időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

„Én csak egy zenész vagyok, de véleményem azért nekem is van” – Interjú Szikora Róberttel

Forrás: VASÁRNAP REGGEL
2021.04.03. 14:36
„Én csak egy zenész vagyok, de véleményem azért nekem is van” – Interjú Szikora Róberttel

Én csak egy zenész vagyok, de véleményem azért nekem is van – mondta a Vasárnap Reggelnek Szikora Róbert. Az R-GO frontemberével úgy is, mint a hazánkban megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökével az otthoni bezártságról, a kereszténység és Európa kapcsolatáról is beszélgettünk – írja a Vasárnap Reggel.

– Hogyan viseli a járványidőszakot?

– Nehéz időszak, de jól bírom. Szerencsére nem vagyok depresszióra hajlamos, el tudom magam foglalni zeneszerzéssel, de

hiányzik a koncertezés. Már 14 éves korom óta zenélek, mondhatni erre lettem trenírozva, mint egy vadászeb: ha jön a hétvége játszani kell.

Úgy neveltek, hogy bulit, koncertet nem mondunk le, ha messze van, ha közel, mindenképp el kell vállalni. Ebben az időszakban a bizonytalanság a legrosszabb, az hogy nem tudjuk meddig fog még tartani.

– Megkapta már az oltást?

– Még nem kerültem sorra, de nagyon várom. Mivel már elég régi fiú vagyok, a környezetemben az elsők között voltam, aki regisztrált.

– Milyen elfoglaltságot talál otthon?

– Ez egy olyan időszak, amikor a világ behúzta a kéziféket.

Valamiért a mai ember fél attól, hogy egyedül maradjon önmagával és a gondolataival, de szerintem ez egy áldásos dolog. Ez jó lehetőség arra, hogy elgondolkozzunk a világról. Vagyok én és a Teremtőm. Ebben az időszakban meg lehet élni ezt a kapcsolatot: órákon keresztül csendben, nem csinálni semmit.

– Nyáron lesz több nagykoncertje is. Mi lesz, ha nem lesz enyhítés, van B-terve?

– Ember tervez, Isten végez. Nincs B-terv. Hiányzik a koncertezés, de az őszi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, – aminek a küldötte is vagyok -, sokkal fontosabb. Ez magasabb szint, mint a Csikidám. A pápa is megígérte, hogy jön, de még ők sem tudják biztosan. Egy évvel elhalasztottuk, úgyhogy most már meg kell tartanunk, de hogy hány ember előtt, azt nem tudhatom.

Szikora Róbert, az R-GO együttes énekese a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett Szabadságkoncerten
MTI/Mónus Márton

– Hivatalosan ön ennek a kongresszusnak a nagykövete és az arca. Ez a pozíció milyen feladatokkal és szereppel jár?

– Szerintem egyik elnevezés sem szerencsés. Hagy legyen már inkább Jézus Krisztus a kongresszus arca. Ezután jött szóba a nagyköveti cím, amely szintén nem volt igazán testhezálló, hisz az egy külön szakma, ami nem vagyok. Végül azt kértem, hagy legyek én csak olyan, mint Gábriel Arkangyal, aki hozta a jó hírt a Szűz Anyának, hogy megszületik a Messiás. Szóval én csak egyszerű hírnök vagyok, aki minden médiumban jelzést ad erről az eseményről. Magyarországon több mint 80 éve, 1938-ban volt utoljára a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Ez olyan, mint egy olimpia, ahol megrendezésre kerül, annak az országnak rangot jelent. Pláne úgy, ha a pápa is eljön, mindez hihetetlen nagy megerősítést adhat a régió keresztény, katolikus híveinek. Ezek a közép-kelet európai országok megtartották a keresztény identitásukat.

Az, hogy most itt kerül megrendezésre, az egy nagyon erős jelzés arra, hogyha a kereszténységet elhagyjuk, az Európa végét is jelenti. Ahogy Robert Schuman, az Európai Unió egyik alapítója mondta: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.” Ezt most kezdjük el látni.

Ez a valóság. Ha felbomlik a kereszténység Európában, akkor Európa meg fog szűnni identitásában. Ez nem csak a vallást jelenti, hanem a zsidó, görög, latin kultúrát is, röviden: az egész eddigi világunkat.

– Nemrégiben elismerően nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnökről, ami elég hangos fogadtatást kapott. Gondolta volna, hogy a véleménye ekkora port fog kavarni az interneten?

– Szögezzük le: én nem akarok politizálni. Én csak egy zenész vagyok. A politika a politikusokra tartozik, de nekem is van véleményem.

Eddig is ismerte mindenki az identitásomat. Miközben járom az vidéket, én azt látom, egyre csak fejlődik az ország, szóval én meg vagyok elégedve a kormány munkájával. 67 éves koromban elmondani a véleményem az veszélyes dolog? Többen mondták nekem teljes joggal, hogy Robi ne politizálj, mert a Csikidámban nincs jobb-és baloldal. Mi mindenkinek a legnagyobb szívvel zenélünk, nincs kormánypárti és ellenzéki közönség. A saját rajongóim között is vita alakult ki a Facebookon: olyanok fordultak szembe egymással és velem, akik már 30 éve R-GO fanok.

„A csikidám mi vagyunk, amit játszunk”
MTI Fotó: Kovács Attila

– Az ellenzéki portálok többnyire rosszindulatúan számoltak be erről, azt sugallva, hogy ez az ön részéről csak egy számító tett, amivel próbál a hatalommal jó kapcsolatot ápolni.

– Ez óriási baromság. Általában ehhez hozzáteszik, hogy kétszer is kaptunk pénzt az államtól. Egyszer a 35 éves jubileumi koncertre, másodszor pedig a 2018-ban rendezett nagykoncertünkre. Ezt a pénzt nem az együttes kapja, hanem a szervezők, amelyet mindig a produkció megvalósítására költenek. Nem dobjuk szét egymást közt, hogy itt van neked ennyi, nekem meg annyi. Hála Istennek nekem nem kell jóban lenni senkivel. Hétszer lett az R-GO az év zenekara, eladtunk több mint ötmillió lemezt, teltházas koncerteket tartunk.

– Beszéljünk kicsit a kezdetekről: zenei karrierjét a Ferm együttessel kezdte, amit a kommunizmusban Erdős Péter nem engedett érvényesülni. Mi volt ekkor a hatalom szemében a baj ezzel a zenekarral?

– A zenekar vezetője, Környei Attila volt, aki aztán később az R-GO-nak is alapító tagja lett. Édesapja az ’56-os forradalomban katonatisztként segítette Vácon a forradalmárokat, ezért a család neve gyanúsnak lett bélyegezve. Nem akármilyen zenekar volt ez. Tagja volt Karácsony János, aki később az LGT-vel futott be, őt váltotta Menyhárt János, aki Demjén Rózsi dalait is írta, és tagja volt Gerdesits Ferenc operaénekes is. Mindig úgy aposztrofáltak minket, hogy a legprofibb amatőr zenekar, de továbblépésre nem volt lehetőségünk.

Az eredeti cikket IDE kattintva tekintheti meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.