Új úton a Sopron

A hét végén a nők és a férfiak is elkezdik a bajnokságot. Előbbieknél van egy sztárcsapatunk, amely az utóbbi években itthon egyeduralkodó, az utóbbi öt évben megszerezte az aranyérmet, tavaly és az idén pedig az Euroligában is bejutott a négy közé. A Sopron Basket kerete azonban a nyáron nagyon átalakult, új célokkal és új edzővel készül a rajtra.

2019. 09. 25. 14:55
null
Gáspár Dávid (középen) dolgozhat a bajnokcsapat játékosaival Forrás: Sopron Basket/Gazsovics Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csoda volt ez a két esztendő. Olyan klasszisok jöttek, mint Candice Dupree, Amanda Zahui, Yvonne Turner, Queralt Casas, a kispadra érkezett a tekintélyes spanyol edző, Roberto Íniguez, a csapat pedig szárnyalt. Meg is volt az eredménye: itthon a Sopron Basket kiemelkedett a mezőnyből, a bajnokságban megszorítani sem lehetett, Európában pedig az elitbe lépett: tavaly és az idén is bejutott az Euroliga négyes döntőjébe, és azt mindkétszer meg is rendezhette. A soproni közönség boldogan járt a meccsekre, a vezetők pedig pontosan tudták, ez a csoda éppen két évig tarthat. A korábbi esztendőkben sikerült annyi tartalékot felhalmozni, hogy a csarnok üzemeltetésével együtt mintegy 350 milliós éves költségvetést megfejelhették 80-90 millióval, és ebből lehetett az említett klasszisokat szerződtetni, ám ennek a szintnek a folytatásához már kölcsönöket kellett volna felvenni. Az eladósodás azonban már több klubot is összeroppantott, és a menedzsment Török Zoltán ügyvezetővel az élen nem akart ezen az úton elindulni.

A sztáredző és a sztárjátékosok mentek, a hosszú távú cél viszont továbbra is a kontinens élvonala, de új úton haladva, elsősorban saját nevelésű fiatalokra építve. Az itt maradt szerb trióból Jelena Brooks (korábban Milovanics néven lett ikon a klubnál) most tért vissza szülés után, ő és Alekszandra Crvendakics az itt töltő idő hossza miatt már „kosaras magyarok”, csupán Tina Jovanovics és a mára várt amerikai klasszis irányító, Briann January számít hivatalosan légiósnak. Így a korábbinál nagyobb szerepet kap majd a 208 centi magas Határ Bernadett, a válogatottban már alapember Dubei Debóra, valamint az utánpótlás világ- és Európa-bajnokságon már kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok, mint például Czukor Dalma, Weninger Virág, Varga Kamilla vagy Varga Alíz. Az építkezés szakmai irányítása pedig a mindössze 37 éves fiatal edző, Gáspár Dávid feladata, aki a ZTE kispadjáról érkezett Sopronba.

Gáspár Dávid (középen) dolgozhat a bajnokcsapat játékosaival
Fotó: Sopron Basket/Gazsovics Krisztián

„Öt éve kezdtük el keresni azt a fiatal, ambiciózus, tehetséges magyar szakembert, aki tanulni akar, és hosszú távon ugyanúgy fel lehet építeni, mint korábban Székely Norbertet, a jelenlegi szövetségi kapitányt” – mondta Czukorné Hollós Anna, a Soproni Darazsak Akadémia elnöke. Két esztendeje bukkantak rá Gáspár Dávidra – addig nem találtak megfelelő embert –, aki a tervek szerint egy évig tanult volna Roberto Íniguez stábjában, ám most rögtön első emberként kell bizonyítania.

Arra a felvetésre, hogy ennyire sikeres időszak után különös bátorságra vall egy spanyol sztáredző nyomába lépni, a fiatal szakember ezt felelte: – Minden döntéshez kell bátorság, de az, hogy alkalmas vagyok-e ekkora kihívás teljesítésére, csak akkor derülhet ki, ha belevágok. Természetesen szeretnénk ismét megnyerni a bajnokságot, a Magyar Kupát és jól szerepelni az Euroligában, de ugyanilyen fontos az is, hogy a fiatal magyarok markáns szerepet kapjanak, és napról napra jobb játékosokká váljanak. Sopronban profi, kiválóan felépített klubmodell fogadott, itt én is rengeteget tanulhatok, remélem, a közös munka gyümölcsöző lesz.

Kérdés, az elkényeztetett soproni közönség hogyan reagál majd a változásra. A tizennyolcadik felnőttidényénél tartó csapatkapitánynak, Fegyverneky Zsófiának nincsenek félelmei, szerinte szó sincs arról, hogy a csapat rettenetesen meggyengült volna, a magyarságukra oly büszke soproniak pedig kimondottan szeretni fogják a csapatot – végre sok helyi fiatalnak szurkolhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.