Súlyos sérülése, két év után visszatér Európa-bajnoknőnk

Egyelőre bizonytalan, hogy megrendezik-e a tornászok év végére halasztott Európa-bajnokságait, de az biztos, hogy olimpiai kvótákat semmiképpen sem osztanak – jelentette be az Európai Tornaszövetség. Éppen akkor, amikor Szombathelyen megtartották a hét végi világkupa sajtótájékoztatóját. A versenyen súlyos sérülése, két év kihagyás után indul Dévai Boglárka is, aki a 2018-as glasgow-i Eb-n ugrásban aranyérmes lett.

Forrás: Magyar Tornaszövetség2020. 09. 29. 16:05
DÉVAI Boglárka
Dévai Boglárka nevét ország-világ megismerte Fotó: MTI/EPA–Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt decemberre halasztott bakui férfi és női Európa-bajnokságokkal kapcsolatban több határozatot hozott az Európai Tornaszövetség (UEG), erről kapott hivatalos értesítést a Magyar Tornaszövetség. A kontinensviadalok megrendezéséről a testület szervezési kérdések miatt október 5-re halasztotta a döntést; ám az biztossá vált, hogy ha meg is rendezik az Eb-ket, azokon nem lehet majd olimpiai kvótákat szerezni. Az UEG indoklása szerint a járvány közepette nem akarják „kényszeríteni” a tagországokat, hogy utazzanak el egy eseményre csak azért, mert az olimpiai kvalifikációs esemény. Novemberben a kijevi ritmikus gimnasztika Eb-t megrendezik, de olimpiai kvótát azon sem osztanak ki.

– Miután megkaptuk a hivatalos értesítést az UEG-től, mi is beszéltünk telefonon az európai szövetség vezetőségével – mondta el Altorjai Sándor. – Megértjük és elfogadjuk, jelen körülmények között nem biztos, hogy mindenki el tud jutni az Európa-bajnokságokra, így érthető, hogy azt nem lehet olimpiai kvalifikációs viadaloknak kinevezni. Az egyelőre kérdés, hogy helyettesítik-e valamilyen másik versennyel, ahol olimpiai kvótát lehet szerezni, vagy a kvalifikációs szabályok szerinti megfogalmazások alapján adják ki a kvótákat.

A sportágban március óta nem rendeztek világversenyt, ezért most mindenki Szombathelyre figyel, a hét végén a HunChallenge világkupát ugyanis megrendezik az Aréna Savariában. A viadalon a magyar válogatottat a férfiaknál az Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávid, Kardos Botond, Tomcsányi Benedek, Kállai Zoltán és Mészáros Krisztofer, a nőknél az Európa-bajnok Dévai Boglárka, az Eb-ezüstérmes Makra Noémi és Székely Zója képviseli. Ugyanakkor a rendező ország jogán még két versenyzőnk, Kiss Balázs és Bácskai Csenge is indul.

A még csak húszéves, történetesen szombathelyi illetőségű Dévai Boglárka a 2017-es kolozsvári Eb-n bronz-, a 2018-as glasgow-i Eb-n pedig aranyérmes lett ugrásban, ám ugyanabban az évben szeptemberben edzésen felemás korláton beütötte a lábujját, ami szörnyű tortúrát okozott neki. Először csak egy kisebb műtétre volt szükség egy letört csontszilánk miatt, a beavatkozás után azonban a seb elfertőződött, ezért a sportolónő ismét kórházba került, és további operációkra került sor. Dévai Boglárka hosszú időn keresztül csak mankóval tudott járni, s tavaly tavasszal újabb korrekciós műtét, majd antibiotikumos kezelés várt rá. Idén márciusban jelentkezhetett újra a válogatott edzőtáborában, és elmondása szerint meg sem fordult a fejében, hogy feladja a tornához fűződő álmait.

Szép emlék a 2018-as glasgow-i Eb-ről: középen az arannyal Dévai Boglárka
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Ami a világkupa nemzetközi mezőnyét illeti, a 15 ország reprezentánsai között itt lesz a román Marian Dragulescu, aki 39 évesen (!) is aktív. A talajon és ugrásban szerspecialista versenyzőnek az olimpiákról egy ezüstje és két bronza van, emellett nyolcszoros világbajnok. A másik nagy név a 24 éves horvát Tin Srbić, aki 2017-ben nyújtón világbajnok lett, két év múlva pedig vb-ezüstérmes. Bár a járvány alatt nem egyszerű az utazás, a magyar–román és a magyar–horvát határon átjutni remélhetőleg nem megoldhatatlan feladat.

Ötszáz nézőt beengednek Szombathelyen

– A cél, az, hogy mindenki épen és egészségesen zárja a HunChallenge világkupát – hangzott el az esemény szombathelyi sajtótájékoztatóján. A versenyt nézők előtt rendezik meg, de a jegyet váltó szurkolókat a szervezők kérik, hogy maximálisan tartsák be a járványügyi előírásokat. A kormányintézkedéseknek megfelelően naponta ötszáz fő tartózkodhat egyszerre a lelátón. A tornászok név szerinti meghívókkal érkeznek, és mindenkinek két negatív koronavírus teszttel kell rendelkeznie.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.