Fiatal sztárok, akiket tragikusan korán vesztettünk el

A hollywoodi sztárszínészek közül sem mindenki olyan szerencsés, hogy megérheti az öregkort, legutóbb például a Marvel-filmek Fekete Párducát megformáló Chadwick Boseman váratlan halála sokkolta a filmrajongókat. A színész (még életében, e sorok írásáig bemutatott) utolsó alakítása jelenleg is látható a Netflix kínálatában (Az 5 bajtárs, amiben ráadásul a karaktere halála bonyolítja a történetet), és érkezik még tőle posztumusz film is (Ma Rainey's Black Bottom).

Forrás: origo.hu2020. 10. 17. 12:30
Murphy, Brittany
Sydney, 2009. december 21. 2006. december 11-i kép Brittany MURPHY amerikai színésznõrõl, aki 2009. december 20-án, 32 éves korában Los Angelesben szívrohamban elhunyt. (MTI/EPA/Tracey Nearmy) Fotó: TRACEY NEARMY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Más generációk népszerű színészei is haltak meg sokkolóan fiatal korban (nem is kell messzire menni Latinovits Zoltán hazájában), belőlük gyűjtöttünk össze tízet.

James Dean

Máig az egyetlen színész két posztumusz Oscar-jelöléssel, melyeket az Édentől keletre és az Óriás című filmekért kapott – utóbbiban látható utoljára a vásznon. A Sztanyiszlavszkij-módszert az Actor's Studióban tanult színész három filmmel (pontosabban: főszereppel) vonult be a filmtörténetbe (a harmadik a Haragban a világgal), melyek közül csak az Édentől keletre premierjét érte meg. Szerepei és 24 évesen, 1955-ben autóbalesetben – rajongott a versenyzésért – bekövetkezett halála együtt tették legendává, a lázadás és az önpusztítás ikonjává.

Utolsó filmje, a Dallas fő inspirációjaként jegyzett Óriás alkalmával megosztozott a főszerepen (Elizabeth Taylorral és Rock Hudsonnal), ez talán legkevésbé emblematikus alakítása egy fiatal munkás szerepében, a New York Times kritikusa szerint itt kezdett el felnőni (azaz legkevésbé önmagát adni) színészként. Érdekesség, hogy a Haragban a világgal színészgárdájából nemcsak ő halt meg tragikusan fiatalon, de partnere, Natalie Wood is, aki 43 évesen, gyanús körülmények között fulladt meg férje (és Christopher Walken) társaságában (az esetet David Lynch is megemlíti az Aminek álmodom című memoárjában, és ő nem hisz abban, hogy baleset történt).

Fotó: MTI/EPA

Bruce Lee

A harcművészeti filmek legendás sztárja, Bruce Lee 32 évet élt: épp az egyszeres Bond-színész George Lazenby-vel vacsorázott volna egy tervezett közös projekt kapcsán 1973-ban, amikor egy korábbi agyi ödémát követően rosszul lett és meghalt (egy fájdalomcsillapító összetevőjére lehetett allergiás). A Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című tavalyi filmjében is megidézett színész a harcművészeti filmek történetének legnagyobb sztárja volt olyan filmjei sikere nyomán, mint A nagyfőnök, a Tomboló ököl, A Sárkány útja és A sárkány közbelép (A Sárkány útjá-t rendezte is).

Halálakor a Halálos játszma című filmet forgatta, amit végül kurtán-furcsán fejeztek be nélküle. Fia, Brandon Lee szintén egy forgatáson halt meg 28 évesen 1993-ban: a nagy áttörése lehetett volna A holló, aminek felvételei közben egy kellékként használt lőfegyver végzett vele.

MTI Fotó: Külföldi képszolgálat

Heath Ledger

A 2008-ban, 28 évesen meghalt ausztrál színészt súlyos álmatlanság kínozta, halálát pedig hatféle gyógyszer együttese okozta. A színész épp a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma című filmet forgatta Terry Gilliam rendezésében, a helyére pedig olyanok ugrottak be, mint Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law.

Ledger korábban olyan filmekben szerepelt, mint 10 dolog, amit utálok benned, A hazafi, a Lovagregény, a Túl a barátságon, a Casanova és az I'm not there – Bob Dylan életei, és éppen nagy áttörése előtt állt A sötét lovag című Batman-film Jokereként, amiért aztán posztumusz Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában.

Fotó: MTI/EPA/Danny Moloshok

Brittany Murphy

A színésznő 32 évesen, szintén 2009-ben halt meg, tüdőgyulladásban, illetve a megbetegedésére szedett gyógyszerek túladagolása miatt. Több mint hatvan filmben és sorozatban játszott, köztük a Spinédzserek-ben Alicia Silverstone oldalán, az Észvesztő-ben Winona Ryderrel és Angelina Jolie-val, a Ne szólj száj! alkalmával Michael Douglasszel, a 8 mérföld-ben Eminem partnereként láthattuk, és szerepelt a Sin City – A bűn városá-ban is.

Bizarr módon férje, Simon Monjack angol forgatókönyvíró fél évvel később ugyanabban a házban halt meg nagyon hasonló körülmények között, 40 évesen.

Fotó: MTI/EPA/Tracey Nearmy

Paul Walker

Bár jelentőségük összehasonlíthatatlan, James Deanhez hasonló halált halt Paul Walker 2013-ban, 40 évesen. Az autóversenyzős Halálos iramban-filmek sztárja autóbalesetben halt meg: másodmagával a felismerhetetlenségig összeégtek egy Porschéban. A színész ekkor még nem fejezte be a Halálos iramban 7. felvételeit, végül számítógépes utómunkával és dublőrökkel (fivéreivel) pótolták a hiányát.

Amikor épp nem Halálos iramban-filmben szerepelt (a Tokiói hajszá-t például kihagyta), Walker akkor is elsősorban akciósztárként tűnt fel: olyan filmek készültek a nevével fémjelezve, mint a Halálos hajsza és a Pokoli futam, de szerepelt romantikus vígjátékban (A csaj nem jár egyedül), thrillerekben (Koponyák, Kéjutazás) és háborús filmben is (A dicsőség zászlaja Clint Eastwood rendezésében).

Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.