Rákkockázat növelő dolgok közé kell sorolni öt olyan mindennapos tevékenységet, amiről senki sem gondolja, hogy veszélyes lehet, egész pontosan rákot okozhat - állítja az egyik legnevesebb amerikai onkológus.

Rákkockázat növelő dolgok, amikre senki sem gondol
Dr. Mikkael Sekeres, a floridai Sylvester Általános Rákkutató Központ hematológiai osztályának vezetője a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy a teljesen szokásos napi tevékenységek között is akadnak olyanok amelyek a szervezetben rák kialakulásához vezethetnek. Míg az elmúlt években az 50 év alattiak körében terjedő vastagbélrákos megbetegedések számának robbanásszerű megugrása felkerült az újságok címlapjára, mostanra az amerikai egészségügyi kormányzat szaktudósai azt találták, hogy 14 egyéb ráktípus is egyre jobban terjed a fiatalok körében.

A 2010 és 2019 között diagnosztizált több mint 2 millió rákos megbetegedés nemrégiben elvégzett átfogó áttekintése alapján a kutatók 14 szignifikáns daganatos megbetegedést találtak a fiatalok rákbetegségei között: gyomor-, vastagbél-, hasnyálmirigy-, csont- és ízületi rákot, melanomát, női emlőrákot, méhnyak-, méh-, here- és veserákot, továbbá négy nyirokrendszeri ráktípust ami egyre jobban érinti a fiatalabb korosztályt. Noha az köztudott, hogy a dohányzás és az alkohol rákot okozhat, ám az már sokkal kevésbé ismert, hogy még az olyan egészségesnek tűnő ital, mint például a forró tea, szintén károsíthatja a nyelőcsövet és torokrákot okozhat.

És bár minden harmadik amerikainak van tetoválása, egyes tanulmányok szerint a tetoválás komoly mértékben megnövelheti a limfóma kialakulásának kockázatát.
De még egy olyan abszolút hétköznapi tevékenység, mint hajfestés, ugyancsak összefüggésbe hozható olyan hormonérzékeny rákos megbetegedésekkel, mint amilyen a mell- és a petefészekrák.
Dr. Sekeres a Washington Postnak írt cikkében arra figyelmeztet, hogy noha „e tényezők egyike sem jelent akkora kockázatot, mint például a rendszeres alkoholfogyasztás”, de annak feltárása, hogy mekkora veszélyt jelentenek a rák kialakulása szempontjából feltétlenül további kutatásokat igényel.
A torokrák és a forró italok fogyasztása
Köztudott, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás jelentősen megnöveli a rák különböző típusainak kockázatát, mivel az alkohol a szervezetben acetaldehiddé, egy mérgező vegyi anyaggá bomlik, amely - többek között - károsítja a DNS-t és akut gyulladást okozhat. Az azonban már kevéssé ismert, hogy az ártalmatlannak gondolt forró italok, mint például a tea fogyasztása is megnövelheti a torokrák kialakulásának kockázatát. Egy kínai tanulmány szerint akik naponta fogyasztanak égetően forró, vagyis körülbelül 60 Celsius-fokos teát, és legalább egy alkoholos italt is, náluk ötször nagyobb az esélye a nyelőcsőrák kialakulásának mint azoknál, akik nem.

A forró tea mindennapi fogyasztása pedig megduplázza ennek kockázatát. Az Egyesült Királyságban végzett kutatások majdnem a kétszeresét mutatták ki a torokrák kockázatának azoknál az embereknél, akik naponta négy-hat csésze forró kávét vagy teát ittak azokkal szemben, akik egyáltalán nem fogyasztanak ilyen forró italokat. Az orvoskutatók szerint a nagyon forró, hozzávetőleg 60 Celsius fok körüli italok - jellemzően a kávé és a tea -, napi többszöri fogyasztása bizonyíthatóan károsítja a nyelőcső sejtjeit."Indokolt elkerülni a nagyon forró italok rendszeres fogyasztását, bár még ennél is fontosabb, hogy abbahagyjuk a dohányzást és kerüljük az alkoholfogyasztást" - ajánlja dr. Sekeres.
Ezek is a grillezés veszélyei
A nyári időszakban különösen népszerű a kerti grillezés. Dr. Sekeres azonban óvva int a magas hőmérsékleten sütött húsok, köztük a forró hot dog vagy hamburger fogyasztásától is. A neves onkológus ezzel kapcsoltban arra figyelmeztet, hogy a húsok, például marha-, baromfi-, hal- vagy sertéshús magas hőmérsékleten való grillezése heterociklusos aminokat és policiklusos aromás szénhidrogéneket termel – olyan kémiai vegyületek csoportjait, amelyekről jól ismert, hogy mutagének és potenciálisan rákkeltőek.

