A patkányfarok áldás és átok Rodrigo Palacio életében

Öreg futballista nem vén futballista – hangozhatna az új mondás év végi sorozatunk kapcsán, melyben a topligák olyan labdarúgóit mutatjuk be, akik mai szemmel nézve veteránnak számítanak, hiszen kortársaik ennyi idősen már szögre akasztották a cipőt, ők viszont még hétről hétre bizonyítják rátermettségüket. Mai főszereplőnk a Bologna 38 éves, argentin vb-ezüstérmese, Rodrigo Palacio, aki a patkányfarok miatt lett hírhedt.

2020. 12. 27. 7:12
SS Lazio v Bologna FC - Serie A
Rodrigo Palacio of Bologna FC during the Serie A match between SS Lazio and Bologna FC at Stadio Olimpico, Rome, Italy on 24 October 2020. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a közös Miley Cyrusban, Tarzanban és Pókemberben? Az ég világon semmi azon kívül, hogy a mémgyáraknak köszönhetően mindhárman himbálództak Rodrigo Palacio hajtincsén. Na jó, a meztelen Miley Cyrus inkább csak hintázott rajta egy vasgolyón ülve.

Egy internetes szavazáson az úgynevezett patkányfarkat (rat tail) választották meg korunk legrondább hajviseletének, megelőzve többek között az 1980-as évekből jól ismert Bundesliga-sérót. A rövid hajból hátul lenövesztett hosszú, vékony tincs egyik – ha nem a – leghíresebb „nagykövete” Rodrigo Palacio.

Amíg futballozik, a lánya kérésére sem vágja le

– Hogy divatot teremtettem volna a frizurámmal? Nem hinném – beszélt a különös megjelenéséről az argentin támadó. – Kezdetben hosszú hajam volt, majd egyszer úgy döntöttem, hogy levágatom rövidre, de ezt a kis tincset megtartottam. Néha hecceltek miatta a csapattársak, de csak egy kicsit vágtam le belőle, teljesen soha, mert a védjegyemmé vált.

Palacio, a labda és a patkányfarok Fotó: Europress/AFP

Palacio több mint tíz éve a Serie A-ban futballozik, 2014-ben világbajnoki második volt az argentin válogatottal, de elsősorban a frizurája miatt fognak emlékezni rá. 19 évesen még be sem indult a profi pályafutása, amikor 2001-ben patkányfarkat vágatott magának. – A lányom néha megkérdezi, hogy „apa, mikor vágod le?”. Nos, amíg futballozom, addig így marad – árulta el Palacio.

Nem viccelt, február 5-én már 39 éves lesz, de máig nem gondolta meg magát.

Természetesen labdarúgóként ennél nagyobb érdemei vannak az argentinnak. 1982-ben futballistacsaládba született, az apja, José Ramón Palacio legendás játékosa volt az élvonalbeli Olimpónak. Hamar látszott, hogy Rodrigo az apján is túltehet. 2002-ben a másodosztályú Huracánban kezdődött a felnőtt karrierje, amelyben két szezon alatt 15 gólt szerzett, majd az élvonalbeli Banfeldben is eltöltött két évet, és máris Argentína legnagyobb klubja, a Boca Juniors szerződtette.

A legjobbak: Seedorf, Kaká és Rodrigo Palacio

Hivatalosan 2005. január elsején lett a Boca futballistája, a Buenos Aires-i klub Carlos Tévez pótlására szemelte ki, aki akkor távozott a brazil Corinthiansba. Palacio együtt játszhatott gyerekkori példaképével, Guillermo Barros Schelottóval, akitől fokozatosan átvette a gólvágó szerepét. 2006-ban az argentin élvonal gólkirályának koronázták, egy évvel később pedig Európában is felfigyeltek rá.

