Hét érdekesség, amit csak kevesen tudnak Bud Spencerről

Kilencvenhárom éve, 1929. október 31-én Carlo Pedersoli néven született Bud Spencer olasz színész, aki az európai filmtörténet egyik sokat emlegetett alakja volt. Filmjei Európa-szerte –azon belül is elsősorban hazájában, Németországban és Magyarországon – legendássá váltak, de az Amerikai Egyesült Államokban sem ismeretlenek – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 10. 31. 14:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Már 16 évesen egyetemre járt

Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli Alessandro Pedersoli és Rosa Facchetti fiaként született Nápoly Santa Lucia nevű városrészében. Már ötéves korában iskolába járt, az ötödik osztályt átugorva pedig hatosztályos gimnáziumba került. 16 évesen megkezdte tanulmányait a Római Egyetemen, ahol vegyésznek tanult. 

Az egyetemet később félbe kellett hagynia, mert családjával Brazíliába költöztek. Másfél év múlva visszaköltözött Olaszországba, ahol a vegyészmérnöki kart hátrahagyva jogi diplomát szerzett.

2. Első olaszként úszott le száz métert egy percen belül

Nyolcévesen tagja a nápolyi úszócsapatnak, ahonnan később Rómába igazolt át. Az első években még csak saját szórakoztatására úszott, később azonban kiderült, hogy sportolói teljesítménye is kiemelkedő. 1948-ban megnyerte az olasz bajnokságot mellúszásban, 1950-ben pedig a 100 méteres gyorsúszás bajnoka, egy percen belüli idővel. Ugyanebben az évben – már az olasz vízilabda-válogatott tagjaként – Európa-bajnok, az 1952. évi helsinki olimpián pedig ezüstérmet nyert a csapata.

A Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon 1956-ban még ott volt, de több világversenyen nem indult. 

A magyar vízilabda-válogatott ellen több alkalommal is játszott, utolsó vízilabdameccsét is az olimpiai bajnok magyar válogatott ellen vívta, ahol az olasz csapat 7:3-ra kikapott.

Carlo Pedersoli 1950-ben (Fotó: Wikipedia.org)

3. Így kapta a Bud Spencer nevet

A Bud Spencer név az 1967-es Isten megbocsát, én nem című film forgatása közben ragadt rá. Akkoriban divat volt angolos hangzású művésznevet választani, hogy ezáltal eladhatóbbak legyenek a western típusú filmek. A Bud nevet termete miatta kapta, a Spencer nevet pedig egyik kedvelt színésze, Spencer Tracy tisztelete miatt választotta, más források szerint azonban a Bud nevet kedvenc sörének márkájáról, a Budweiserről kapta – írja a Híradó.hu.

4. Nyolc évvel később derült ki, hogy már szerepelt közös filmben Terence Hill-lel

Bud Spencer az Isten megbocsát, én nem című film forgatásán ismerkedett meg Terence Hill-lel, azonban rövidesen kiderült, hogy Olaszországban egyszer már szerepeltek együtt az 1959-es Hannibal című filmben, akkor még mindketten az eredeti nevükön. A filmben nem volt közös jelenetük, ezért kicsi a valószínűsége annak, hogy összefutottak.

5. Dalszövegíróként és szerzőként is kipróbálta magát

Tizenhat éves ismeretség után 1960-ban házasodott össze kedvesével, Maria Amatóval. Ebben az időben dalokat szerzett és szöveget is írt. Olyan énekeseknek írt szöveget és szerzett zenét, mint Ornella Vanoni vagy Nico Fidenco.

Szerzeményeit több filmjében is hallhatjuk, mint például a Mindent bele, fiúk!-ban vagy a Különben dühbe jövünk című filmben.

Bud Spencert és Terence Hillt éveken át láthattuk együtt a képernyőn, tizenhét filmben szerepeltek együtt 1967-től 1985-ig. Bud Spencer több jelenetben is látható repülőgép-pilótaként, amihez a stábnak trükkfelvételt sem kellett alkalmaznia, ugyanis a színésznek volt engedélye utasszállító repülőgép és helikopter vezetésére is – tette hozzá a lap.

Miután 1985-ben a két színész külön utakra tért, Spencer megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, amit később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven.

6. Több találmányát is szabadalmaztatta

A filmjeiben népszerűvé vált verekedős jelenetek és ütések zömét ő maga fejlesztette ki, de leleményessége nem merült ki ennyiben.

Több találmányát, köztük egy háromcsövű puskát, egy speciális ajtózárat és egy olyan fogkefét is szabadalmaztatott, amibe eleve bele volt építve a fogkrém.

7. A legkedveltebb magyar szinkronhang

Bud Spencer legismertebb magyar hangja Bujtor István volt, aki 1977-től kölcsönözte hangját a színésznek. Azonban kevésbé ismert, hogy Spencer többször kért olasz szinkront is hangjára. Ennek legfőbb oka az volt, ahogy azt ő is többször hangsúlyozta, hogy nápolyi dialektusban beszélt.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: A 86 éves korában elhunyt olasz Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli olasz úszó, vízilabdázó és színész portréja a budapesti Filatorigátnál 2016. június 29-én. A festményt a Taker néven festő graffitis készítette (Fotó: MTI/Marjai János)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.