Valter Attila csapata legjobbja volt a világsztárok között

A profi kerékpárosok idei első World Tour-viadalán, az Egyesült Arab Emírségek egyhetes körversenyén (UAE Tour) Valter Attila a csütörtöki hegyi befutós szakaszon a huszadik helyen végzett, ezzel csapata legjobbja lett.

2021. 02. 25. 14:57
null
UAE Tour Fotó: FabioFerrari/LaPresse Forrás: Facebook/UAE Tour
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UAE Touron csütörtökön százhetven kilométer várt a mezőnyre, a végén 21 kilométeres emelkedővel – átlagban 5,4, a végén 7,1 százalékos meredekséggel –, a cél pedig 1491 méteren volt a Jebal Jaison, az Egyesült Arab Emírségek „tetején”. A szakaszon akadt egy szökevénycsoport, de a mezőny viszonylag könnyen utolérte a meglépő versenyzőket, leszámítva a kazah Alekszej Lucenkót (Astana–Premier Tech), aki majdnem a végéig kitartott, a szakaszgyőztes dán (Jumbo–Visma) nagyjából háromszáz méterrel a cél előtt ment el mellette. A testileg és lelkileg is megrogyott kazah végül csak 11. lett…

A hegyi menőnek számító a mezőnyben remekül tartotta a tempót az élbollyal, s végül a huszadik helyen érkezett célba, 26 másodperces hátránnyal, ezzel csapata, a Groupama–FDJ legjobbja lett. A százharminc fősre fogyatkozott mezőnyben a kerékpársport nagy alakjai közül az olasz Vincenzo Nibali (Trek–Segafredo) a 29., a spanyol Alejandro Valverde (Movistar) a 33., míg Chris Froome (Israel Start–Up Nation) a 42. lett; a hétszeres Grand Tour-győztes brit legenda 3,6 kilométerrel a vége előtt maradt le, intett a kezével a közvetítő kamerának, hogy ezen a napon nem erőlködne tovább.

Nagyot téved, aki azt hiszi, hogy az Egyesült Arab Emírségekben nincsenek hegyek
Fotó: Facebook/UAE Tour

Ellenben a Tour de France címvédője, a szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) most is nagy formában volt, a második helyen végzett, s mivel az összetettben eddig is ő állt az élen, növelte az előnyét. Két sík szakasszal a vége előtt 45 másodperccel vezet a brit Adam Yates (Ineos–Grenadiers) előtt. Valter Attila a 42. helyen áll.

Csütörtökön a Tour de Hongrie szervezői fontos hírrel jelentkeztek: a május 12. és 16. között sorra kerülő magyar körversenyen a Bahrain Victorious révén már a hatodik World Tour-csapat indulását jelentették be. 2014 nyarán nagy feltűnést keltett, amikor a két bahreini herceg, Nasszer és Halid ibn Hamad al-Halifa is részt vett a nagy sikerű Ironman 70.3 Budapest versenyen, méghozzá jó néhány – a bulvárlapok szerint ötven – testőr kíséretében. Már akkoriban rebesgették, hogy a bahreini királyság profi kerékpárcsapat létrehozásán fáradozik, két évvel később pedig hivatalosan is bejelentették: Bahrain Merida Pro Cycling Team néven világhódító útjára indul a World Tour-csapat. Az istállóban jelenleg olyan kerékpárosok szerepelnek, mint a nagy körversenyeken rendre remekelő, a Tour de France-on negyedik, a Giro d’Italián harmadik spanyol Mikel Landa, vagy az öt legnagyobb egynapos viadal közé tartozó Liege–Bastogne–Liege-en győztes holland Wout Poels. S a csapatban akad egy régi ismerős is: a szlovén Jan Tratnik nyerte a 2015-ös Tour de Hongrie budapesti befutóját, elvitte a pontverseny legjobbjának járó zöld trikót is; tavaly pedig már a Giro d’Italián ünnepelhetett szakaszgyőzelmet.

A Tour de Hongrie-n a World Tour-csapatok közül korábban az amerikai Trek–Segafredo, az ausztrál BikeExchange, a holland Jumbo–Visma, az izraeli Israel Start–Up Nation és a kazah Asztana–Premier Tech jelentette be az indulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.