Ebben kulcsszerepe volt a 2007-es klubvilágbajnokságnak, amely döntőjét a Boca Juniors az AC Milan ellen vívta. Filippo Inzaghi találatával vezettek az olaszok, Palacio egyetlen perccel később egyenlített. Végül a Milan 4-2-es győzelmet aratott, de az argentin támadót választották a torna harmadik legjobb labdarúgójának a milánóiak sztárjai, Clarence Seedorf és Kaká mögött.

Ezután számos európia klub hívta Palaciót, a legtöbbet arról pletykáltak, hogy a Barcelona akkori elnöke, Joan Laporta akarta szerződtetni, ám ő kivárt. – Tényleg sokan érdeklődtek, de pont előtte kötöttem négyéves, 2010-ig szóló szerződést a Bocával – emlékezett vissza Rodrigo. – Úgy terveztem, hogy maradok a megállapodás végéig, de azért nyitott voltam az ajánlatokra, még ha minden áron nem is akartam külföldre igazolni.

Megérdemelt volna egy erősebb Intert

Végül 2009 nyarán adta be a derekát, noha a Genoa ajánlata nem tűnt a legvonzóbbnak. A genovai csapat 4,9 millió eurót fizetett Palacióért, aki a második olaszországi idényében játszotta az egyik legemlékezetesebb meccsét. 2011 februárjában az AS Roma Francesco Totti 50. percben szerzett góljával már 3-0-ra vezetett a Genoa otthonában. Ekkor aztán beindult Palacio: két gólt lőtt és adott egy gólpasszt, csapata pedig 4-3-ra fordított és nyert. A bravúrt jellemezte, hogy tíz év után először tudott egy klub háromgólos hátrányból győzni az olasz élvonalban.

A Genoában Rudolf Gergely is csapattársa volt Palaciónak, de a magyar válogatott támadó nem volt stabil kezdő, együtt mindössze 83 percet töltöttek a pályán. Az argentin 2012-ben máig a legjobb idényét zárta, 19 gólt lőtt a Serie A-ban, ami után az Internazionale szerződtette.

– Megérdemeltem volna, hogy egy erősebb Interben játsszak – foglalta össze egyetlen rövid mondatban a hat milánói évadját Palacio a Gazzetta dello Sportnak. 169 mérkőzésen 58 gólt és 31 gólpasszt jegyzett, amivel a korszak egyik legjobbja volt kék-feketében, ám az Inter a 2012 és 2017 közötti időszakban egyetlen trófeát sem szerzett.

Rodrigo Palacio összes interes gólja:

Lehetett volna az argentin Mario Götze

Három éve érkezett el a váltás ideje, 2017 nyarán Palacio ingyen igazolt jelenlegi klubjába, a Bolognába, amelyben volt a csapattársa, vele 17 közös meccse volt. Hiába 38 éves már, Palacio még mindig alapember az együttesben, amely jelenleg 13. a bajnokságban.

335 meccs az olasz élvonalban (ezzel 21. a légiósok között az örökranglistán), 89 gól (17.) és 63 gólpassz (4.) – Palacio kétségkívül a Serie A legjobb külföldi labdarúgói közé tartozik.

De az igazán nagy áttörés, amellyel átléphetett volna a jó játékosok táborából a klasszisokéba, elmaradt a pályafutásában.

Mindig csak kevés hiányzott neki, mint például a 2014-es világbajnokság döntőjében. Palacio a 78. percben állt be csereként, és a 0-0-s rendes játékidőt követően a hosszabbításban könnyen vezetést szerezhetett volna Argentínának Németország ellen. Már elemelte a labdát Manuel Neuer kapus mellet, ám egy picit tévesztett, a jobb kapufa mellé ment a lövése. Néhány perccel később Mario Götze megszerezte a finálé egyetlen gólját, a németek lettek a világbajnokok.

Palaciónak arany helyett ezüst, fény helyett árnyék jutott. Hírnév szempontjából kárpótolja a patkányfarok.

Sorozatunk korábbi részei:

Zlatan Ibrahimović – A kerékpártolvajból lett szupersztár

Gianluigi Buffon – Supermannek nem az idő a kriptonitja

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.