A Real Madrid szégyene nem eshetett meg a Fradival

Az összes labdarúgó-válogatott kihirdette a végleges vagy az előzetes keretét az Európa-bajnokságra, s kiderült, hogy nem a Real Madrid az egyetlen rekordbajnok, amelynek egyetlen hazai játékosa sem lesz ott a tornán. Ez a szégyen a 24 ország kilenc csúcstartójával esett meg, ellenben a Ferencváros holtversenyben a harmadik legtöbb futballistát adja hazája csapatába a rekordbajnokok közül.

2021. 05. 26. 7:08
null
Az utolsó szezonjában már nem volt boldog Madridban Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port kavart, hogy a La Liga rekordbajnoka, a Real Madrid egyetlen labdarúgója sem kapott helyet a spanyol válogatott Eb-keretében. Korábban sosem fordult elő, hogy Spanyolország úgy vett részt egy világversenyen, hogy a királyi gárdából senki sem volt a fedélzeten, így Luis Enrique döntése azzal együtt is meglepetést keltett, hogy sérülések miatt eleve meg volt kötve a keze. Például a válogatott csapatkapitánya és pályára lépési rekordere, Sergio Ramos január óta nem futballozott, ezért maradt ki a Real jelenlegi legtöbbre tartott spanyoljaként.

Összeállításunkból azonban kiderül, hogy nem Spanyolország az egyetlen Eb-résztvevő, amelynek a rekordbajnoka nem ad hazai labdarúgót a tornára. A 24 nemzet közül további nyolc olyan van, amely ebből a szempontból egy hajóban evez a spanyolokkal. Az okok persze rendkívül vegyesek.

Az Eb-n biztos nem látjuk a pályán Sergio Ramost Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Ausztria és Belgium például eleve kevés, mindössze két-két hazai bajnokságban futballozó játékosra számít, a többiek mind légiósok a keretben. Ráadásul a rekordbajnokok, a Rapid Wien és az Anderlecht évek óta keresik régi önmagukat, előbbi 2008-ban, utóbbi 2017-ben volt legutóbb aranyérmes.

Svédországban, Lengyelországban és Svájcban már több odahaza futballozó játékos került be a keretbe, de a rekordbajnokok náluk is pórul jártak. Ez főleg a svédeknél és a lengyeleknél különös. A Malmö nyerte meg tavaly a svéd bajnokságot, és most is az első helyen áll (ott tavaszi–őszi lebonyolítás van), mégsem ad játékost a válogatottba a klub. Hasonló a helyzet az idén és tavaly is aranyérmes Legia Warszawánál, amelyből Bartosz Kapustka például néhány éve az egyik legnagyobb lengyel tehetségnek számított.

Svájcban viszont egyáltalán nem meglepő, hogy a rekordbajnok Grasshopperből senki sem tagja a válogatottnak, hiszen az egykor a Fradi ellen a BL-ben játszó együttes a másodosztályban szerepelt idén – igaz, azt legalább megnyerte. Fordított utat járt be az észak-macedón rekordbajnok, a Vardar Szkopje, amely éppen kiesett az élvonalból, így itt sem meglepő, hogy nem lesz játékosa az Eb-n először szereplő együttesben.

A világbajnok francia válogatottba a Paris Saint-Germain, a Marseille, a Monaco, a Lille és a Lyon is ad játékost, csakhogy a Ligue 1 rekordbajnoka a St. Étienne, amely legutóbb 1981-ben volt első helyezett. Idén tizenegyedik lett, és nem volt olyan játékosa, aki felkeltette volna Didier Deschamps figyelmét.

Érdekes a walesi történet is, hiszen az ország legismertebb és legerősebb klubja, a Cardiff City öt futballistát ad az Eb-keretbe, csakhogy a klub az angol másodosztályban szerepel, így a hazai rekordbajnok a The New Saints. A csapat azért lehet ismerős, mert a Fehérvár 2015-ben csak hosszabbításban tudott túljutni rajta a BL-selejtezőkben, de semmiképpen sem azért, mert vannak walesi válogatott labdarúgói.

A legjobban Ukrajna és Németország támaszkodik a rekordbajnokára az Eb-n, előbbi csapatába a Dinamo Kijev 12, utóbbiéba a Bayern München nyolc játékost irányít. A magyar rekordbajnok Ferencváros holtversenyben a harmadik legtöbb játékost nyújtja hazája válogatottjának, hiszen jelenleg öten tagjai bő keretének a zöld-fehérektől. A Fradi ebből a szempontból a Manchester Uniteddel, az Ajaxszal és a Dinamo Zagrebbel van azonos polcon. Nem rossz társaság.

A rekordbajnokok hány játékost adnak hazájuk Eb-keretébe?

Ukrajna – 33 fős bő keret – Dinamo Kijev – 12 játékos

Németország – 26 fős végleges keret – Bayern München – 8 játékos

Anglia – 33 fős bő keret – Manchester United – 5 játékos

Hollandia – 34 fős bő keret – Ajax – 5 játékos

Horvátország – 26 fős végleges keret – Dinamo Zagreb – 5 játékos

Magyarország – 29 fős bő keret – Ferencváros – 5 játékos

Olaszország – 33 fős bő keret – Juventus – 4 játékos

Dánia – 26 fős végleges keret – FC Köbenhavn – 3 játékos

Oroszország – 30 fős bő keret – Szpartak Moszkva – 3 játékos

Törökország – 30 fős bő keret – Galatasaray – 3 játékos

Csehország – 25 fős végleges keret – Sparta Prague – 2

Finnország – 28 fős bő keret – HJK Helsinki – 2 játékos

Skócia – 26 fős végleges keret – Rangers – 2 játékos

Szlovákia – 24 fős előzetes keret – Slovan Bratislava – 2 játékos

Portugália – 26 fős végleges keret – Benfica – 1 játékos

Ausztria – 30 fős bő keret – Rapid Wien – 0 játékos

Belgium – 26 fős végleges keret – Anderlecht – 0 játékos

Észak-Macedónia – 26 fős végleges keret – Vardar Szkopje – 0 játékos

Franciaország – 26 fős végleges keret – Saint-Étienne – 0 játékos

Lengyelország – 26 fős végleges keret – Legia Warszawa – 0 játékos

Spanyolország – 24 fős végleges keret – Real Madrid – 0 játékos

Svájc – 29 fős bő keret – Grasshopper – 0 játékos

Svédország – 26 fős végleges keret – Malmö FF – 0 játékos

Wales – 28 fős bő keret – The New Saints – 0 játékos

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.