időjárás 6°C Gál 2021. October 16.
logo

Orra bukott zászlóvivő

Pilhál György
2021.03.24. 05:59
Orra bukott zászlóvivő

Pár hónappal azután, hogy a szenvedélyes Magyarország-mószeroló Mark Rutte holland kormányfő belebukott valami éveken át tartó, nagyszabású családtámogatási botrányba, a minap újabb Orbán-fóbiás Benelux-politikus fogott talajt. A harcias Frank Engelről, a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt nemzeti bizottságának elnökéről kiderült, hogy 2019-ben hét hónapon keresztül jelentős összeget kapott egy, a párthoz köthető alapítványon keresztül azért, hogy tagokat toborozzon. (Igen ám, csakhogy a szervezet mindössze papíron létezett, ráadásul az ügyletről még saját párttársai sem tudtak.) A lebukott, majd lemondott ember az egyik luxemburgi lapnak elismerte, valóban „hozzájutott” a negyvenezer euróhoz, ám nem sértett semmilyen törvényt, csupán egy belső leszámolás áldozata.

Az egész attól igazán érdekes, hogy Frank Engel korábban éppen a korrupcióellenes harc kérlelhetetlen zászlóvivőjeként feszített a politika porondján, és mint ilyen – Mark Ruttéhoz hasonlóan –, legtöbbször Orbán Viktoron köszörülte a nyelvét. Egy alkalommal így összegezte a magyarországi helyzetet: „A magyar rendszer nagyban függ az uniós támogatásoktól. Ha elég erőteljesen fejbe kólintjuk őket [a magyar kormányt], akkor majd azt teszik, amit mi akarunk.”

Hogy mennyire „keresztényszociális” ez az Engel ember, arra jó példa Orbán Viktornak címzett egyik gúnyos megjegyzése: „Az ön országában minden a vallásról, a család helyes felépítéséről és a nemzetről szól.” Eközben a néppárti politikus többször elismerően beszélt Gyurcsány Ferenc munkásságáról, sőt előfordult, hogy Niedermüller Péter meghívására a DK-konferenciájára is ellátogatott. Van-e kérdés?