Szoboszlai Dominik utat mutathat a jövő tehetségeinek

Esterházy Mátyással, Szoboszlai Dominik menedzserével készített interjút a Nemzeti Sport, amelyből kiderült, mit jelent a fiatal középpályásnak, hogy az Év férfi sportolójának választották.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 01. 13. 13:05
Szoboszlai Dominik, Esterházy Mátyás, RB Leipzig
Szoboszlai Dominik és Esterházy Mátyás az átigazolás bejelentésekor Forrás: facebook.com/emsportsconsulting
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgás fiatal tehetsége, hétfőn újabb rekordot állított fel azzal, hogy a magyar sportújságírók szavazatai alapján húszévesen elnyerte az év sportolója díjat. Ő az első, aki nem egyéni sportolóként, hanem egy csapatsportág képviselőjeként hódította el a díjat. A december közepén Lipcsébe igazolt játékos menedzsere, Esterházy Mátyás a Nemzeti Sportnak nyilatkozott arról, mit jelent ez az elismerés Szoboszlainak.

– Már az önmagában hihetetlen, hogy ennyi idősen egyáltalán jelölték egy ilyen rangos elismerésre. Talán mi már meg sem tudjuk igazán élni mindazokat a sikereket, rekordokat, amiket egymás után elér. Lassan már természetesnek tűnik, hogy tizennyolc évesen debütált a válogatottban és rögtön az első meccsén gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, hogy ő lett a legdrágább magyar játékos és húszévesen a Bundesligába szerződött, most pedig az év sportolója lett Magyarországon. Közben elfelejtjük, úgy búcsúzott Salzburgból négy év után, hogy az utolsó, Wolfsberger AC elleni bajnokiján a kezdőcsapatból még mindig ő volt a legfiatalabb játékos. Minden egyes siker után figyelmeztetem, örülhet, nyugodtan lehet büszke magára, hiszen ezekért a pillanatokért dolgozik. Néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy magyar labdarúgó ilyen hamar ilyen magasságokba juthat, most ez a valóság, ami számára is visszaigazolja, jó úton jár.

A Szoboszlai karrierjét egyengető szakember azt is elmondta, szeretnék, ha a középpályás eredményei példaként szolgálhatnának a következő generációk előtt.

– Dominik egész eddigi karrierje nemcsak az ő sikereiről szól, hanem a következő generációk lehetőségeinek megnyitásáról is. Reméljük, az eredményei és az elhivatottsága inspirációt jelent majd a fiataloknak: akármennyire hihetetlen, magyar tinédzserként is el lehet jutni odáig, hogy a világ száz legjobb labdarúgója között emlegessék. Ezért is készült kisfilm a Lipcséig vezető útjáról. Dominik próbál úgy élni, hogy minden szempontból jó példa lehessen mások előtt – az, ahogy dolgozik, ahogy viselkedik a pályán és azon kívül. Sokszor elmondom neki, „nem csak magadért csinálod”, de ezzel tisztában van, ennek is köszönhető, hogy egészen más ember lett, szakmailag és a gondolkodás terén is a Salzburgban töltött évek alatt. A pályán rengeteget fejlődött például a labda elleni játékban, a pályán kívül megtanulta, hogyan kell tiszteletet tanúsítani a társaival vagy bárki mással szemben. Azt, hogy nem mindig ő a legnagyobb király a csapatban – itthon például ez az egyik probléma, hogy a saját korosztályukban kiemelkedő tehetségek sokszor túl sok időt töltenek az utánpótlásban, nem kapják meg a lehetőséget már tizenhat-tizenhét évesen előbb a másodosztályban, majd az első osztályban a felnőttek között, így megreked a fejlődésük, mert az utánpótlás-bajnokság már nem jelent kihívást számukra.

Szoboszlai Dominik és Esterházy Mátyás az átigazolás bejelentésekor
Fotó: Facebook.com/emsportsconsulting

Sajtóhírek szerint a Bayern München, a Real Madrid és a Barcelona is ott állt Szoboszlai kérői között, a játékos mégis Lipcsébe költözött.

– Amikor meghoztuk a döntést Dominik jövőjéről, nem a Real Madrid vagy mondjuk az AC Milan ellenében döntöttünk – hatalmas élmény volt például megismerkedni a milánóiak technikai igazgatójával, Paolo Maldinivel, mára látszik is, mennyire jó irányba viszik a klubot –, hanem az RB Leipzig által felvázolt projekt mellett. Azért esett a választásunk Lipcsére, mert itt láttuk a legnagyobb esélyét annak, hogy folytatódni tud a Salzburgban tapasztalt, remélhetőleg továbbra is töretlen fejlődési folyamat.

Az Esterházy Mátyással készült teljes interjút a Nemzeti Sport honlapján olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.