Szájzárrendelet

Éppen csak átvette hivatalát Matkovich Ilona, Vác ellenzéki polgármestere, már kürtölte is világgá: elképesztő tartozásokat örökölt az előző városvezetéstől.

2019. 12. 20. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen csak átvette hivatalát Matkovich Ilona, Vác ellenzéki polgármestere, már kürtölte is világgá: elképesztő tartozásokat örökölt az előző városvezetéstől. Nem is lacafacázott sokat, az általa vezetett képviselő-testülettel nyomban megemeltette a közterheket: ötven százalékkal a kereskedők építményadóját, harminccal az ipari vállalatokét. Emellett tervbe vette a reklámadó bevezetését, többet kell majd fizetni a közterület-használatért, és megszorítások várhatók a Dunakanyar Színháznál is, mert Ilona asszony szerint a város költségvetéséből nem biztosítható a működése.

De még mielőtt nekilátott volna a munkához a Matkovich-testület, alaposan megemelte a saját fizetését. További részletekről viszont nem tudunk, ugyanis polgármester asszony a múlt héten kiadta első ukázát. Az 1/2019 polgármesteri utasítás a szólásszabadság alaptörvényi jogát korlátozva városvezetői engedélyhez köt mindennemű nyilvános fórumon való megszólalást vagy véleménynyilvánítást minden önkormányzati cég munkavállalóinak, megbízottainak és alvállalkozóinak. Még a Facebook-posztjukat is láttamoztatniuk kell a polgármesterrel azoknak, akik váci ügyekről írnak.

Az egész azért érdekes, mert Ilona asszony a kampány során egyvégtében az Orbán-kormány szólás- és sajtószabadságot tipró, bűnös politikáját ekézte. Ugyanezt tette korábbi munkája során is… Ja, mert azt nem mondtam, hogy Matkovich Ilona korábban újságíróként kereste a kenyerét. Számos lánglelkű írásban ostorozta a cenzúrát és a hatalmi önkényt (például a Magyar Narancsban és a megboldogult Népszabadságban).

Nem neki épült a váci diadalív.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.