Elképesztő siker: lesz magyar döntős a legrangosabb sorozatban

A Dunaújváros elképesztő izgalmakat követően, fordulatos meccsen, ötméteresekkel 15-14-re győzte le az orosz Dinamo Uralocska együttesét, így 2003 után először bejutott a női vízilabda legrangosabb sorozatának, az Euroligának a fináléjába.

2021. 04. 30. 16:21
Uralocska
Az ünneplő újvárosi játékosok Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dunaújváros tavalyi egyetlen nemzetközi tétmérkőzését a Dinamo Uralocska ellen játszotta. Akkor az Euroliga negyeddöntőjének első felvonása 11-11-es döntetlennel ért véget, a visszavágó azonban már elmaradt, mivel röviddel később, a járványhelyzet miatt lefújták a kupasorozat küzdelmeit.

Egy évvel és egy fordulóval később, ezúttal az elődöntőben csapott össze a két csapat, s bár az UVSE vereségével az már korábban eldőlt, hogy az Euroligában nem rendeznek színmagyar finálét, abban azért reménykedhettünk, hogy az újvárosiak révén lesz hazai résztvevő is a budapesti döntőn.

Gurisatti Gréta megsérült az országos bajnokság fináléjában, ezért nem volt bevethető az oroszok ellen, de vezére hiánya sem fogta vissza a magyar együttest, s gyorsan megszerezte az első találatot. Emellett jól működtek a magyar blokkok is, így egyenlítés helyett Szilágyi Dorottya a távoli bombájával megduplázta a hazaiak előnyét.

Végül 5-2-re nyerték a negyedet Mihók Attila lányai, majd a másodikban négy gólra elhúztak. A vendégek kapusa nem villogott (le is cserélték nyomban), elől azonban Zelentsova parádézott, és kiegyenlített a vendég gárda. 8-8 volt az állás a nagyszünetben.

Szilágyi Dorottya (balra) megállíthatatlannak bizonyult
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A folytatásban sorra kimaradtak a magyar fórok, de szerencsére az oroszok is pontatlanok voltak. Végül négy perc után ők törték meg a rossz sorozatot, és a találkozó során először a vezetést is megszerezték, majd kétgólos előnyt építettek ki (9-11).

A zárónegyed elején kiegyenlített a házigazda, majd Horváth Brigitta a remek góljával a mieink javára fordította az állást. Izgalmasra sikerült a végjáték is, mindkét csapatnak volt esélye, hogy eldöntse a továbbjutás kérdését. Azonban ezt egyikük sem tette meg, 12-12-es döntetlent követően ötméteresekbe fulladt a találkozó.

A húszéves Magyari Alda azt már korábban is bizonyította, hogy a döntő pillanatokban nem retten meg, ezúttal sem tett így, s az Uralocska játékosainak három ötméteresét is kivédte. Jelképes módon a fináléba jutást pedig az egész mérkőzésen brillírozó, öt gólig jutó Szilágyi Dorottya biztosította be, így a Dunaújváros a története során másodszor, 2003 óta először szerepelhet a női vízilabda legrangosabb sorozatának számító Euroliga fináléjában. Akkor ezüstérmet szerzett a csapat, szombat este a pénteki fantasztikus teljesítményt meglovagolva akár az aranyat is begyűjtheti.

Az ünneplő újvárosi játékosok
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az UVSE-t 9-8-ra felülmúló görög Olympiakosz lesz a DFVE ellenfele a 20.15-kor kezdődő fináléban. A bronzmeccset 17.45 órától rendezik az UVSE és a Dinamo Uralocska részvételével. Mindkét összecsapás az M4 Sport képernyőjén lesz látható.

Női Euroliga, négyes döntő, Tüskeuszoda, elődöntő:

Dunaújváros–Dinamo Uralocska 15-14 (5-2, 3-6, 1-3, 3-1, 3-2) – ötméteresekkel

a magyar csapat góldobói: Szilágyi 5, Horváth B. 3, Garda 2, Mahieu, Brezovszki

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.