Topklubok állnak sorban Szoboszlaiért, de mi lenne a jó neki?

Az Izland elleni győztes góljával kilőtte a magyar labdarúgó-válogatottat a jövő évi Európa-bajnokságra Szoboszlai Dominik, akit Spanyolországban a Real Madriddal, Olaszországban az AC Milannal, Angliában az Arsenallal, Németországban az RB Leipziggel boronáltak össze.

Magyar Nemzet
2020. 11. 16. 7:30
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit tenne ha jó barátja és volt salzburgi csapattársa, Erling Håland Dortmundba hívná őt? – Akkor Dortmundba mennék. De csak vacsorára – válaszolt a német Kicker kérdésére a magyar középpályás, aki múlt héten az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn hőskölteménybe illő győztes gólt rúgott a 92. percben.

Nekünk Európa-bajnoki részvételt ért az a lövésre lendülő láb, a Salzburgnak eurómilliókat Fotó: Mirkó István

Csoda-e, ha Európa egyik legnagyobb tehetségének tartott ­Szoboszlait ezután az egyik legismertebb spanyol sportlap, az As a címlapjára tette, mint a Real Madrid lehetséges célpontját? Kezdünk hozzászokni, hogy a legnagyobb klubokkal boronálják össze a Salzburg sztárjelöltjét, akit a nyáron sokan már az AC Milan mezében láttak, de az Arsenal kitartó érdeklődéséről is hallani lehet.

Egyébként nem Szoboszlai az első magyar labdarúgó, akit Spanyolországban a címlapon „adtak el” a Real Madridnak. Tizenegy évvel ezelőtt, 2009. december 3-án a Marca nyomtatott kiadása jelent meg azzal a hírrel, hogy a királyi gárda kívánságlistáján szerepel aki abban az idényben 17 gólt és 19 gólpasszt ért el a PSV Eindhovenben a csapat legjobbjaként. A Dzsudzsák-sztori végét ismerjük, 2010 nyarán az orosz Anzsi Mahacskalához igazolt 14 millió eurós vételárért, amivel a valaha élt legdrágább magyar labdarúgóvá vált.

Amikor Szoboszlait és amikor Dzsudzsákot adták el címlapon a Realnak a spanyolok

Ezt a címet hamarosan szinte biztosan elveszi tőle Szoboszlai, még akkor is, ha a jelenlegi magyar rekord 19 millió euró, amennyiért Dzsudzsákot 2012 januárjában vette meg a Dinamo Moszkva az Anzsitól. A kérdés inkább az, hogy mikor és melyik klub fizet majd ennél is többet a Salzburg húszéves tehetségéért, akinek az értékét az átigazolási hírekben mértékadó Transfermarkt már most 25 millió euróban határozza meg.

Úgy tűnik, hogy az As értesülései nem voltak megalapozottak a madridi jövővel kapcsolatban, ugyanis a Marca újságírójára, Juan Ignacio García-Ochoára hivatkozva a Nemzeti Sport arról számolt be, hogy a Real cáfolta az érdeklődését Szoboszlai iránt. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a követkő két átigazolási időszak valamelyikében Szoboszlai a négy topliga valamelyikébe szerződik, méghozzá azokon belül is a legjobb öt csapatban folytatná a saját bevallása szerint. A korábbi pozitív salzburgi történetek alapján nem a legnagyobbak közül érdemes választani.

Több sztárjátékos is akad, aki az osztrák együttest használta ugródeszkának. A Liverpool Bajnokok Ligája-győztesei közül és Naby Keïta is Salzburgból indult, ám mindkettejüknek volt egy köztes állomás úton az angol topcsapat felé, előbbinek a Southampton, utóbbinak az RB Leipzig. A Szoboszlai előtt álló legfrissebb példák is azt mutatják, hogy nem éri meg egyből túl nagyot ugrani.

A Salzburgból januárban távozó japán Minamino Takumi csak peremember Jürgen Klopp Liverpooljában, miközben a vele egy időben eladott Håland, aki egy polccal lejjebbre célzott a Dortmunddal, igazi sztár a Bundesligában, 29 meccsen 27 gólja van a német együttesben, húszévesen pedig bőven van ideje feljebb lépni, amikor már készen áll arra. Ugyanez igaz Szoboszlaira is, ezért egyelőre egy kisebb topcsapat lehet az igazi cél.

Erre utalt Szoboszlai menedzsere, Esterházy Mátyás is, aki leszögezte , a legfontosabb szempont a klubváltásnál, hogy a fiatal középpályás továbbra is rendszeres játéklehetőséghez jusson. Kézenfekvő lenne, hogy a Salzburghoz hasonlóan a Red Bull érdekeltségi körébe tartozó Leipzig legyen a befutó, ahol Szoboszlai és csapattársa lehetne. A német Sport Bild szerint már a télen megszülethet az egyezség húszmillió eurós átigazolási díjért, de Esterházy cáfolta, hogy döntöttek volna a jövőről. Mindenesetre az osztrák után a német Bundesliga észszerű következő lépésnek tűnne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.