Küzdősport lett a futballból, a világ megismerte az ukránokat

Bár a csoportjában a harmadik helyen végezve éppen csak továbbjutott a nyolcaddöntőbe a negyedik legjobb csoportharmadikként a labdarúgó Európa-bajnokságon, az ukrán válogatott a kedd éjszakába torkolló, hosszabbításos nyolcaddöntős meccse után Glasgow-ból nem hazafelé veszi az útját Kijevbe. Hanem Rómába, ahol szombaton Angliával csap össze az elődöntőbe jutásért.

Magyar Nemzet
2021. 06. 30. 10:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna Artyem Dovbik 121. percben szerzett góljával 2-1-re legyőzte Svédországot, s azután, hogy Eb-története során most először jutott tovább a csoportjából, beverekedte magát a negyeddöntőbe is.

– Szeretnék gratulálni és köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatott minket abban, hogy elérjük ezt a történelmi sikert. Nehéz dolgunk volt, de az ukrán diaszpóra is velünk volt, a biztatásuk nagyon sokat segített – utalt arra Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány, hogy a Hampden Parkban nagyon hangos volt az ukrán szurkolótábor, teljesen elnyomta a svédekét. – De természetesen tudtuk, hogy otthon is szorít értünk az egész ország. S úgy gondolom, hogy a játékunkkal kivívtuk egész Ukrajna szeretetét – tette hozzá a szakvezető.

Ezt az alábbi videó is erősíti, amit Petro Porosenko, Ukrajna korábbi államfője is megosztott:

Sevcsenko kitért Artyem Beszegyin súlyosnak tűnő sérülésére is. Már a hosszabbításban, a 98. percben a svédek védője, Marcus Danielson nyújtott lábbal letalpalta Beszegyin térdét, amiért videózás után kiállították. Sevcsenko elmondta, hogy az első vizsgálatok alapján a játékosának nem szakadtak el a térdszalagjai, ami a látottak alapján kész csoda. A találkozó hosszabbításában a gigászi csatában rendkívül sok volt a belemenés, de a kimerült játékosok egyébként is sorban szenvedtek el kisebb-nagyobb sérüléseket, húzódásokat.

– Kemény meccs volt, és nagy tétre ment. Egyik fél sem engedett, ezért lett a futballból küzdősport – mondta Sevcsenko.

S hogy a szakvezető mire számít az angolok elleni negyeddöntőben?

– Ahhoz, hogy túljussunk Anglián, mindenekelőtt hitre és kitartásra van szükség, de a svédek ellen megmutattuk, hogy ez megvan bennünk. Az angol válogatott nagyon erős, hosszú a kispadja és kiváló szövetségi kapitánya van. A németek elleni mérkőzésüknek láttam az első félidejét. A legfontosabb most az, hogy rendezzük a sorainkat és visszanyerjük az erőnket. Az biztos, hogy szerdán még Glasgow-ban edzünk, délután 16 órakor pedig elrepülünk Rómába.

A döntő gólt szerző 24 éves Artyem Dovbik – aki csupán negyedik alkalommal szerepelt az ukrán válogatottban, s a 105. percben állt be – egy csapásra nemzeti hős lett. Elmondta: Sevcsenko azzal a feladattal küldte be, hogy tartózkodjon a 16-oson belül, és ez remek utasítás volt, a támadó a legjobb helyen volt, amikor a 121. percben érkezett Olekszandr Zincsenko baloldali beadása.

– Ez az egész ország diadala, egy nehéz időszakban nagyon fontos győzelem arattunk, és most feltörhetnek az érzelmek. S bizonyára az egész világ megismert bennünket – mondta Artyem Dovbik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.