Ez a fiatal nő felelős azért, hogy Alec Baldwin megölte az operatőrt

Többen is hibáztak, de a legnagyobb felelősség az alkalmatlan fegyverszakértőé.

Forrás: Ripost.hu2021. 10. 26. 9:24
Forrás: Pexels

Többen is hibáztak, de a legnagyobb felelősség az alkalmatlan fegyverszakértőé.

Bár a rendőrségi nyomozás még javában zajlik, az eddig napvilágot látott információk alapján elég egyértelmű, hogy a fegyverszakértő felelőtlensége miatt halt meg egy operatőr a Rust című film forgatásán. A mindössze 24 éves Hannah Gutierrez-Reed felelt a westernben használt fegyverekért, de a munkáját már a tragédia előtt is több kritika érte – derül ki a Ripost.hu cikkéből.

A stábtagok közül sokan féltették a biztonságukat, mert Hannah rendszeresen lóbálta a pisztolyokat munka közben, illetve a kellékként használt fegyverekkel lőttek célba két felvétel között. Valószínűleg így történt az is, hogy élestöltények voltak abban a pisztolyban, amivel Alec Baldwin agyonlőtte Halyna Hutchinst és megsebesítette a rendezőt. A pisztoly ugyanis arra az állványra volt téve, ahol a töltetlen példányokat tárolták, vagyis nemhogy éles-, de még vaktöltény sem lehetett volna a tárban.

Gutierrez-Reednek ez volt a második filmforgatása, és az előző munkája közben is akadtak vele gondok. A The Old Way című Nicolas Cage western munkálatai közben töltött fegyvert nyomott egy 11 éves gyerek kezébe, és ott is úgy töltötte meg a pisztolyokat, hogy közben ráfogta valamelyik stábtagra.

Egy korábbi interjúban pedig ő maga mondta azt, hogy még tapasztalatlan fegyverszakértő, és nagy falat neki egy filmforgatás, de örül neki, hogy így is lehetőséget kapott.

A tragédia elsődleges felelőse tehát Gutierrez-Reed lesz feltehetően, de Baldwin is hibázott. Ő is megszegte azt az aranyszabályt, hogy a ravaszt nem húzzuk meg úgy, hogy egy másik emberre irányítjuk a fegyver csövét, még akkor sem, ha töltetlennek hisszük. Emellett nem kérte a fegyver ellenőrzését a jelenet előtt, elhitte, hogy nincs éleslőszer benne. Valamint felelős producerként az ő áldása is kellett ahhoz, hogy Reed az alkalmatlansága ellenére is megkapja az állást. A gyártásért felelő stábtagként pedig akkor is vizsgálnák a felelősségét, ha nem az ő kezében sült volna el a halálos fegyver.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.