Rekordszámú filmet lehet idén a legjobb film Oscar-díjára jelölni

Összesen 366 film teljesíti azokat a feltételeket, amelyek alapján jelölni lehet őket az amerikai filmakadémia által odaítélt legjobb film Oscar-díjára – jelentették be csütörtökön a szervezők – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 26. 16:20
null
a hírek, amelyeket addig csak felolvasott, most igazából vele esnek meg Fotó: Netflix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelölhető produkciók között szerepel A kaptány küldetése Tom Hanks és Helena Zengel főszereplésével, a Herman J. Mankiewicz hollywoodi forgatókönyvíróról szóló Mank, Chloé Zhao A nomádok földje című roadmovie-ja, Aaron Sorkin A chicagói 7-ek tárgyalása című történelmi drámája, Regina King One Night in Miami című alkotása és a Még egy kört mindenkinek című dán vígjáték is.

Az Oscar-jelöléshez számos követelménynek kell megfelelni.

Egyebek mellett a filmnek legalább 40 percesnek kell lennie, és február vége előtt hat amerikai nagyváros egyikének mozijában vetíteni kell. Utóbbi feltételt azonban idén a pandémia miatt bezárt mozik miatt enyhítették, és most azok a filmek is beszállhatnak a versenybe, amelyeket nem forgalmaztak moziban, hanem streamingszolgáltatók mutattak be.

Tom Hanks, A kapitány küldetése című filmben
Fotó: Netflix

Tavaly 344 film teljesítette a feltételeket. Az idei 366-os létszám 50 éves rekordnak számít. A legjobb film díjára 10 alkotás kaphat jelölést, ezek közül választja ki végül szavazással az akadémia több mint 9000 fős tagsága az Oscar-díjas produkciót.

A jelöltekről folyó szavazást március 5. és 10. között tartják meg.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) március 15-én jelenti be az Oscar-jelöléseket a különböző filmes kategóriákban. A 93. Oscar-díjátadó gálát április 25-én rendezik meg Los Angelesben.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Oscar-díj – Közzétették a jelölhető animációs, dokumentum- és nemzetközi filmes listát

Az animációs mezőnyben idén 27 alkotás közül kerülhetnek ki a jelöltek. Köztük van a Pixar Lelki ismeretek című produkciója és a Cartoon Saloon Wolfwalkers című munkája, valamint a Netflix Animation és a sanghaji Pearl Studio koprodukciójában készült Lunaria – Kaland a Holdon is.

A dokumentumfilmes versenybe rekordszámú, 238 filmet neveztek, ebből 15 kerül majd a rövidített listára, amelyet február 9-én hoznak nyilvánosságra – olvasható az akadémia honlapján.

Szintén február 9-én derül ki, hogy a legjobb nemzetközi film kategóriába nevezett 93 film közül melyek jutnak be a 15 filmet tartalmazó szűkített válogatásba, amelyből később az öt Oscar-jelöltet választják ki a filmakadémia tagjai.

A nemzetközi filmek mezőnyében Magyarországot Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmesfilmje képviseli. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A film sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, majd a torontói fesztiválon, és világszerte rangos díjakkal ismerték el.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.