Petry esete mutatja: a sokszínűség nem egyenlő a toleranciával

A korábbi 38-szoros válogatott, az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnokságot nyert kapus, Petry Zsolt karrierje tegnap véget ért a Hertha Berlinnél. A német első osztályú csapat kapusedzője sportszakmai kérdések mellett közéleti, politikai ügyekben is megfogalmazta az álláspontját húsvéthétfőn a lapunk online felületén megjelent interjúban. Petry nézetei nem harmonizáltak a Hertha elveivel, a klub még aznap tájékozódott az alkalmazottjánál, benne volt a levegőben, hogy a történet nem itt ér véget. Tegnap a Dárdai Pált vezetőedzőként foglalkoztató berlini klub azonnali hatállyal megszüntette a Herthát hat éve szolgáló Petry Zsolt munkaviszonyát.

Munkatársunktól
2021. 04. 06. 20:35
firo: 13.04.2020, football, 1.Bundesliga, season 2019/2020, Hertha BSC Berlin, 1.Training with coach Bruno LABBADIA,
firo: 13.04.2020, football, 1.Bundesliga, season 2019/2020, Hertha BSC Berlin, 1.Training with coach Bruno LABBADIA, goalwartcoach Zsolt Petry from Hertha BSC | usage worldwide (Photo by firo Sportphoto/Poolfoto City-Pr / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Poolfoto City-Pr / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP) Forrás: Sportphoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felgyorsultak az események. Petry Zsolt húsvéthétfőn nyilatkozott lapunk internetes felületén, majd a cikk megjelenését követő huszonnégy órán belül elveszítette az állását . A Hertha Berlin 54 éves kapusedzője a magyar labdarúgó-válogatott fejlődése, szövetségi kapitány szakmai megítélése, az U21-es Európa-bajnokság tapasztalatai és az NB I-ben megfontolásra érdemes légiós szabály mellett közéleti, politikai kérdésekben is megfogalmazta a véleményét. Ez utóbbi felháborodást váltott ki Németországban, az interjú megjelenésének a napján a Hertha tájékoztatást várt Petrytől. Sejteni lehetett, hogy nem itt ér véget a történet.

Tegnap a hivatalos honlapján jelentette be a Hertha, hogy azonnali hatállyal megszünteti Petry Zsolt munkaviszonyát. A klub álláspontja szerint a Hertha elkötelezett az olyan értékek mellett, mint a sokszínűség és a tolerancia, ezek viszont nem voltak megtalálhatók a Hertha alkalmazottjaként megnyilvánuló Petry nyilatkozatában.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)/Sportphoto

„Petry Zsolt munkáját mindig is nagyra értékelték a Herthánál töltött évei alatt. Nyitott, toleráns, segítőkész ember. Soha nem viselkedett homofób vagy idegengyűlölő módon” – fogalmazott Carsten Schmidt vezérigazgató, aki hozzátette, hogy bár Petry pontosítást kért a nyilatkozata miatt, ám az még így sem összeegyeztethető a Hertha értékeivel. Aligha járunk messze a valóságtól, ha a klub egy jól körülhatárolható szurkolói csoportja nyomására döntött a szakember távozása mellett. Leegyszerűsítve, több ezer szimpatizáns hűsége fontosabb, mint egy magyar kapusedző személye. „Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Petry Zsoltnak az elvégzett munkáért, és minden jót kívánunk neki a jövőben” – olvasható a közleményben, ami azt sugallja, a Hertha vezetői nehéz szívvel váltak meg a magyar edzőtől.

Petry Zsolt még hétfőn jelezte szerkesztőségünknek, hogy bizonyos kérdésekben árnyaltabban fejtené ki az álláspontját. A kapus hangsúlyozta, maximálisan tiszteletben tartja véleményét, és azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem tett hátrányosan megkülönböztető véleményt a gyermeket nevelő azonos nemű párokra.

Úgy tűnik, ez nem hatotta meg a Hertha vezetőségét, a klub azonnali hatállyal megvált a magyar szakembertől. Petry búcsúnyilatkozata alapján valószínűsíthető, hogy nemcsak Gulácsi Péterrel kapcsolatos megnyilvánulását nem tudta elfogadni a berlini egyesület, hanem a migrációról alkotott véleménye nyomott sokat a latban. „Nagyon sajnálom a bevándorlási politikával kapcsolatos nyilatkozatomat, és elnézést szeretnék kérni mindazoktól az emberektől, akik nálunk keresnek menedéket, és akiket ezzel megsértettem. Nagyon szerettem dolgozni a Hertha BSC-nél, tudomásul veszem a döntést” – idézte Petryt a Hertha honlapja.

Az ifi Eb-győztes kapus 2004-ben a Paderbornnál fejezte be kapuspályafutását, azóta Németországban él. A migrációt Nyugat-Európa legnagyobb országában követte végig, és nincs erről túl jó véleménnyel. „Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorláspolitika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel” – mondta lapunknak a 2008-ban Erwin Koeman irányítása mellett a magyar válogatott stábtagjaként tevékenykedő szakember.

Az LMBTQ-párok gyermekek örökbefogadása mellett kampányoló magyar válogatott kapust, Gulácsi Pétert Petry elvi alapon nem ítélte el csak azért, mert elmondta a véleményét, amivel ő nem értett egyet. Petry kiemelte, az aktív labdarúgó Gulácsi helyében ő a futballra koncentrálna, és nem fogalmazna meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben, mert ezzel megosztja az embereket.

Végül az ő veszte is ez lett. A Hertha nem tűrt ellenvéleményt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.