idezojelek

Rászoruló nyaralók

Csak óvatosan gyámolítsunk!

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: MTI/EPA/Swen Pförtner

Augusztus közepéig lehetetlen jegyet kapni Csehországban az Ukrajnába induló vonatokra és buszokra, gyakorlatilag minden jegy elkelt. Az elmúlt másfél évben ennek épp az ellenkezője történt: Ukrajnából érkeztek tömegek hozzájuk. Most viszont a háború elől menekülők utaznak vissza – nyaralni. Sok cseh szerint az ilyenek nem is tekinthetők háborús menekülteknek. Adódik a kérdés: miért költsenek a menekült nyaralók gyámolítására?

A jelenség nem új. Németországba menekült szír migránsok közül is sokan járnak nyaralni – Szíriába. A menedékkérő és menekültstátusban lévő migránsok hazajárnak vakációzni. Abba az országba, ahol állítólag üldözik őket. Egy 2016-os jelentés arról számolt be, hogy a menedékkérők a vendéglátó német adófizetők pénzéből nyaralnak odahaza. Egyikük ekképpen indokolta hazaruccanását: „Nagyon stresszes itt Németországban, pihenésre van szükségem, kicsit hazaugrom Szíriába.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nekem erről azok a sok éve Kanadába kivándorolt nyíregyházi cigány családok jutnak az eszembe, akik – beleunván a tengerentúli kalandba – úgy döntöttek, visszaköltöznek. És ha már jönnek, újra birtokba veszik a hátrahagyott önkormányzati bérlakásukat, amit még annak idején rászorulóként kaptak. Igen ám, csakhogy azokat addigra már kiadták másoknak. Persze lett is nagy patália… A vándorok hazatérése egyébként nem okozott osztatlan örömöt az itthon maradottak körében. Már csak azért sem, mert a kalandozó társaság odakint nem igazán öregbítette a magyarság jó hírét. Legtöbbször a segélyosztó helyeken tűntek fel meg a bűnügyi tudósításokban.

Csak óvatosan gyámolítsunk!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.