idezojelek

Vona mereng

Vajon Orbán-mószerolásnak, esetleg Novák-lefitymálásnak szánta-e írását az egykori Jobbik-vezér, vagy ellenkezőleg, a miniszterelnök zsenialitása előtt tiszteleg.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Kovács Tamás

Novák Katalinnak esze ágában sem volt köztársasági elnökké lenni, írja Vona Gábor egykori Jobbik-vezér az Index.hu-n, majd hosszan végigjárja a maga által föltett kérdést: „Hogy ez száműzetés lesz vagy jutalomutazás, szégyenfutás vagy diadalív, trón vagy árnyékszék, majd az idő dönti el.”

Kevesen gondolták volna, magyarázza Vona, hogy Magyarország első női köztársasági elnökét épp az az Orbán Viktor jelöli, aki ellenfelei szerint a patriarchális politika alfahímje, aki a konyhába száműzné a hölgyeket. (Ráadásul így elveszi az ellenzéktől az első női jelölt állításának lehetőségét.) Az LMBTQ-ügy lesz a közeljövő egyik meleg témája, folytatja a szerző, s mindjárt hozzáteszi: Novák Katalin személyében immár egy érzékeny nő (és nem egy macsó miniszterelnök) küzd majd a hagyományos magyar családmodellért. (Hát aztán? – P. Gy.) A cikk vége a legütősebb: eszerint miután kormánypárti vereség esetén a győztes ellenzék feles alkotmányozást akarna, borítékolható, hogy utcára vonulnak az emberek. „Szinte látom – mereng maga elé a filozófus –, ahogy Novák Katalin köztársasági elnök elmondja drámai hangú beszédét: könnyeivel küszködve, a szeretet és az összefogás erejébe vetett hittel, nem is mint államfő, hanem mint nő, mint feleség, mint anya, mint egyszerű magyar állampolgár kér mindenkit, hogy menjen haza. […] És mi, megrettenve saját törzsi háborúnk valóságától, visszatérnénk.”

Elolvasván a terjedelmes cikket, darabig töprengek: vajon Orbán-mószerolásnak, esetleg Novák-lefitymálásnak szánta-e írását a szerző, vagy ellenkezőleg, a miniszterelnök zsenialitása előtt tiszteleg.

Bármi volt is a terve, utóbbit érte el.

Borítókép: Vona Gábor (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.