időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Megmondó Jenő

Pilhál György
2021.11.11. 05:59 2021.11.11. 10:39
Megmondó Jenő

A grafománia tüneteit vélem fölfedezni a nyugállományú Kaltenbach Jenőn. Alig múlik el nap, hogy a kiérdemesült ombudsman, a Párbeszéd politikusa közösségi oldalán ne intézne szózatot a nemzethez. Ez még nem lenne akkora baj, ám mint tudjuk, a liberális ideológiához kapcsolódó személyiségzavar egyik fontos tünete, hogy az érintett – esetünkben Jenő – minden tekintetben különbnek gondolja magát mindenki másnál. Ennek fényében próbálom most értelmezni a szerző minapi írását, amely A rendszer lényege címet viseli.

Orbán pontosan úgy viselkedik, mint minden diktátor

– bizonygatja nyugállományú Jenő.

– Körülveszi magát csupa olyan figurával, akik kizárólag tőle függnek […], így aztán buzgón ki is szolgálják a legalázatosabb módon. Ők azok, akik […] az esetleges kegyvesztéstől való félelmükben buzgón túlteljesíteni akarnak.”

Ez a kiválasztás azonban emberünk szerint egy idő után kontraproduktív lesz, ugyanis a nagy rendszerek egy központból, egyetlen ember által nem működtethetők hosszú távon. „Ez egy jó hír minden demokratának” – kacsint ki a cikkből Jenő, aki szegény akkora diktatúrában él, hogy ezen ökörségeket következmények nélkül elmondhatja, nem viszi el a nagy fekete autó. (Idebiggyesztek egy kapcsolódó kommentet:

A diktátorokat nem választani szokták, Kaltenbach úr, és főleg nem négyszer.)

Hogy egy ilyen diktátorral a nyakunkban miért lehetünk még az EU-ban, azt ekképp magyarázza Jenő:

Eddig csak azért úsztuk meg a súlyosabb következményeket, mert az EU nincs felvértezve az ilyen renitens viselkedésre.

És mi mit kezdjünk ezekkel a Jenőkkel?

Borítókép: Kaltenbach Jenő (Fotó: MTI/Beliczay László)