időjárás -1°C Mária 2021. December 8.
logo

Már fel sem szisszenünk

Pilhál György
2021.10.18. 05:59 2021.10.18. 08:22
Már fel sem szisszenünk

„Nemcsak sima többségre, de kétharmados győzelemre is esélyünk van” – írta közösségi oldalán vasárnap Fekete-Győr András, a Momentum nemrég elzavart elnöke. Kijelentésének értékelése pszichiátriai feladat, nem a mi dolgunk, mindenesetre a szűk emberke állapota egyre aggasztóbb.

Igaz, elmebeteg kijelentések tekintetében a lebőgött atléta nem lóg ki pártjából – a nagy mellény viselete arrafelé alapvetés. Két nappal korábban például Cseh Katalin uniós képviselő harcos ultimátummal állt elő az Európai Bizottságnak címezve: „Világosan fogalmaztunk és időben jeleztük: ha az Európai Bizottság nem alkalmazza a jogállamisági mechanizmust, pert indítunk a testület ellen, amiért vonakodnak […] forrásmegvonást alkalmazni Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.” Hősnőnkkel ellentétben még Angela Merkel leköszönő német kancellár is úgy látja, a két országnak joga van az unió bíróságához fordulni, hogy az európai joggal összhangban cselekednek-e – az Európai Bizottság erre az ítéletre vár. Hiba lenne előtte bármilyen büntetőintézkedést hozni. (Cseh Katalint még saját Facebook-oldalán is hazaárulónak nevezik. Stimmel.)

Aki nem tudná, az Európai Bizottság azért nem kéri a jogszabály előírásait, mert szavát adta az állam- és kormányfőknek, hogy megvárja vele az EU bíróságának e rendeletről szóló ítéletét, ami a jövő év elején várható. A brüsszeli parlament jogi bizottsága azonban – a hörgő-lihegő Cseh Katalinnal az élen – ezt törvénytelennek tartja.

Azon már rég nem szisszen föl az ember, hogy a Momentum brüsszeli képviselői – Cseh Katalin mellett Donáth Anna – rendre a magyar kormány ellen szavaznak. Ők ilyen „magyarok”.

Borítókép: Illyés Tibor