Tudta, hogy Harrison Fordot kivágták az ET-ből?

A filmkészítés egy hosszadalmas folyamat, amiben mindig az alkotók döntései érvényesülnek. Ha a film és a rendezők érdekei úgy kívánják, akár teljes részeket is eltávolítanak a felvételekből. Hiába állítják össze a szereplőgárdát tehetséges és híres színészekből, ha az alakításaik és a kivágott jelenetek sosem kerülnek fel a mozivászonra. A shortlist.com összeállításából megismerhetünk nyolc olyan híres színészt, akik végül a vágószoba padlóján végezték.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Shortlist.com2022. 07. 25. 11:00
FORD, Harrison
Marseille, 2021. szeptember 3. Harrison Ford amerikai színész a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) marseille-i kongresszusán 2021. szeptember 3-án. MTI/EPA pool/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos alkalommal előfordult, hogy tehetséges színészek több hónapnyi munkája veszett kárba a kivágott felvételek miatt. Általában ezeket a részeket vagy feleslegesnek tartották a film cselekménye szempontjából, vagy egyszerűen már nem fért bele a film hosszába. 

A filmekből kivágott jelenetek sokszor meglepetésként érik a híres színészeket 

Egy menő, érdekes filmben szerepelni minden színész álma, feltéve, ha az alkotás a mozivászonig is eljut. Olykor a híres színészek csak a film premierjén szembesülnek azzal, hogy végül kimaradtak a jelenetekből. 

Legutóbb például a Thor: Szerelem és mennydörgés című Marvel-produkcióból távolítottak el több híres színészt. Eredetileg Peter Dinklage, Lena Headey és Jeff Goldblum is főszereplők lettek volna, végül mégis vágószoba padlójára kerültek. 

A shortlist.com összeállításából megismerhetünk nyolc olyan híres jelenetet, amit végül kivágták a filmekből. 

 

Íme 8 híres színész, akik a vágószoba áldozatául estek

 

1. Harrison Ford (E. T., a földönkívüli – 1982)

Amikor Harrison Ford filmekről van szó, minden bizonnyal az  E.T. senki számára sem fog beugrani, ugyanis a színészt teljesen kivágták az alkotásból.

Harrison Ford 1981-ben az Elveszett Frigyláda Fosztogatóiban már bizonyított Steven Spielbergnek, ezért a rendező az az E.T.-ben is szerepet adott a színésznek. Ford egy kis mellékszerepet kapott volna az iskola igazgatójaként, amiben épp egy természettudományos órán utasítja rendre Elliotot. 

Végül a jelenet eltávolítását azzal indokolták, hogy túl sok figyelmet szenteltek Harrison Fordra, aki valószínűleg elterelte volna a figyelmet a valós történésekről.

2. Paul Rudd (Koszorúslányok – 2011)

Paul Rudd hiába az egyik legfelkapottabb színész Hollywoodban, a Koszorúslányok című vígjátékból mégis kivágták. Kristen Wiig Oscar-díjra jelölt filmjében egy rendkívül vicces jelenetet szántak neki, amiben a főszereplő egyik vakrandis partnereként, egy igazi szociopataként látható. A rendező a film hossza miatt végül kénytelen volt törölni a vakrandis jeleneteket.

Rudd, Paul
A Marvel-univerzum egyik sztár-szereplőjéről biztosan kevesen feltételeznék, hogy valaha bármilyen filmből eltávolításra került volna. A Koszorúslányok című vígjátékból jeleneteiből mégis kivágták a színészt. (Fotó: MTI/EPA/John Cetrino)

 

3. Michelle Monaghan (Constantine - A démonvadász – 2005)

Michelle Monaghan nagy sikert aratott a Mission: Impossible részeiben, viszont erre már korábban is lett volna lehetősége a Constantine - A démonvadász című filmben. A színésznőnek eredetileg egy félig démoni, félig emberi lény szerepe jutott, aki a Keanu Reeves által játszott Constantine szeretője és informátoraként tűnik fel. A karaktert végül teljes egészében eltávolították annak érdekében, hogy a természetfeletti ügyekre specializálódott nyomozó még magányosabb legyen.

