Lám, a reklám!

Amióta a közjóért felelős szakemberek rájöttek, hogy a házfalakra pingált reklámok, színes figurák jótékonyan hatnak az ember közérzetére, egyre több ilyen produkcióval találkozunk.

2019. 05. 29. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta a közjóért felelős szakemberek rájöttek, hogy a házfalakra pingált reklámok, színes figurák jótékonyan hatnak az ember közérzetére, egyre több ilyen produkcióval találkozunk. Idehaza a vasfüggönyös időkben többnyire csak tűzfalakra festett lózungokkal találkoztunk, néhány éve viszont a terebélyesedő bulinegyedek körül nálunk is megjelent a városfestészet eme különleges formája. Az érintett önkormányzatok úgy okoskodtak, támogatják a piktorvállalkozásokat. Sőt az Újjáépül program részeként már nemcsak tűzfalakon, de panelházak oldalán is megjelentek a méretes művek. Az alkotók főképp hazai rajzfilmekből vettek ötleteket, egy 15 emeletes házra például a Szaffi jeleneteit mázolták fel. Hamarosan Vízipókkal, Vukkal és cimboráikkal találkozhatunk.

Az igazsághoz tartozik, hogy Gyurcsány Ferenc ezen a téren is megelőzte korát. Biztos, hogy sokan emlékeznek még az egyik zuglói toronyház homlokzatán 2006 tavaszán elhelyezett – mind a 17 emeletet eltakaró – monumentális plakátra. Nos, a mű magát a túlmozgásos államférfit ábrázolta, aki akkortájt miniszterelnökként boldogította az országot. (Sőt, őszödi trágárkodása is épp erre az időre esett.) Emlékszem, komoly vihar kísérte a plakát kihelyezését. Főképpen azért, mert az alkotás az előírt négyszáz helyett 1700 négyzetméteresre sikerült – csak a modell orra háromemeletnyit tett ki –, emellett az önkormányzat engedélye nélkül rakták fel. Arról nem beszélve, hogy a meseszereplő-elvárás is erősen sántított: horrorfigurának nincs helye köztéri képeken.

Időbe telt, míg eltűnt a plakát. A figura nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.