Bécsből mondja a frankót

Eltekintve attól, hogy több mint 50 éve Ausztriában él, a 91 éves Paul Lendvai változatlanul hiteles Magyarország-szakértőnek tartja magát.

2020. 11. 25. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltekintve attól, hogy több mint fél évszázada Ausztriában él, a 91 esztendős Lendvai Pál (Paul Lendvai) változatlanul hiteles Magyarország-szakértőnek tartja magát. A hajdani Szabad Nép munkatársa a bécsi Der Standard hasábjain kitartó rendszerességgel elemzi a nálunk történteket; osztályoz, vállon vereget, sarokba állít. A kevesek egyike – a Hírklikk –, aki még issza a szavát, minap Orbán Viktor miniszterelnökről és az uniós vétóról kérdezte az idegenbe szakadt hazánkfiát. „Ma már sokkal rosszabb a magyar imázs, annak ellenére, hogy a kormány sok pénzt költ külföldön propagandára – magyarázta Pali bácsi. – Vagyis egy sokkal nehezebb és veszélyesebb helyzet állt elő, amit Orbán eredendően rosszul mérlegelt. De taktikailag még mindig visszavonulhat.” Az is lehetséges, tette hozzá, hogy a kormányfőt elhagyta a szerencséje, és ez az újabb pókerjátszmája vereséget hoz számára.

(Boldogult Tom Lantos, az Egyesült Államok szenátora volt annak idején hasonló „magyar hang”; odaát ő „értelmezte” a nálunk történteket. Dacára annak, hogy a kinti magyarság nagy ívben elhatárolódott tőle.) Ha bejön, ha nem jön be Pali bácsi szimata, a liberális világ továbbra is egyfajta magyar referensként tekint rá, mint aki minden időben, minden rendszerben megmondja a „frankót”, még ha az köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Itt jegyzem meg, Paul Lendvai pár esztendeje díjat alapított arra érdemes hazai hírlapíróknak. Olyan kolléga kaphatja a trófeát, aki folytatni képes a díjalapító nagy ívű munkásságát, vagyis a rugalmas, sokoldalú, jól „alkalmazkodó” tollforgatást. Sok az esélyes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.