időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Tóthnak a hanyatt esés

Pilhál György
2021.11.06. 06:58 2021.11.06. 08:34
Tóthnak a hanyatt esés

„Kormányt akarunk váltani – nyilatkozta Tóth Bertalan szocialista frontember az InfoRádió Aréna című műsorában. – A közös program alapjait már elfogadtuk, ebben rengeteg olyan elem van, amelyben visszaköszönnek az MSZP javaslatai. Ezeket szeretnénk viszontlátni 2022 után.” Jelek szerint Tóth nem fél a hanyatt eséstől, nincs híján az önbizalomnak. Egy ízben például azt mondta az Indexnek, ő jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán Viktor. Máskor meg arról beszélt, hogy a Fidesz lábbal tiporja a rendszerváltás értékeit ahelyett, hogy követné az MSZP–SZDSZ-kormányok bevált módszereit. Esztendeje ekképp tájékoztatta a nemzetet: „Örülök és büszke vagyok, hogy személyesen én irányítottam azt az akciót, amellyel elfoglaltuk a pulpitust a parlamentben.” (Mintha sokra mentek volna a matinéval…)

A szocialisták fonnyadását a közhiedelmekkel szemben nem Kovács László korábbi pártelnök javasolta. Az a bizonyos „Merjünk kicsik lenni!” ötlet nem a pártnak szólt, hanem a nemzetnek. Ám Laci bácsi pechjére fordítva történt – a nemzet növekedésnek indult, az övéi mennek a lecsóba. (Ráadásul ezt a lecsót szigorú recept szerint az Apró-villa boszorkánykonyhájában készítik. Láriferi keveri.)

Olyat is mondott korábban az elrugaszkodott Berci, hogy az MSZP–Párbeszéd-szövetség nem a magyarság háromharmadát fogja képviselni a parlamentben, hanem az egészet. (Háromharmad helyett az egészet… Hűha!) Ehhez képest még a legoptimistább felmérések is arról árulkodnak, hogy a szocialisták jövőre nem jutnak be az Országgyűlésbe – legföljebb vizsgázott idegenvezető kíséretében valamelyik szervezett turistacsoport hétvégi látogatásainak egyikén.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Tóth Bertalan a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében tartott tüntetésen az Országház főlépcsőjén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)