Összetört Hanga Ádám legszebb álma

Nagyon közel, tényleg csak egy karnyújtásnyira volt az áhított spanyol bajnoki cím Hanga Ádámtól. A kedd esti döntőben a Barcelona kétpontos vereséget szenvedett a Baskoniától, így a magyar válogatott kosaras csalódottan tér haza, de ez a vereség is motiválja.

2020. 07. 03. 13:44
HANGA Ádám; Nunnally, James
A katalánok nyolcasa sikeréhesen várja az új szezont Fotó: Erdem Sahin Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barcelona vagy Real Madrid. Arra a kérdésre, hogy melyik csapat nyeri a spanyol kosárlabda-bajnokságot lezáró tizenkét csapatos tornát Valenciában, szinte mindenki ezt a választ adta. Önmagában már az is felért egy csodával, hogy a márciusi megszakítás, a hosszú kényszerszünet után be lehetett fejezni ­Európa legrangosabb bajnokságát, természetesen szigorú feltételekkel, amelyek közül az egyik leglényegesebb az volt, hogy a mérkőzéseket zárt kapuk mögött rendezték, nézők nélkül.

A tizenkét csapatot két csoportba osztották, és nagy meglepetésre a Real Madrid ezt a kört nem élte túl, csak harmadik lett, és nem jutott elődöntőbe. A másik nagy esélyes Barcelona azonban imponáló magabiztossággal hozta a meccseit, nagy részben a magyar válogatott remek teljesítményének köszönhetően, és eljutott a kedd esti döntőig a Baskonia ellen. Ott azonban felborult a papírforma: szoros mérkőzésen, a lefújás előtt négy másodperccel szerzett kétpontos kosárral a Baskonia nyert 69-67-re.

– Nagy csalódás nekem ez a második hely – mondta lapunknak Hanga Ádám, akit tegnap a hazafelé úton értünk el. – Úgy éreztem magamat, mint egy kisgyerek, akinek összetörték a legszebb álmát. Kilenc éve játszom Spanyolországban, az utóbbi hármat töltöttem Barcelonában, és úgy véltem, eljött a mi időnk. Rengeteget dolgoztunk a sikerért. Sőt összességében azt kell mondanom, nagyon jó szezon van mögöttünk, nagyszerűen szerepeltünk az Euroligában is, kár, hogy az félbeszakadt, de ez a döntő szomorú kivétel a sok pozitívum között. Kezünkben volt a bajnoki cím, de nem ragadtuk meg.

Egy kétpontos vereség esetén ­sokáig lehet tűnődni azon, hogy vajon min múlhatott. Az utolsó kosár például védelmi hibából esett, de nyilván sokat számított a bajnokság legjobbjának választott Nikola Mitrović kipontozódása is öt perccel a meccs vége előtt, ám Hanga Ádám ezzel nem szeretne foglalkozni.

A katalánok nyolcasa sikeréhesen várja az új szezont
Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

– Nyilván sok apróság dönthet egy ilyen kiélezett meccsen, de nem volt időm elemezni, és két nappal a döntő után nem akarok ezzel foglalkozni. Igazság szerint faultolni akartunk, hogy a Baskonia büntetői után támadhassunk, ám nem tettük meg, kosarat kaptunk, és csupán négy másodpercünk maradt, ami nem volt elég egy felépített akció­ra. Ugyanakkor ebben a lebonyolítási rendszerben, ahol egyetlen meccs dönt, ez benne van a pakliban, egy meccsen ugyanis bármi megtörténhet. Kiválóan játszottunk az egész tornán, a döntőben is, de végül nem állt mellénk a szerencse. Természetesen gratulálok a Baskoniának, de vigaszt találni most nehéz.

Hanga Ádám a torna előtt azt nyilatkozta, lényegében egy luxusbörtönben élnek a valenciai szállodában, teljesen elzárva a külvilágtól. Ebből csak most, a döntő után szabadulhatott ki, és amint tudott, el is indult hazafelé.

– Most pihenni fogok. Nagyon hiány­zik a családom. Két és fél hónapig a karanténban folyamatosan együtt voltunk, most egy hónapja nem láttam a feleségemet és a gyerekeimet, túl nagy ez a kontraszt. Alig várom, hogy hazaérjek. Az otthon töltött időt is aktívan szeretném eltölteni, nem állok le, az elveszített döntő is motivál, hogy a legmagasabb szinten folytathassam majd az elkezdett munkát, és hogy a következő szezonban elérjük a céljainkat. Az élet nem áll meg attól, mert most kikaptunk. Arra is gondolok, hogy két és fél hónapja még kinevettem volna azt, aki bajnoki döntőről beszél, és tudom, ez a három hét milyen sokat számított Spanyolországnak. Rengeteg ember élt és él át nehéz időket, az, hogy mi játszottunk, és befejeztük a bajnokságot, annak a jele lehet a számukra, hogy van remény, és az élet visszatérhet a normális kerékvágásba.

ÚJ EDZŐVEL FOLYTATJÁK

A Barcelona férfi kosárlabdacsapata közös megegyezéssel szerződést bontott Svetislav Pešić vezetőedzővel. A katalán klub honlapjának beszámolója szerint a hetvenéves szerb szakember és a vezetőség már a spanyol bajnoki rájátszás kezdete előtt megállapodtak arról, hogy a tréner távozik a kispadról. Az utódja a litván Šarūnas Jasikevičius, vele hároméves szerződést kötöttek a gránátvörös-kékek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.