Elhunyt Claude Brasseur, híres francia filmcsillag

A 84 éves korában elhunyt művészt sok néző egyik legnépszerűbb filmjéből, az 1980-ban készült Házibuliból ismerte.

Forrás: MTI2020. 12. 22. 19:19
null
Forrás: flickr.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt Claude Brasseur francia színész. A Sokat akar a szarka, a Házibuli és a Kemping című filmek sztárjának halálhírét kedden ügynöke jelentette be.

A 84 éves korában elhunyt Brasseurt sok néző egyik legnépszerűbb filmjéből, az 1980-ban készült Házibuliból ismerte.

A színész ügynöke, Elisabeth Tanner közleményében hangsúlyozta, hogy Claude Brasseur halála nem volt összefüggésben a koronavírus-járvánnyal. Mint írta, családja körében hunyt el és a Pére-Lachaise temetőben helyezik örök nyugalomra, apja, a színész Pierre Brasseur mellett.

Claude Brasseur a 2012-es brüsszeli filmfesztiválon
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Claude Brasseur 1936-ban született Párizsban. Már az ötvenes évektől színházban szerepelt, majd filmezni kezdett. Jean-Luc Godard Külön banda című, 1964-ben bemutatott filmjével tűnt fel. Több mint hatvanéves pályafutása alatt mintegy 150 filmben és televíziós produkcióban szerepelt.

A Házibuli és A házibuli folytatódik című vígjátékok sikere után, amelyekben Sophie Marceau apját játszotta, 1986-ban a Pokolraszállás című drámában ismét együtt szerepeltek, a filmben a fiatal színésznő alkoholista férjét alakította.

A Sokat akar a szarka... című vígjáték mellékszereplőjeként 1976-ban nyerte el először a César-díjat, három évvel később pedig a Rendőrök háborúja című filmben nyújtott játékáért megkapta a legjobb színésznek járó César-díjat is.

Calude Brasseur a hatvanas években tagja volt a francia bobcsapatnak, 1983-ban pedig a Párizs-Dakar rallyt is megnyerte Jacky Ickx autóversenyzővel együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.