Rekordok és ritkán hallott érdekességek az Oscar-díj történelméből

Los Angelesben vasárnap este – magyar idő szerint hétfő hajnalban – 94. alkalommal adják át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, az Oscar-díjakat. Az MTVA Sajtóarchívumának összeállítása.

Forrás: MTI, MTVA2022. 03. 25. 14:57
Oldman, Gary;
Los Angeles, 2018. március 5. A legjobb férfi fõszereplõ díját elnyerõ Gary Oldman angol színész a Los Angeles-i Dolby Színház sajtószobájában tartott fotózáson, az Oscar-gála után, 2018. március 4-én. (MTI/EPA/Paul Buck) Fotó: PAUL BUCK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

· Az első díjat 1928-ban a Wings című film kapta, mely az egyetlen Oscarral kitüntetett némafilmmé vált.

Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody (1929), az első színes, egyben a leghosszabb (234 perc) Oscar-díjas játékfilm az Elfújta a szél (1939).

· Két éve a dél-koreai Élősködők a legjobb film kategória első nem angol nyelvű nyertese lett, s emellett a legjobb nemzetközi filmek, a rendezők és az eredeti forgatókönyvek között is díjazták.

· Billy Wilder volt az első, aki a Legénylakásért (1960) a legjobb rendezés, a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta. Idén őt követheti Kenneth Branagh a Belfasttal).

A legrövidebb alakításért (5 perc 2 másodperc) Beatrice Straight (Hálózat, 1976), a leghosszabbért (143 perc) Vivien Leigh (Elfújta a szél, 1939) kapott Oscart.

Francis Ford Coppola amerikai filmrendező megérkezik megérkezik az Oscar-díjak 83. kiosztójára a Los Angeles-i Kodak Színházba 2011. február 27-én. Coppola ekkor életműdíjat vehetett át.            Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

· Két háromgenerációs Oscar-családot tartanak számon: 1948-ban Walter Huston mellékszereplőként, fia, John rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica mellékszereplőként nyert (1985). Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, fia, Francis Ford rendezőként, unokája, Sofia pedig forgatókönyvért kapott szobrocskát (2003).

· A legtöbb Oscar-jelöléssel a Newman família büszkélkedhet, a család két éve 93. jelölését gyűjtötte be a filmzene területén.

A filmek közt A Gyűrűk Ura – A Király visszatér 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta; a Ben Hur (1959) és a Titanic (1997) 12, illetve 14 jelölésből kapott 11 Oscar-díjat.

Meryl Streep amerikai színésznő a kitüntetését fogja a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a legjobb női főszereplő kitüntetését az Oscar-díjak 84. átadási ünnepségén a Los Angeles-i Hollywoodban 2012. február 26-án. Streep A Vaslady (The Iron Lady) című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést. Fotó: MTI/EPA/Paul Buck

· A színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen, őt hárommal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan, valamint Daniel Day-Lewis és Frances McDormand követi, ők ketten mindhárom díjukat főszereplőként érdemelték ki, s McDormand A nomádok földje egyik producereként első nőként nyert a legjobb film kategóriában is. A színészi jelölések terén Meryl Streep a csúcstartó, akit 2018-ban már 21. alkalommal nomináltak.

· A rendezők közül csak John Fordnak van négy Oscarja, és William Wyler gyűjtötte be a legtöbb jelölést: 12 darabot.

Steven Spielberg az első, akit hat egymást követő évtizedben is rendezői Oscarra jelöltek – a West Side Story idén hét kategóriában esélyes, az azonos című filmmusical 1961-ben a 11 jelölésből tíz kategóriában nyert, köztük a rendezésért Robert Wise és Jerome Robbins.

Steven Spielberg amerikai filmrendező érkezik az Oscar-díjra jelöltek számára rendezett vacsoraestre a Beverly Hilton Hotelbe a kaliforniai Beverly Hillsben 2016. február 8-án.                                       Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

· A színészek közt Richard Burton hét, Glenn Close és Peter O’Toole egyaránt nyolc jelölés után távozott üres kézzel, utóbbi 2002-ben életműdíjjal vigasztalódhatott. A filmek között A fordulópont (1977) és a Bíborszín (1985) szerepelt a legkiábrándítóbban, a 11 jelölésből egyet sem váltottak díjra.

· A színészek közül legidősebben Anthony Hopkins (83) és Jessica Tandy (80), legfiatalabban Timothy Hutton (20) és Tatum O’Neal (10) örülhetett Oscar-díjnak. Ha nyer, 87 évével Judi Dench lesz a korrekorder.

A legifjabb Oscar-nyertes Shirley Temple, aki 1935-ben, hatévesen speciális, miniatűr Oscart kapott, a legidősebb Eli Wallach, aki 95 évesen vehetett át életműdíjat 2010-ben.

· Ketten kaptak Nobel-díjat és Oscar-díjat is: G. B. Shaw ír drámaíró és Bob Dylan amerikai énekes, dalszerző. Négy éve Kobe Bryant egykori profi kosárlabdázó a Dear Basketball című animációs rövidfilm írójaként nyert szobrocskát.

Borítókép: Oscar-figura az Oscar-gálán, 2018. március 4-én (MTI/EPA/Paul Buck)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.