időjárás 5°C Vendel 2021. October 20.
logo

Nem, dehogy politizál

Pilhál György
2021.10.12. 05:59 2021.10.12. 21:15
Nem, dehogy politizál

Bárki jobb lenne, mint Orbán Viktor, ezért kész bármelyik ellenzéki miniszterelnök-jelöltet támogatni, már csak azért is, mert mindegyiket kiváló embernek tartja, mondta Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa minap a Klubrádióban. – Ami ma van, az nem jó Magyarországnak és a magyar emberek nagy részének, csak egy szűk hányadának – tette hozzá a milliárdos, aki korábban egy közvélemény-kutatást is finanszírozott, hogy megtudja, legyőzi-e jövőre az ellenzék a Fideszt.

Nincs is ezzel semmi baj. Az ember csak azon kapja föl a fejét, hogy a „műtrágyakirályként” ismert Bige fontosnak véli megemlíteni: önmagát szigorúan politikán kívülinek tartja. Ez roppant érdekes, ugyanis emlékezetem szerint hősünk már a zűrös kilencvenes évek vége felé jelentős politikai kapcsolatokkal rendelkezett. Horn Gyulánál pél­dául sikerrel lobbizott, s egy társaságba járt Medgyessy Péterrel. Talán nem véletlen, hogy az akkori kormányzatnak köszönhetően a műtrágyagyártáshoz szükséges gázt is olcsón tudta megvásárolni. (Igaz, Láriferi Motim-cége meg az áramot kapta kedvezményesen.)

Ennek dacára 1998-ban előzetes letartóztatásba helyezték – igaz, ez már az első Orbán-kormány országlása alatt történt. Később egy másik ügyben a gyanú szerint nyolcszázmillió forintnyi vesztegetési pénzt fogadott el úgy, hogy eközben közel kétmilliárd forinttal károsította meg saját cégét. Folyik ellene egy másik büntetőeljárás is, ott letöltendőt kértek rá. Érteni vélem, miért ódzkodik annyira az Orbán-kormánytól a „politikán kívüli” műtrágyakirály.

Borítókép: Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdőn. Fotó: Bodnár Boglárka