Köszönj szépen, apróság!

Írásban kuriózum a helyes köszönés. Látszólag kevesen múlik, nyelvtanilag mégis jelentős a különbség.

Dominka Ede Harald
2017. 08. 19. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvodáskortól már elvárható a gyerekektől, hogy megfelelően köszönjenek a felnőtteknek, a szülők ezért számtalanszor felhívják erre csemetéjük figyelmét a szembejövő ismerős láttán. Több-kevesebb sikerrel teljesítik is ezt a gyerkőcök, ha nem is kitörő lelkesedéssel, hiszen számukra egyik néni vagy bácsi olyan, mint a másik, legközelebb sem fogják megismerni, ha nem túl közeli a kapcsolat. Ezért aztán egy idő múlva minden közelítő potenciális köszöntendő lesz.

A társadalmi együttélés, az udvariasság egyik első megnyilvánulása a köszönés. Normális esetben erre az alapvetőre még számos más szabály tornyosul. Mégis, mintha olykor elakadnánk ennél az elsőnél. Hányszor mosolyoghatjuk meg egy-egy brutális gyilkos megkérdezett szomszédait, amikor értetlenül hebegik, hogy pedig milyen szépen köszönt az illető. Bizony, a köszönés még nem minden. Sőt, olykor még udvariatlan gesztus is lehet, ha például egy elmélyült, fontos beszélgetést szakítunk félbe vele, vagy mondjuk egy előadó mondandóját, miközben késve lépünk a terembe. De ha már oly fontosnak tartott ez a félig-meddig formaságalapú udvariasság szóban, akkor következetlenség, hogy a „Jó napot kívánok!” í-jét legtöbb esetben hanyagul lerövidítik, már ha nem akadnak el félúton a háromszavas szerkezetben.

Írásban pedig már alig akad olyan, aki valóban helyesen tud köszönni. Egy vessző, igen, csupán ennyin múlik. Apróság, akár egy pillangó szárnycsapása, amely azonban nagy vihart is kavarhat – mondhatná a matematikus, meteorológus Edward Lorenz, aki a pillangóhatás leírásával a káoszelmélet atyja. Elhíresült kérdése: „Vajon egy pillangó szárnycsapása Brazíliában okozhat-e tornádót Texasban?” Ha idáig nem is kell eljutnunk, jól érzékelteti a részletek fontosságát. Egyébként a pillangóhatás lírai elnevezés talán Ray Bradbury Mennydörgő robaj című sci-fi novellájából származik, melynek alapja időutazás a múltba. S lám, itt is hasonló történik, mivel a lassan múltba vesző papíron levelezés mára kissé avíttnak tűnő „Kedves Dorka!” megszólítás funkcionálisan ekvivalens formájaként jelentkezik ma a „Szia, Dorka!”, „Helló, Dorka!” és társai. A „Szia Dorka!”, „Helló Dorka!” típusú anomália tehát abból adódik, hogy a „Kedves”, sőt az udvarias „Tisztelt” megszólítások és a név közé nem teszünk vesszőt, mivel ezek nyelvtanilag jelzős szerkezetek. Ellenben a „Szia, Dorka!” egy köszönés és egy névvel megszólítás együttese. A vessző mondattani magyarázata az itt, hogy a „Szia, Dorka!” mondat két tagmondatból tevődik össze, márpedig a tagmondatokat vesszővel választjuk el egymástól. Két szerkesztetlen tagolatlan tagmondatról van szó; tagolatlan azért, mert nincs és nem is hiányzik belőle az állítmány, szerkesztetlen azért, mert míg a szerkesztett több szóból áll, a szerkesztetlen csupán egy mondatszó. Egyszóval, ahogy a Helyesírás.mta.hu oldalon is hasonlóképp olvasható, a „Szia Dorka!” helytelen formát részint a „Kedves Dorka!” analógiájára tákoltuk össze, részint nem feltétlenül magától értetődő, hogy valóban két tagmondatról beszélünk, ám az előbbi tanácsadó portál jól érzékelteti a vessző elhagyhatatlanságát azzal, hogy két tagolt tagmondatba helyezi a két elemet, melyekben már ismerősebb a vessző helye és funkciója: Szia, hogy vagy? Hogy vagy, Dorka?

Szó szerint

Az infó vagy az info a helyes írásmód? A -stul/-stül vagy a -stól/-stől használandó? Hogyan mondjuk a csuklik igét felszólító módban? Dőlhet-e jobbra az eredetileg balra dőlő ékezet? A bratyiszlavázásról, a mozgószabályról, a kisbetűs brexitről és hévről, továbbá sok egyéb helyesírási-nyelvhelyességi témáról olvashat rovatunkban. Megírtuk véleményünket az új helyesírási szabályzatról, Water Willyről, bemutattuk, miért van szükség a hasznos „nyelvtannácikra”, és elkészítettük az első átírási térképet. Ajánljuk korábbi írásainkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.