időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Ágh bácsi az időkúpban

Pilhál György
2021.09.29. 05:59 2021.09.29. 09:31
Ágh bácsi az időkúpban

Ahogy közelednek a választások, a frontvonalban serénykedő baloldali politikusok mögött a hazai munkásmozgalom még élő tudományos nagyjai is rendre felbukkannak az arénában. Például Ágh Attila, a tudományos szocializmus professzora, aki pár éve még a daliás emlékezetű Párttörténeti Intézet vezető tanácsadójaként küldte padlóra a bolsevizmust. Ő az, akinek olyan, máig hervadhatatlan bestsellereket köszönhetünk, mint A polgári politikai gazdaságtan emberfelfogásának marxi kritikája; vagy ott a másik vígeposza, a Demokratikus szocializmus – A szocializmus alapértékei és a marxizmus hegemóniája.

Ágh minapi munkája, a Népszava gondozásában megjelent A Fidesz alkonya című alkotás is vidám perceket ígér. A humoreszk arra a furfangos szerzői alapvetésre épül, miszerint a nagyobbik kormánypártnak bealkonyult, a Lendvai utcában már csomagolnak. A dolgozat dióhéjban: a jámbor Brüsszel megelégelte a fideszes dáridót, miután Orbán agresszivitása minden korábbi mértéken túllépett, hamarosan elzárják a pénzcsapokat. A hatalomváltás nyomán természetesen szétesik a Fidesz, „a párttársak/bűntársak a létért való küzdelemben vetélytársakká válnak, és egymás rovására próbálnak fennmaradni”. Game over.

Gyengíti az alkotást, hogy a szerző 2010 szeptemberében egyszer már megfestette a Fidesz-alkonyt. „A Fidesz körül egyre szűkül az időkúp, és a publikum elkezdi a zuhanó párt mozgását figyelni a korántsem dicsőséges becsapódásig.” A kozmikus sorokat már akkor obligát kacaj fogadta. Kíváncsi leszek, a most nyolcvanéves Ágh bácsi örül-e majd a tizenharmadik havi nyugdíjnak.

Borítókép: Wikipédia

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.