Története legrosszabb vásárát csinálta a Real Madrid?

Eden Hazard csatlakozott az elátkozottak klubjához – ezzel a felütéssel írt a belga szélső legutóbbi sérülésének híre kapcsán a spanyol Marca. Nem véletlenül, hiszen a labdarúgót másfél évvel ezelőtt szerezte meg a Real Madrid, és a belga azóta több meccset hagyott ki, mint amennyin szerepelt. A királyi gárda 115 milliós befektetése aligha térült meg, de nem ő az egyetlen, akivel befürdött a spanyol klub, elég Prosinecki, Woodgate vagy Kaká nevét megemlíteni.

2021. 02. 05. 7:37
Eden Hazard
A belgának eddig nem sok örömben volt része Spanyolországban Fotó: EPA/Jorge Zapata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol AS decemberben, előző sérülésekor hozott egy egészen elképesztő statisztikát a belga labdarúgó addigi madridi karrierjéről. A lap számításai szerint játékpercenként 72 258 euróba került 2020 utolsó hónapjáig a királyi gárdának – ha a százmilliós vételárához hozzáadjuk a 18 hónap alatt megkeresett 34,4 milliós bérét, és ezt elosztjuk a 28 mérkőzésén lejátszott 1860 percével, akkor pontosan ezt az összeget kapjuk meg.

A szélső felépülését követően december végén tért vissza a pályára, azóta hét meccsen kapott kisebb-nagyobb szerepet. Kedden viszont arról szóltak a hírek, hogy combsérülés miatt újra kiesett a hadrendbe állítható játékosok sorából, s négy-hat hétig nem számíthat rá Zinedine Zidane, így Hazard lemarad többek között az Atalanta elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásáról.

A belgának eddig nem sok örömben volt része Spanyolországban
Fotó: EPA/Jorge Zapata

A spanyol klub 2019 nyarán 115 milliót csengetett ki a balszélsőért a Chelsea-nek, és bár hatalmas összegről volt szó, úgy tűnt, posztja egyik legjobbját szerezte meg a madridi klub. A Kékeknél a játékos megbízhatóságával sem volt probléma, hét év alatt nyolc alkalommal volt sérült, és huszonkét mérkőzéstől maradt csupán távol. A londoni csapat sztárjaként 352 londoni fellépésen 202 gólból vette ki a részét.

A Real Madridnál eltöltött eddigi időszakához képest aligha lehetne nagyobb a kontraszt. A harmincéves játékos ebben az idényben már 144 napot volt sérült, ráadásul az ág is húzza. Ezt bizonyítja, hogy amikor éppen két sérülés közötti – nevezzük úgy – egészséges időszakát töltötte, akkor megfertőződött a koronavírussal, és emiatt nem volt bevethető. Másfél év alatt eddig tíz alkalommal szedett össze valamilyen sérülést, így mindössze harmincöt találkozón játszott, miközben ötven meccset hagyott ki. Nem véletlen, hogy a spanyol gigászoknál csupán négy gól és hét gólpassz szerepel a neve mellett.

Florentino Pérez és Eden Hazard 2019 nyarán, amikor még fényesnek tűnt a jövő
Fotó: MTI/EPA-EFE/Rodrigo Jiménez

Eden Hazard újabb sérülése kapcsán a Marca összeszedte a Real Madrid korábbi „elátkozott” játékosait, akik nagy reménységként érkeztek, de csalódást keltő spanyolországi időszak után lehajtott fejjel távoztak a klubtól. Ebből az összeállításból szemezgettünk.

ROBERT PROSINECKI

A Real Madrid 1991-ben nyolcmillió euróért igazolta le az 1990/91-es idényben BEK-et nyert belgrádi Crvena Zvezda vezéralakját, Robert Prosineckit. De alaposan mellélőtt a játékossal a királyi gárda, mert a horvát középpályás madridi karrierje első kilenc hónapjában ötször sérült meg. Később kiderült, hogy Prosinecki izomproblémái fertőzésekhez köthetők, a sérülésekre viszont nehezen találták a gyógyírt, és közben a játékos önbizalma is megingott, így soha nem lett sikeres a Realnál. Három év alatt hetvennégy meccsen szerepelt, majd az Oviedóhoz távozott.

JONATHAN WOODGATE

Prosineckinél is keservesebb utat járt be Madridban Jonathan Woodgate, aki 18,3 millió euró fejében szerződött Newcastle-ből Spanyolországba. Az angol középhátvéd 2004 nyarán sérülten érkezett meg új csapatához, és tizenegy hónapot kellett várnia, míg bemutatkozhatott a Realnál. Végül debütálása is rémálomszerűre sikeredett: újabb izomsérülés mellett két sárga lapot is begyűjtött, ezért hatvanhat perc után mehetett zuhanyozni. Mindössze tizennégy meccsen került bevetésre két idény alatt, így nem meglepő, hogy 2006-ban kölcsönadta őt a Middlesbrough-nak a fővárosi gárda.

KAKÁ

Pályafutása csúcsán volt Ricardo Izecson dos Santos Leite, azaz Kaká, amikor Cristiano Ronaldóval karöltve Madridba került. A brazil klasszis 2007-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját az AC Milan tagjaként, és a Messi és Ronaldo nevével fémjelezte éra előtt ő volt az utolsó „földi lény”, akit Aranylabdával jutalmaztak. Előzetesen semmi sem utalt arra, hogy megvásárlásával befürödhetnek Florentino Pérezék, mégis ez történt. A támadó középpályás nem volt képes egyenletes teljesítményt nyújtani, főképp, mert folyamatosan sérülésekkel küzdött, így nem tudta meggyőzni José Mourinhót arról, hogy a kezdőcsapatban lenne a helye. 2009 nyarán 67 millió eurót pengetett ki a Real a Milannak Kakáért, hogy aztán a brazil 2013-ban ingyen térjen vissza a piros-feketékhez.

Kaká (fehér szerelésben) Madridban csak árnyéka volt korábbi önmagának
Fotó: MTI/EPA/Alberto Martin

GARETH BALE

Gareth Bale a Tottenham csillaga volt, mielőtt 101 millió euróért a Realhoz igazolt volna. Madridi pályafutása ehhez képest felemásra sikerült: akadtak remek momentumai, de idővel egyre több sérülés gyötörte. A spanyol sztárcsapatnál eltöltött hét idénye alatt a walesi 532 napot hagyott ki egészségügyi okok miatt. Ez a szám már-már nem is tűnik annyira soknak, ha összehasonlítjuk Eden Hazard statisztikáival, aki másfél év alatt 350 nap hiányzást szedett össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.