Anthony Hopkins és Kate Winslet is díjat kapott Torontóban

Virtuális gálán díjazták kedden Anthony Hopkinst és Kate Winsletet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Forrás: MTI2020. 09. 16. 19:41
Winslet, Kate
London, 2015. április 13. Kate Winslet brit színésznõ A Little Chaos címû filmje bemutatóján Londonban 2015. április 13-án. (MTI/EPA/Hannah McKay) Fotó: HANNAH MCKAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjazottak otthonukból, felvételről jelentkeztek be és mondtak köszönetet pályafutásuk elismeréséért.

Anthony Hopkins a díját a világszerte a mentőszolgálatoknál dolgozóknak ajánlotta. Winslet elmondta, hogy furcsán érzi magát a színészi életműdíj miatt, és hozzáfűzte: most inkább azoknak jár a taps, akik a koronavírus elleni harc frontvonalában küzdenek – idézte a BBC News.

A virtuális gálát a torontói filmfesztivál egy mozijában rendezték meg, csekély számú közönség jelenlétében. A fesztivál a pandémia miatt idén drasztikusan karcsúsított formában zajlik, a mozis vetítésekre csak a torontóiak válthatnak jegyet.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjával tüntették ki Chloe Zhao és Mira Nair rendezőket is.

A díjátadó gála Martin Scorsese szintén előre felvett bevezetőjének vetítésével kezdődött. A filmrendező megindultságát fejezte ki afölött, hogy az olyan fesztiválok, mint a torontói, továbbra is zajlanak.

Mint a 77 éves Oscar-díjas filmes mondta: szomorú látni, hogy a mozit marginalizálják, leértékelik és a „házias ételek” közé sorolják. „Nem emlékeztethetjük az embereket eléggé arra, hogy ez a figyelemre méltó művészeti ág sokkal több mint szórakoztatás, legjobb pillanataiban csoda és inspiráció forrása” – fogalmazott.

Winslet új filmje, az Ammonite torontói premierje után kapta meg a díjat. A filmben a 19. századi angol paleontológust, Mary Anninget alakította. A Francis Lee rendezésében készült romantikus drámában Saoirse Ronan játssza a szerelmét.

Anthony Hopkinsnak a The Father című filmjét vetítették a kanadai fesztiválon. A Florian Zeller színművéből készült filmadaptációban Hopkins demenciában szenvedő idős férfit játszott. A 82 éves Oscar-díjas brit színész arról is szólt videóüzenetében, hogy nagyon örül, hogy még mindig dolgozhat.

Chloe Zhao a hét végén befejeződött velencei filmfesztiválon elnyerte az Arany Oroszlán-díjat Nomadland című filmjével. A produkció, amelynek főszereplője Francis McDormand, egy megözvegyült nőről szól, aki a 2008-as pénzügyi válság után felszámolja addigi életét, és kocsijába költözve nomádként vág neki Amerikának.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 19-én zárul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.