4. Shailene Woodley (A Csodálatos Pókember 2 – 2014)

A Csodálatos Pókember 2 csúcspontján meghal, Emma Stone Gwen Stacy-je, amitől Peter Parker érthető módon teljesen összetört. A kezdeti forgatókönyvben a következő szerelme, Mary Jane (MJ, akivel az eredeti trilógiában Kirsten Dunst révén ismerkedtünk meg) néhány jelenetben mutatkozott be, amit A beavatott-sorozat című sztárja, Shailene Woodley alakított. 
Marc Webb rendező azonban úgy döntött, hogy megvágja a szerepét, mivel továbbra is Parkerre és Stacyre akart koncentrálni.

Végül a színésznő jeleneteit teljesen ki kellett vágni.

Még a híres színészekkel is sokszor előfordul, hogy rendezői döntésre az egész karakterük törlésre kerül. Shailene Woodleyt a A Csodálatos Pókember 2-ből törölték az alkotók. A kivágott jelenetek ellenére az film készítői rendkívül sajnálták, hogy a tehetséges színésznőt ki kellett hagyni a filmből, azonban reménykedtek benne, hogy Shailene Woodley visszatér majd A csodálatos Pókember 3. részében, ami végül nem történt meg (Fotó: Flickr)

 

5. Uma Thurman  (Vadállatok – 2012)

Oliver Stone kaotikus krimijében Uma Thurman egész jelenete törlésre került. Az eredeti verzióban a színésznő a főszereplő Blake Lively önfejű anyját alakítja, aki segít megmagyarázni Ophelia „O” Sage motivációit. A 131 perc hosszúságú filmbe sok mindent bele tudtak préselni, azonban Uma Thurman alakítása már nem fért bele a játékidőbe.

6. Chris Cooper (A kör – 2012)

Gore Verbinski elismert horror remake-jének eredeti vágásában Chris Cooper Oscar-díjas színész egy gyerekgyilkost alakított.
A szerep szerint Chris Cooper megpróbálja meggyőzni Naomi Watts újságírót, hogy megváltoztatta az útját, és megtalálta Istent, de a nő nem hitt neki. Így amikor Watts már tudatában van a kazettát sújtó gyilkos átoknak, annak másolatát a börtönbe juttatja a gyermekgyilkosnak.

Bár erős ötlet volt, a tesztközönség nem fogadta jól, ugyanis a nézők szerint  Cooper felbukkanása zavaró volt, lényegében többet akarták látni őt a filmben. A stúdió a problémát megoldva inkább kiírta, és kivágta Chris Cooper jeleneteit. 

7 . Jena Malone (Batman Superman ellen - Az igazság hajnala – 2016)

Sok pletyka terjedt arról, hogy Jenna Malone kit fog játszani a Batman Superman ellen című filmben. A legnagyobb felvetés közülük az volt, hogy a Batgirl lesz. 

A titokzatos szerepre a film megjelenésekor nem derült fény, mert a filmből teljesen kivágták. Néhány évvel a film bemutatása után, egy bővített verzió megjelenéséből kiderült, hogy Jena Malone csak a STAR Labs tudósát Jenet Klyburnt szerepét játszhatta el.

8 . Sarah Jessica Parker (Lovelace – 2013)

Az eredeti szerepet Demi Moorenak adtak volna, végül a Moore kimerültsége miatt Sarah Jessica Parker kapta meg a lehetőséget. A színésznő egy Gloria Steinem feminista aktivistát alakított volna egy ikonikus felnőttfilmes életrajzi filmjében. Sarah Jessica Parkert az utolsó pillanatban tették be a szerepre,  aztán a megfilmesítés után az alkotók úgy döntöttek, hogy kihagyják a végleges megjelenésből. Az ok az időzítés volt. Eredetileg azt tervezték, hogy a film cselekménye 1984-ben fejeződik be, végül sokkal hamarabb, már 1980-ban lezárták a sztorit, ezzel kihagyva Sarah Jessica Parker jeleneteit.

Borítókép: Harrison Ford amerikai színész (Fotó: MTI/EPA pool/Guillaume Horcajuelo)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.