Történelmi mázlival amerikai siker

Az Egyesült Államok férfi kosárlabda-csapata 93-92-re legyőzte Törökországot a Kínában zajló világbajnokság második fordulójában, de aki csak ezt a mondatot olvassa, az mit sem tudhat a mérkőzés földöntúli izgalmairól, és arról a párját ritkító szerencséről, amellyel a címvédő megverte a 2010-es világbajnokság döntőjében egyszer már felülmúlt törököket.

Ch. Gáll András
Forrás: MTI2019. 09. 03. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga a meccs jól indult a jenkiknek a sanghaji E csoportban, 10-2-re elhúztak, az első negyedben 12 triplakísérletükből hét betalált, és erre egyelőre nem volt ellenszerük a törököknek. Akik azonban a továbbiakban magukra találtak, hét sikertelen triplakísérlet után a nyolcadik már a gyűrűbe hullott, és attól kezdve idegtépő üldözőverseny alakult ki. Cedi Osmanék a hajrában utolérték ellenfelüket, és az utolsó másodpercben éppen Osman volt az, aki teljesen fölöslegesen odaütött a kínjában hármassal próbálkozó Jayson Tatumnak.

Három büntető, ha a Boston bedobója mindhármat értékesíti, győznek az amerikaiak. Csak kettőt dobott be, jött a hosszabbítás.

Amelynek a vége előtt 8,3 másodperccel, 92-91-es török vezetésnél Myles Turner leszedett egy lepattanót, de Dogus Balbay kivette a kezéből, Joe Harrisnek faultolnia kellett, ráadásul a bírók sportszerűtlen hibát fújtak – két büntető, plusz a labda a törököknél marad!

És ekkor jöttek a hihetetlen fejlemények. Először is Balbay mindkét büntetőt kihagyta, a bedobás után Osmané volt a labda, akivel szemben Marcus Smart újból szabálytalankodott. Megint két dobás, de Osman ezeket is kihagyta! A lepattanó Tatumé, amerikai kontra, amelynek végén Khris Middleton kezére odaütnek, 2,1 másodperccel a vége előtt két amerikai büntető.

Middleton persze mindkettőt értékesíti, az utolsó török támadás már nem jó, 93-92-re győz Gregg Popovich edző válogatottja, elmarad a meglepetés.

A győztesektől Middleton 15, Kemba Walker 14, Tatum, Turner és Harris 11-11 pontot szerzett, a törökök legjobbjai Ersan Ilyasova (23), Melih Mahmatoglu (18), Furkan Korkmaz (16), Cedi Osman (15) és Scott Wilbekin (12) voltak.

Ezzel már az amerikaiak is bejutottak a legjobb 16 közé, Lengyelország, Argentína, Oroszország, Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Brazília, Franciaország, Dominika, Litvánia és Ausztrália társaságában, négy hely még kiadó a csoportkör utolsó, harmadik fordulójában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.