül) és magyar válogatott a trieszti torna szervezőitől kapott jelképes beszállókártyával:

 

Bíró Attila Magyari mellett a csapat többi tagjának dicséretéről sem feledkezett meg. Elsősorban a higgadtságot és a hölgyek önbizalmát emelte ki a siker kulcsaként.

– Amikor kellett, tudtuk lassítani és tudtuk gyorsítani is a játékot. Végig profin, hideg fejjel tudtunk vízilabdázni annak ellenére, hogy becsúszott néhány hiba is, ami egy ilyen mérkőzésen előfordul. Azt gondolom, hogy Magyarországot tekintve ez sporttörténelmi eredménynek számít, mert ilyen még nem volt, hogy olimpiai selejtezőn házigazdát így meg tudjunk verni. Mondhatnám, hogy milyen sokat dolgoztunk mentális szinten, de az igazság az, hogy a lányok végig hittek magukban, és végig hittek bennünk, hogy jó, amit csinálunk. Tették ezt annak ellenére, hogy nem volt visszaigazolás az elmúlt évben, mivel nem volt egyetlen meccsünk sem. A görögök elleni vereség után sem esett kétségbe senki egy percre sem, és úgy gondolom, hogy az olaszok elleni mérkőzésre sikerült felkészíteni a lányokat fizikálisan és mentálisan is.

Válogatottunkra vár még egy összecsapás a trieszti túrán, nem is akármilyen, hiszen vasárnap 20 órától a kvalifikációs torna fináléjában a holland csapattal mérkőznek meg Bíró Attila tanítványai. Ritkán fordul elő ehhez hasonló eset, de sok jelentősége nem lesz a mostani döntőnek, mivel a két elődöntő győztesei már biztosították helyüket a tokiói olimpián. Ettől függetlenül mindig édes a tornagyőzelem, és a szövetségi kapitány szavai szerint ennek megfelelően nem veszik félvállról a találkozót.

– Nagy jelentősége nincs, bár az olimpián a csoportbeosztásoknál számít, hogy ki a kvalifikáció győztese. A presztízs szempontjából fontos, amit felépítettünk az elmúlt egy–másfél évben. Ahogy az én irányításom alatt nem kaptunk ki soha az olaszoktól világversenyen, az utóbbi másfél évben a hollandok ellen is nagyon jó a mérlegünk. Nemcsak a budapesti Európa-bajnokságon, hanem a világligán és a 2019-es BENU-kupán is megvertük őket. De ez nem jelent semmit vasárnapra. Bízom benne, hogy örömvízilabdát láthatunk és magas szintű játékot. Remélem, hogy tudjuk überelni a játékot, és megnyerjük. A lányoknak nagyon fontos lenne a tornagyőzelem.

VASÁRNAPI PROGRAM

a 7. helyért: Szlovákia–Izrael 14.00

az 5. helyért: Kazahsztán–Franciaország 16.00

a 3. helyért: Olaszország–Görögország 18.00

döntő: Magyarország–Hollandia 20.00

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.