Valter Attila a kerékpársport két nagy legendáját is lehagyta

Vasárnap az Egyesült Arab Emírségek egyhetes körversenyével megkezdődött a World Tour-sorozat a profi kerékpársportban, és Valter Attila most debütált új csapatában, a francia Groupama–FDJ-ben. A nyitó szakaszon a fő mezőnnyel együtt a 67. helyen ért célba.

Forrás: ES Bringa2021. 02. 21. 19:25
null
UAE Tour Fotó: Tim De Waele Forrás: Facebook/INEOS Grenadiers
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 22 éves tavaly remekül helytállt a Giro d' Italián: újoncként összesítésben a 27. helyen végzett – a rajtnál 176-an voltak –, a fiatalok versenyében pedig 11. lett, s az egyik magashegyi szakaszon a kilencedik helyen végzett. Már az is nagy szó volt, hogy a háromhetes körversenyek egyikén (a másik kettő a Tour de France és a Vuelta) újra magyar kerékpárost láthattunk, erre legutóbb 2007-ben volt példa, akkor Bodrogi László tekert a Vueltán, a spanyol körversenyen. Valter tavaly még a lengyel CCC Team versenyzője volt, idén azonban már a még erősebb francia Groupama–FDJ alkalmazásában áll.

Valter Attila az Egyesült Arab Emírségek egyhetes körversenyére amszterdami átszállással Párizsból, a résztvevők számára biztosított egyik charterjárattal repült el, a megérkezésekor pedig interjút adott az Eurosport magyar nyelvű szerkesztőségének, az ES Bringa oldalnak.

– A gyors PCR-teszttől kezdve minden nagyon profin ment, a repülőn csak a csapatok utaztak, pont előttünk ült a Quick-Step és a Lotto, mögöttünk meg talán a Cofidis – mondta el az utazásáról, és azt is elárulta, hogy az FDJ-ben rögtön az egyik kiemelt státusú versenyző lett, a másik pedig a szobatársa, a svájci Matteo Badliatti, a többiek őket segítik.

– Mivel nincs sprinterünk, így a hajrákban nem leszünk érdekeltek. Talán ha lesz egy-két szeles rész, akkor lehet próbálkozni, de mindenki azt mondja, hogy szélesek az utak, meg gyorsan változik a szélirány, szóval nehéz szétkapni a sort – fogalmazott Valter Attila, majd arról beszélt, hogy számára ez nem csupán egy felvezető verseny lesz. – Soha nincs olyan, hogy valamit lazára veszek. Én mindig, mindenhol odateszem magam, ez most is így lesz. Nem fogom túlizgulni a dolgot, stressz nélkül tekerhetek, de hajtani fogok, még akkor is, ha esetleg nem úgy fog menni, ahogy szeretném. Az év elején vagyunk, régen tekertünk élesben, de ettől még természetesen nem veszek vissza, ha erősnek érzem magam. Egy valamit azonban nem szabad elfelejteni: itt azért nagyon magas lesz a színvonal.

Valter Attila a sivatagban is szeretne jól szerepelni
Fotó: Facebook/Attila Valter

Erre már felvezető cikkünkben mi is utaltunk, most legyen elég csak annyit mondani, hogy a házigazda UAE Team kapitánya a Tour de France-on cmvédő szlovén Tadej Pogacar, de itt van a hétszeres Grand Tour-győztes brit Chris Froome (Israel Start Up-Nation) vagy éppen az olasz Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), őt négyszer koronázták meg a nagy háromhetes körversenyeken.

Egy látványos fotó az Egyesült Arab Emírségek körversenyének vasárnapi első szakaszáról, amelynek az elején az oldalszél csoportokra bontotta a mezőnyt – Valter erre ráérzett! –, s amikor nem lett volna szerencsés libasorban tekerni.

UAE Tour
Fotó: Facebook/INEOS Grenadiers

Nagy jelentősége nincsen, mert vasárnap az első, 176 kilométeres sík szakaszon Valter Attila, Froome és Nibali is a főmezőnnyel ért be a célba 8:39 hátránnyal, de honfitársunk a 67., Nibali a 82., Froome pedig a 84. helyen – vagyis Valter a két nagy legendát maga mögött tartotta. Pogacar csipkedte magát, ő a hatodik lett, a sprintbefutót megnyerő holland Mathieu Van der Poellal (Alpecin-Fenix) azonos idővel (3:45:47 óra), de az UAE Team szlovén versenyzője előre jelezte, hogy ő egyértelműen az összetett megnyerésére tör, „hazai pályán” ezt elvárják tőle. (Az UAE az Egyesült Arab Emírségeket takarja angol nyelven.) A mezőnyben húsz csapat 139 versenyzője teker, az EF Education-Nippo kapitánya, a kolumbiai Rigoberto Uran a rajt előtt hazautazott a kislánya születésére.

Az Egyesült Arab Emírségek körversenyéről az Eursoport hétfőtől naponta élő közvetítéssel jelentkezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.