időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo
Híres színészek listája, akiket ismert filmekből távolítottak el utólag

Tudta, hogy Harrison Fordot kivágták az ET-ből?

MAGYAR NEMZET
Forrás: Shortlist.com
2022.07.25. 11:00 2022.08.26. 13:49
 Tudta, hogy Harrison Fordot kivágták az ET-ből?

A filmkészítés egy hosszadalmas folyamat, amiben mindig az alkotók döntései érvényesülnek. Ha a film és a rendezők érdekei úgy kívánják, akár teljes részeket is eltávolítanak a felvételekből. Hiába állítják össze a szereplőgárdát tehetséges és híres színészekből, ha az alakításaik és a kivágott jelenetek sosem kerülnek fel a mozivászonra. A shortlist.com összeállításából megismerhetünk nyolc olyan híres színészt, akik végül a vágószoba padlóján végezték.

Számos alkalommal előfordult, hogy tehetséges színészek több hónapnyi munkája veszett kárba a kivágott felvételek miatt. Általában ezeket a részeket vagy feleslegesnek tartották a film cselekménye szempontjából, vagy egyszerűen már nem fért bele a film hosszába. 

A filmekből kivágott jelenetek sokszor meglepetésként érik a híres színészeket 

Egy menő, érdekes filmben szerepelni minden színész álma, feltéve, ha az alkotás a mozivászonig is eljut. Olykor a híres színészek csak a film premierjén szembesülnek azzal, hogy végül kimaradtak a jelenetekből. 

Legutóbb például a Thor: Szerelem és mennydörgés című Marvel-produkcióból távolítottak el több híres színészt. Eredetileg Peter Dinklage, Lena Headey és Jeff Goldblum is főszereplők lettek volna, végül mégis vágószoba padlójára kerültek. 

A shortlist.com összeállításából megismerhetünk nyolc olyan híres jelenetet, amit végül kivágták a filmekből. 

 

Íme 8 híres színész, akik a vágószoba áldozatául estek

 

1. Harrison Ford (E. T., a földönkívüli – 1982)

Amikor Harrison Ford filmekről van szó, minden bizonnyal az  E.T. senki számára sem fog beugrani, ugyanis a színészt teljesen kivágták az alkotásból.

Harrison Ford 1981-ben az Elveszett Frigyláda Fosztogatóiban már bizonyított Steven Spielbergnek, ezért a rendező az az E.T.-ben is szerepet adott a színésznek. Ford egy kis mellékszerepet kapott volna az iskola igazgatójaként, amiben épp egy természettudományos órán utasítja rendre Elliotot. 

Végül a jelenet eltávolítását azzal indokolták, hogy túl sok figyelmet szenteltek Harrison Fordra, aki valószínűleg elterelte volna a figyelmet a valós történésekről.

2. Paul Rudd (Koszorúslányok – 2011)

Paul Rudd hiába az egyik legfelkapottabb színész Hollywoodban, a Koszorúslányok című vígjátékból mégis kivágták. Kristen Wiig Oscar-díjra jelölt filmjében egy rendkívül vicces jelenetet szántak neki, amiben a főszereplő egyik vakrandis partnereként, egy igazi szociopataként látható. A rendező a film hossza miatt végül kénytelen volt törölni a vakrandis jeleneteket.

Rudd, Paul
A Marvel-univerzum egyik sztár-szereplőjéről biztosan kevesen feltételeznék, hogy valaha bármilyen filmből eltávolításra került volna. A Koszorúslányok című vígjátékból jeleneteiből mégis kivágták a színészt. (Fotó: MTI/EPA/John Cetrino)

 

3. Michelle Monaghan (Constantine - A démonvadász – 2005)

Michelle Monaghan nagy sikert aratott a Mission: Impossible részeiben, viszont erre már korábban is lett volna lehetősége a Constantine - A démonvadász című filmben. A színésznőnek eredetileg egy félig démoni, félig emberi lény szerepe jutott, aki a Keanu Reeves által játszott Constantine szeretője és informátoraként tűnik fel. A karaktert végül teljes egészében eltávolították annak érdekében, hogy a természetfeletti ügyekre specializálódott nyomozó még magányosabb legyen.

