idezojelek

„Csúcshivatal”

Hadházy ötletgazda ugyan nem kíván nyomozni, ellenben bele akar nézni valamennyi állami és nyomozati anyagba.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Illyés Tibor

Hatalomra kerülésük után egy 100–150 fős csúcshivatalt hozna létre Hadházy Ákos. A trágár lódoktor már az új parlament első ülésén be kívánja nyújtani az erről szóló törvényjavaslatát. Mint megtudtuk, a ­leendő hivatal egyfajta törvénykezési katalizátor lesz, olyan jogszabályok előkészítését fogja végezni, amelyek megfékezik a korrupciót. Az érvényes előírások kikényszerítése érdekében lesz egy szankcionáló hatásköre, de ami ennél lényegesebb, komoly vizsgálati jogköröket is kap. Hadházy ötletgazda ugyan nem kíván nyomozni, ellenben bele akar nézni valamennyi állami és nyomozati anyagba, és persze beszámoltatná a nyomozó szerveket. Hatóságokat ellenőrző hatóság lenne – írja a tervezett hivatalról közleményben az Egységben Magyarországért.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Hadházy azt is javasolja, hogy bizonyos bűncselekmények esetén a rendőrség és NAV kapja vissza a letartóztatás kezdeményezésének a jogát. (Pallosjogról egyelőre nem esett szó.) Mielőtt még szabadalmaztatná tervét az agilis ember, figyelmébe ajánlanám: korábban már előálltak idehaza hasonló tervvel. Rákosi Mátyás országlása idején (illetve valamivel előtte, 1946-ban) Rajk László koalíciós belügyminiszter állt elő azzal, hogy a politikai rendőrség kebelén belül célszerű lenne egy hasonló „csúcshivatalt” létrehozni – meg is alakult hamarosan az Államvédelmi Osztály (ÁVO). A forgalomból kivont Rajk utódja, Kádár János ezt továbbfejlesztette, hatósági rangra emelte a buzgó csapatot. (Javarészt az Andrássy út 60. szám alatti manikűr- és szabadidőközpontban munkálkodtak a fiúk.) Államvédelmi Hatóság (ÁVH) lett a nevük. Ismerős?

Borítókép: Hadházy Ákos független parlamenti képviselő (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.