Megint jönnek, nyavalyognak

Aggódnak az ellenzék gazdasági elemzői. Hagyomány ez arrafelé nemzeti kormányok országlása idején. E műfajban a Gazdaságkutató Intézet utolérhetetlen.

2019. 12. 12. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggódnak az ellenzék gazdasági elemzői. Hagyomány ez arrafelé nemzeti kormányok országlása idején. E műfajban a Gazdaságkutató Intézet utolérhetetlen. Vértes András brigádja, amely még a 2008-as államcsőd közeli időkben is önfeledten ünnepelte a gyurcsányi gazdaságpolitikát, az elmúlt kilenc évben rendre megjósolta, hogy amit az Orbán-kormány akar, azt nem lehet megvalósítani. (Hogy mégis mindig sikerült, az csak „bizonyos átmeneti hatásoknak és a körülmények szerencsés egybeesésének köszönhető”.) Miközben az utolsó ötéves periódusban a magyar gazdaság nőtt az unión belül a legnagyobb mértékben (a bérek 52 százalékkal emelkedtek, a foglalkoztatottak száma 2010 óta nyolcszázezerrel nőtt, a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem látott alacsony szinten áll stb.), a Vértes-csapat rendületlenül panaszkodik tovább. „Előrejelzéseik” lényege: lassulni kezd a gazdaság növekedése, a csökkenés már elkezdődött, a bérkiáramlás is mérséklődni fog stb. Vége lesz a jó világnak.

A jövőbe látó gyülekezet minap is kiadta prognózisát. Eszerint 2020-ra egyértelmű lesz a baj, már „csak” 3,2 százalékkal fog nőni a gazdaság. Ennek oka egyebek közt „az erőltetett keresetemelés fokozatos kifulladása” és a „magyar modell szerény versenyképessége”. Ők már rég megmondták… Vértesék jóslatai szervesen illeszkednek korábbi jajveszékeléseikhez: Megkezdődik a jövő felélése (2010), A kormány miatt jön a recesszió (2012), Stagnálni fog a gazdaság – nem lesz itt nagy javulás (2013), Így nem fog felpörögni a gazdaság (2014), Mélyponton van idén a növekedés (2016) stb. Ehhez képest, ugye… Emlékszünk, Vértes látnok 2009-ben miniszterelnöknek is bejelentkezett. Hozok bort

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.