4. Shailene Woodley (A Csodálatos Pókember 2 – 2014)

A Csodálatos Pókember 2 csúcspontján meghal, Emma Stone Gwen Stacy-je, amitől Peter Parker érthető módon teljesen összetört. A kezdeti forgatókönyvben a következő szerelme, Mary Jane (MJ, akivel az eredeti trilógiában Kirsten Dunst révén ismerkedtünk meg) néhány jelenetben mutatkozott be, amit A beavatott-sorozat című sztárja, Shailene Woodley alakított. 
Marc Webb rendező azonban úgy döntött, hogy megvágja a szerepét, mivel továbbra is Parkerre és Stacyre akart koncentrálni.

Végül a színésznő jeleneteit teljesen ki kellett vágni.

Még a híres színészekkel is sokszor előfordul, hogy rendezői döntésre az egész karakterük törlésre kerül. Shailene Woodleyt a A Csodálatos Pókember 2-ből törölték az alkotók. A kivágott jelenetek ellenére az film készítői rendkívül sajnálták, hogy a tehetséges színésznőt ki kellett hagyni a filmből, azonban reménykedtek benne, hogy Shailene Woodley visszatér majd A csodálatos Pókember 3. részében, ami végül nem történt meg (Fotó: Flickr)

 

5. Uma Thurman  (Vadállatok – 2012)

Oliver Stone kaotikus krimijében Uma Thurman egész jelenete törlésre került. Az eredeti verzióban a színésznő a főszereplő Blake Lively önfejű anyját alakítja, aki segít megmagyarázni Ophelia „O” Sage motivációit. A 131 perc hosszúságú filmbe sok mindent bele tudtak préselni, azonban Uma Thurman alakítása már nem fért bele a játékidőbe.

6. Chris Cooper (A kör – 2012)

Gore Verbinski elismert horror remake-jének eredeti vágásában Chris Cooper Oscar-díjas színész egy gyerekgyilkost alakított.
A szerep szerint Chris Cooper megpróbálja meggyőzni Naomi Watts újságírót, hogy megváltoztatta az útját, és megtalálta Istent, de a nő nem hitt neki. Így amikor Watts már tudatában van a kazettát sújtó gyilkos átoknak, annak másolatát a börtönbe juttatja a gyermekgyilkosnak.

Bár erős ötlet volt, a tesztközönség nem fogadta jól, ugyanis a nézők szerint  Cooper felbukkanása zavaró volt, lényegében többet akarták látni őt a filmben. A stúdió a problémát megoldva inkább kiírta, és kivágta Chris Cooper jeleneteit. 

7 . Jena Malone (Batman Superman ellen - Az igazság hajnala – 2016)

Sok pletyka terjedt arról, hogy Jenna Malone kit fog játszani a Batman Superman ellen című filmben. A legnagyobb felvetés közülük az volt, hogy a Batgirl lesz. 

A titokzatos szerepre a film megjelenésekor nem derült fény, mert a filmből teljesen kivágták. Néhány évvel a film bemutatása után, egy bővített verzió megjelenéséből kiderült, hogy Jena Malone csak a STAR Labs tudósát Jenet Klyburnt szerepét játszhatta el.

8 . Sarah Jessica Parker (Lovelace – 2013)

Az eredeti szerepet Demi Moorenak adtak volna, végül a Moore kimerültsége miatt Sarah Jessica Parker kapta meg a lehetőséget. A színésznő egy Gloria Steinem feminista aktivistát alakított volna egy ikonikus felnőttfilmes életrajzi filmjében. Sarah Jessica Parkert az utolsó pillanatban tették be a szerepre,  aztán a megfilmesítés után az alkotók úgy döntöttek, hogy kihagyják a végleges megjelenésből. Az ok az időzítés volt. Eredetileg azt tervezték, hogy a film cselekménye 1984-ben fejeződik be, végül sokkal hamarabb, már 1980-ban lezárták a sztorit, ezzel kihagyva Sarah Jessica Parker jeleneteit.

Borítókép: Harrison Ford amerikai színész (Fotó: MTI/EPA pool/Guillaume Horcajuelo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.