Marco Bellocchio forgat filmet az „elrabolt” zsidó gyermekről

Az „elrabolt” fiú valós történetét már Steven Spielberg is meg akarta filmesíteni.

Forrás: MTI2021. 03. 01. 12:12
null
Marco Bellocchio olasz rendező forgat filmet az "elrabolt" zsidó gyermekről Fotó: Giancarlo Donatini Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marco Bellocchio olasz filmrendező filmet forgat Edgardo Mortara 19. századi zsidó gyermekről, akit titokban megkereszteltek és elszakítottak a családjától, hogy keresztényként nőjön fel – értesült a Variety című amerikai filmes szakportál.

Az „elrabolt” fiú valós történetét már Steven Spielberg is meg akarta filmesíteni, de a rendező nem talált megfelelő gyermekszínészt a főszerepre, és végül ejtette a tervet. A The Kidnapping Of Edgardo Mortara (Edgardo Mortara elrablása) című produkció forgatása a tervek szerint 2017 elején kezdődött volna a Pulitzer-díjas David Kertzner azonos című könyve alapján.

Kertzner 1997-ben kiadott könyve egy bolognai zsidó fiú történetét idézi fel 1858-ból, akit a család egy katolikus háztartási alkalmozottja titokban megkeresztelt, majd a pápai hatóságok a fiú katolikus vallására hivatkoziva elvették a szülőktől a gyermeket.

Marco Bellocchio olasz rendező forgat filmet az „elrabolt” zsidó gyermekről
Fotó: Flickr

A katolikus nevelőintézetben felnőtt Edgardo Mortara később pap és pártfogója, IX. Piusz pápa boldoggá avatásának támogatója lett. IX Piusz 2000-ben történt kanonizálását az egyházfő állítólagos antiszemitizmusa mellett egyebek közt a Mortara-ügyben játszott szerepe miatt ellenezték egyes zsidó és katolikus szervezetek, személyiségek.

A fiukért küzdő szülők harca egy nagyobb politikai játszma részévé vált, amelyben a pápasággal a demokráciáért és Itália egyesítésért küzdők álltak szemben.

A Variety értesülése szerint Marco Bellocchio korabeli dokumentumok alapján forgatja a filmet, amelynek a La conversione (Az áttérés) címet adta. A forgatást jövőre kezdik Bolognában, Rómában és más európai városokban, a projektben részt vesz az olasz köztévé filmgyártó cége, a RAI Cinema is.

Hamarabb láthatják az új James Bond-filmet az osztrákok

Egy héttel hamarabb mutatják be Ausztriában a Nincs idő meghalni című James Bond-filmet.

A 007-es brit titkos ügynök 25. kalandjának bemutatása tavaly óta húzódik a pandémia miatt. Legutóbb október 8-ra tűzték ki a mozis forgalmazás kezdetét világszerte. A Universal Pictures osztrák honlapja azonban most újabb dátumot hozott nyilvánosságra.

A Daniel Craig főszereplésével, Cary Joji Fukunaga rendezésében forgatott produkciót Ausztriában már szeptember 30-tól láthatják a mozinézők. A honlap nem közölte, hogy Ausztriában miért mutathatják be korábban a filmet.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.