Veszélyes szerencsejáték vagy a sportág jövője?

Kedden új versenyszám mutatkozott be az alpesisí-világbajnokságon. A férfiak és a nők számára is párhuzamos óriás-műlesiklásban osztottak érmeket. Szerdán nagyon hasonló pályán csapatversenyt rendeznek az olaszországi Cortina d’Ampezzóban.

2021. 02. 17. 7:17
null
Alexis Pinturault inkább a hagyományos számokban gyűjtené tovább az érmeket
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párhuzamos versenyek ötlete nem új keletű az alpesi síben. 2011-ben rendezték az első városi világkupaversenyt Münchenben azzal a céllal, hogy a világ legjobbjait – akik általában néhány ezer fős hegyi kisvárosok környékén versenyeznek – közelebb hozzák a nagyvárosi közönséghez. A követhetőbb verseny érdekében a két rövid, egymással párhuzamos pályán nem az óra ellen versenyeztek a sízők, hanem páronként, kieséses rendszerben.

Később Moszkva, Oslo és Stockholm is rendezett hasonló versenyt, a formátumot pedig több hagyományos helyszínen is alkalmazták. Azonban amíg a show kedvéért a városba vitt versenyek kicsengése pozitív volt, a párhuzamos óriás-műlesiklás-, illetve szlalomversenyek nagyobb térhódítása már sok kétséget felvetett.

A világbajnoki programban sem mindenki látta a helyét. Ráadásul a rövid, általában kevéssé változatos pályán rendezett számot a népszerűségi versenyben egyre inkább lemaradó, de nagy hagyományokkal rendelkező és sokkal összetettebb sítudást igénylő kombináció helyére szánták a Nemzetközi Síszövetségnél (FIS). Végül 2019-ben, az előző világbajnokság alatt úgy döntöttek, hogy Cortina d’Ampezzóban mindkét versenyszámot megtartják, és a jövőre nézve felmérik a szurkolói érdeklődést. Ez a terv nem valósult meg, hiszen az idei vb-t a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezik.

A formátum legfőbb kritikusai közé tartozik a francia Alexis Pinturault, aki a tavaly Chamonix-ban rendezett verseny után fakadt ki. Az összetett világkupát vezető Pinturault-hoz később sok neves versenyzőtársa csatlakozott a közösségi médiában, a két fő érv pedig visszatérő: az indokolatlan sérülésveszély és az olykor véletlenszerű és igazságtalan eredmények.

Alexis Pinturault inkább a hagyományos számokban gyűjtené tovább az érmeket

Az előbbi szempontra reagált a FIS, a világbajnoki pályára sem építettek mesterséges ugratót és a korábban használt szlalomlécek helyett óriás-műlesikló léceket írtak elő a párhuzamos versenyre. Azzal a ritka véletlennel nehéz mit kezdeni, hogy az említett chamonix-i versenyen a svájci Thomas Tumler úgy jutott döntőbe, hogy egyetlen valódi párharcot sem kellett nyernie, mert ellenfele minden fordulóban bukott. Az viszont elvárható lenne, hogy az egymás mellé kitűzött két pálya azonosan gyors síelést tegyen lehetővé.

Pinturault a keddi versenyt is kihagyta, ahogy a hagyományos óriás-műlesiklás címvédője, Henrik Kristoffersen, a hatszoros világbajok Mikaela Shiffrin és a svájci Michelle Gisin is. Négyük közül hárman dobogón álltak a kombináció eredményhirdetésekor. Azok, akik viszont ott voltak a rajtnál, és a selejtezőn beverekedték magukat a tizenhat fős főversenybe, azzal szembesültek, hogy a piros zászlókkal jelzett pálya gyorsabb volt, mint mellette a kék.

Ezt pedig a leginkább a hazaiak sztárja, Marta Bassino használta ki, aki ugyan csak épphogy, a 15. helyen jutott a főversenybe a kvalifikációs idők alapján, de ezzel arra az ágra került, amelyen végig az előnyösebb, piros pályán fejezhette be a párharcát. Az első futamból maximum fél másodperc különbséget hozhatott magával a győztes, ennyit pedig éppen, célfotóval meg tudott fordítani Bassino a döntőben is az osztrák Katharina Liensbergerrel szemben. Az más kérdés, hogy fordított pályabeosztással Liensberger valójában több mint egy másodpercet adott az olasznak... A slusszpoén pedig az volt, hogy a célfotót a korábbi fordulókkal ellentétben nem vették figyelembe, így a századmásodpercre azonos idővel mindketten aranyérmesek lettek, bár ezt Liensberger aközben tudta meg, hogy már értékelte a második helyét a médiának. Ez lett a követhetőnek szánt versenyszámból.

Amíg így dől el a világbajnoki cím sorsa, addig a párhuzamos versenyszám nem veheti fel presztízsében a versenyt a hagyományosabb számokkal, minden előnye ellenére sem. Pedig a látványosság mellett ide sorolható az is, hogy a pálya rövidsége okán könnyebben kialakítható, és a lengyel Maryna Gasienica-Daniel keddi negyeddöntője előrevetítheti, hogy ez lehet hosszabb távon a kisebb sínemzetek fő száma a világbajnokságon. Az olimpián egyelőre nem, a 2022-es pekingi ötkarikás játékokon csak a három éve, Phjongcshangban – a magyar válogatott részvételével debütált – vegyes csapatversenyt rendezik meg párhuzamos formátumban. Igaz, annak presztízséről is sokat elárul, hogy a kedden két érmet, közte Mathieu Faivre révén aranyat szerző Franciaország nem indít csapatot a szerdai világbajnoki versenyen.

Alpesisí-világbajnokság, Cortina d’Ampezzo, párhuzamos óriás-műlesiklás

Nők:

1. Marta Bassino (olasz)

1. Katharina Liensberger (osztrák)

3. Tessa Worley (francia)

Férfiak:

1. Mathieu Faivre (francia)

2. Filip Zubčić (horvát)

3. Loïc Meillard (svájci)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.