Csaknem ötven év után kapta vissza szerelmét a kanadai rocksztár

Negyvenhat év után, Tokióban kapta vissza gitárját Randy Bachman kanadai rockzenész, a The Guess Who együttes egykori tagja, akitől egy turné alkalmával egy torontói szállodából lopták el az imádott hangszert.

Forrás: MTI2022. 07. 01. 14:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megsemmisültem, amikor ellopták. Több millió példányban eladott dalokat írtam ezzel a gitárral, amely olyan volt, mint egy mágikus hangszer. Amikor eltűnt, odalett a mágia is

– mondta az AFP-nek a 78 éves rockzenész, miután pénteken Tokióban visszakapta hangszerét egy Takesi nevű gitárostól, aki legálisan vásárolta azt egy helyi hangszerboltban.

A kanadai zenész 19 évesen szeretett bele a Gretsch 6120 Chet Atkins narancsszínű gitárba, amelyet barátjával, Neil Young zenésszel együtt hosszú órákon át bámult egy winnipegi bolt kirakatában az 1960-as évek elején. Az ifjú és nincstelen Bachman a legalantasabb munkákat is elvállalta, hogy előteremtse a megvásárlásához szükséges négyszáz dollárt.

A zenekar turnéi során a gitáros mindig a szállodai WC-hez láncolta a gitárt, ha magára hagyta a hangszert, kivéve azt az egyetlen pillanatot 1976-ban, amikor csak rövid időre, a számla kifizetése miatt hagyta el szállodai szobáját.

Az imádott hangszert a gitáros egy kanadai rajongója, William Long szerezte vissza, aki 2020-ban elkezdte átfésülni a világhálón fellelhető gitáros fotókat és videókat. Hosszas kutatás eredményeként a nyomok elvezették a tokiói zeneműbolthoz, majd egy olyan, 2019-ben a netre feltett videófelvételhez, amelyen Takesi játszik a boltban vásárolt gitáron.

A japán zenésszel való egyeztetés nyomán bebizonyosodott, hogy Takesi gitárja azonos azzal, amelyet évtizedekkel korábban a torontói szállodából loptak el. A tokiói zeneműbolt tulajdonosa egy régi hangszereket kínáló dallasi vásáron vette.

Randy Bachmann felajánlott Takesinek egy ugyanolyan modellt, és cserébe visszakapta „ifjúkori nagy szerelmét”. A kanadai zenész szerint az, aki eddig birtokolta, ugyanúgy szerethette a gitárt, mint ő, mert semmiféle módosítást, javítást nem eszközölt rajta.

A boldog végkifejlet megünneplésére a két zenész előadta a tokiói kanadai nagykövetségen az American Womant, a The Guess Who nagy slágerét, amelyet 1999-ben Lenny Kravitz is feldolgozott.

Borítókép: Randy Bachman (Fotó: Flickr)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.