Mit jelent az, hogy béke?

A XVII–XVIII. század fordulóján megrövidítették egy betűvel, és Széchenyi István is bék-kötésről írt.

Dominka Ede Harald
2017. 07. 30. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi, akik béke idején születtünk és nőttünk fel, rémítő idegenséget érezhetünk, ha háborúval ijesztgetnek minket. Számunkra a háború fogalmához tartozik a távolság időben vagy térben, hiába hullottak a szomszédban a bombák a délszláv háborúkor, hiába éreztük a feszültséget a fejünk felett a hidegháború alatt. Az utóbbi hegeit mostanság kapargató gesztusok, a szíriai háború, az észak-koreai rakétakísérletek, a terrorakciók nyomán a pápa harmadik világháborúról beszél. Noha nincs szőnyegbombázás a közvetlen környezetünkben, régóta ismerjük a sztálinista diktatúra sajátosságait, hosszú évek óta nem kapjuk fel a fejünket az arab világban folyó háborúskodás hallatán. Lehet, hogy igaza van.

De félni, megijedni, sőt megrökönyödni nem igazán kellene, mert ha újszerű is nekünk, sokkal inkább ez a természetes, mint a béke – emlékeztet Kant –, pontosabban ha nem is a tényleges háború, de az azzal való folytonos fenyegetés. Vagyis a háború nem a ritka rossz, amely betör a békébe, még csak nem is kiegyenlítő erő, nincs itt jin és jang. A béke inkább hasonlítható az egyén boldogságához, mely Popper Péter szavával az életünket egy-egy pillanatra bevilágító jelzőfény.

„Földobom a szobámban, hogy világítson, mint egy szalonrakéta” – írja a béke szón ábrándozó Kosztolányi az első világháború végén. De a Bibliát lapozgatva is a háború vagy háborúskodás aktuális hiányaként neveztetik meg a béke, békesség. Kant előbbi gondolatát az 1795-ben megjelent Az örök béke című esszéjében olvashatjuk. Nem a filantróp világbékéről van szó benne, mint a szépségkirálynők bugyuta csacsogásában, hanem jogi szerződésről értekezik. A címet egy holland fogadós cégtáblájáról vette, amelyen Az örök békéhez felirat szatirikusságát egy ráfestett temető képével hangsúlyozták.

De elképzelhető, hogy ne csak a túlvilágon nyugodhassunk békében? Az Imagine című John Lennon-dal éppen ezt teszi. A Kant emlegette szerződéssel meg az a baj, hogy a „Királyok játéki” (Barcsay Ábrahám), azaz a háborúk, de a béke megkötésének lehetősége is ugyanazon kezekben van, s e kezek birtokosai szükségképpen nem rendelkezhetnek a Platón áhította filozófus államvezetők képességeivel, „mert a hatalom birtoka az ész szabad ítéletét kikerülhetetlenül megrontja” – állapítja meg Kant. „A béke helyett, kérlek szépen, / Nem őket kellene megkötni”? – ironizál Tóth Árpád.

A béke elérése mellett a szó eredete is kérdéses – állítja az etimológiai szótár. Feltételezi a származékszavak alapján, hogy elsődleges jelentése nyugalom, lelki béke. Kosztolányi szerint a XVI. századi Virginia-, Jordánszky- és Debreceni kódexben már szerepel a szó. Majd a XVII–XVIII. század fordulóján megrövidítették egy betűvel, mivel az -e végződést az egyes szám harmadik személyű birtokos személyjelnek vélték, mintha nem is lehetne az enyém a béke, hanem csak valaki másé, így Széchenyi István is bék-kötésről írt. Az értelmező kéziszótár a fentiekhez hasonlóan valamely rossz jelen nemléteként definiálja: „békét hagyni mindenkinek, senkit nem bántani”. Illetve ez is hozzátartozik: „nyugalmas és biztos állapot a polgári társadalom tagjai között, midőn egymás jogait sértetlenül hagyják”.

Szó szerint

Az infó vagy az info a helyes írásmód? A -stul/-stül vagy a -stól/-stől használandó? Hogyan mondjuk a csuklik igét felszólító módban? Dőlhet-e jobbra az eredetileg balra dőlő ékezet? A bratyiszlavázásról, a mozgószabályról, a kisbetűs brexitről és hévről, továbbá sok egyéb helyesírási-nyelvhelyességi témáról olvashat rovatunkban. Megírtuk véleményünket az új helyesírási szabályzatról, Water Willyről, bemutattuk, miért van szükség a hasznos „nyelvtannácikra”, és elkészítettük az első átírási térképet. Ajánljuk korábbi írásainkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.