Elszámolták magukat

Iványi Gábor lelkész felekezete igenis kapja az állami pénzt, 2012 óta speciel két és fél milliárd forintot.

2020. 10. 07. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben politikai okokból történő pénzelvonásról panaszkodik az Oltalom Karitatív Egyesületet fenntartó Magyar Evangéliumi Testvérközösség, lapunk kiderítette: Iványi Gábor lelkész felekezete igenis kapja az állami pénzt, az utóbbi nyolc évben speciel – írd és mondd! – két és fél milliárd forintot utalt neki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Hogy aztán a közösség hogyan tudott ennek dacára százmilliós közüzemi tartozást összehozni, azt csak Iványi Gábor tudná megmondani, ő viszont csupán azt hajtogatja: közössége azért gatyásodott le, mert az állam megfosztotta egyházi rangjától és az ezzel járó forrásoktól. Mégpedig azért, mert nem hajlandó a hatalom szekerét tolni.

Ebből azonban csak annyi igaz, hogy a 2011-es egyházügyi törvény több száz bizniszszektát törölt, miután legtöbbjük a jól jövedelmező kuruzsláson, távgyógyításon és tudatos hívőhülyítésen kívül mással nemigen foglalkozott. Ennek keretében fonnyadt szimpla egyesületté a Magyar Evangéliumi Testvérközösség is. Iványi lelkész persze nem hagyta annyiban, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig szaladt, az pedig neki adott igazat: 935 milliós kártérítést ítélt a szektának. A magyar adófizetők pénzéből, persze. Nem biztos, hogy a panaszos lelkész jajszava olyan igazodási pont, amire a ciánkálit is be lehet venni. Az SZDSZ-alapító Iványi az évek során már jó néhányszor elszámolta magát. 2015-ben például úgy okoskodott, hogy sebtében gründolt csapatuk, a Demokratikus Kerekasztal markáns fellépése nyomán Orbán Viktor fejvesztve távozik a hatalomból. Ott is elszámolták magukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.