"Ez akkor következik be, amikor a húsfehérjék a hőre reagálnak és a kiolvadó zsír a tűzbe csöpög, lángot és füstöt okozva" - magyarázza dr. Mikkael Sekeres, akit a Mail Online hírportál idéz. A legújabb kutatások azt sugallják, hogy az így sütött húsokban keletkező vegyületek káros gyulladást és oxidatív stresszt válthatnak ki, ami felborítja az egyensúlyt a betegségtől védő antioxidánsok és a káros szabad gyökök között, amelyek így megtámadják a sejteket és szöveteket.
Mindez jelentősen megnöveli a vastagbélrák kockázatát, ami aggasztó mértékben növekszik a fiatalok körében.
Az amerikai Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztérium megállapította, hogy egyes policiklusos aromás szénhidrogének „észszerűen feltételezhető, hogy rákkeltőek” és néhány ember, aki hosszú ideig lélegezte be vagy érintette e vegyületek keverékét, rákbeteg lett.

Állatkísérletek során az ilyen levegőt belélegző vagy policiklusos aromás szénhidrogéneket tartalmazó táplálékot fogyasztó állatoknál tüdőrák és gyomorrák alakult ki. A heterociklusos aminok hozzájárulhatnak a rák kialakulásához azáltal, hogy génmutációkat okoznak és az új sejtek kontrollálatlan növekedését okozva daganatot képeznek -hangsúlyozzák a szakértők. Állatkísérletekben azoknál a patkányoknál, amelyek heterociklusos aminokat fogyasztottak, emlőmirigy-, vastagbél- és hasnyálmirigyrák alakult ki. "Mivel komoly bizonyítékok vannak arra, hogy a vörös és a feldolgozott hús összefügg a rák kialakulásával, azt tanácsolom, hogy korlátozzuk a grillezést, illetve a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztását"- javasolja dr. Sekeres.
Erre is figyeljen oda: a hajfestés kockázata
Bármilyen meglepően is hangzik, de a haj festése vagy kiegyenesítése szintén növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Dr. Sekeres magyarázata szerint ennek az az oka, hogy a hajfestékek és a kémiai hajegyenesítők formaldehidet és más olyan vegyszereket tartalmaznak amelyek bizonyítottan rákkeltőek. Azt is kimutatták, hogy az endokrin-romboló vegyszerek megzavarják a természetes hormonok, például az ösztrogén és a tesztoszteron termelődését. Ez pedig növeli a hormonérzékeny rákos megbetegedések, mint például a mellrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik tartós hajfestéket használtak nagyobb valószínűséggel alakult ki mellrák mint azoknál, akik soha sem használtak ilyet. "Habár az erre vonatkozó adatok korlátozottak, azt javaslom, hogy használat előtt mindenki tekintse át a hajápoló termékek kémiai tartalmát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ezek tartalmaznak-e formaldehidet vagy endokrin-romboló vegyszereket" -írja a Sylvester Általános Rákkutató Központ hematológiai osztályának vezetője.
Megnövekedhet a bőrrák kockázata tetoválás után
A Pew Research Center friss adatai szerint minden harmadik amerikainak van legalább egy tetoválása, 22 százalékának pedig több is. Bár az eljárást általában ártalmatlannak tartják, egy közelmúltbeli tanulmány szerint a tetoválás megnövelheti a limfóma kockázatát – ez a nyirokrendszerben, az immunrendszer részét képező ér- és mirigyhálózatban kialakuló rendkívül agresszív ráktípus. Svédországi kutatók azt találták, hogy a tetovált embereknél 21 százalékkal nagyobb a rák kockázata mint azoknál, akiknek nincsen tetoválásuk. A problémát vizsgáló tudósok úgy vélik, hogy a bőrbe fecskendezett potenciálisan rákkeltő festékanyag aktiválja a szervezet immunválaszát.

A tetováláshoz felhasznált vegyi anyagok pontos listája a festék típusától függ, de általában ezekben vannak olyan szintetikus molekulák és nehézfémek, mint például a kadmium, amelyek összefüggésbe hozhatók a vesekárosodással, a csont- és tüdőbetegségekkel és bizonyos rákos megbetegedések fokozott kockázatával is. Ezenkívül egy dániai tanulmány kimutatta azt is, hogy a tetoválással rendelkezőknél 62 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki bőrrák, mivel a festék vegyi anyagai felhalmozódhatnak a nyirokcsomókban és a mirigyekben, amelyek a szervezet immunrendszerének létfontosságú részét alkotják.

A festék krónikus gyulladást válthat ki, ami abnormális sejtnövekedéshez és a rák kockázatának növekedéséhez vezethet - mondják a kutatók. Dr. Sekeres szerint azonban a rizikó itt relatíve alacsonyabb. "Még ha a kapcsolat igaz is, mivel a limfóma igen ritka rákdiagnózis, amely évente 100 000 emberből mindössze 21-et érint az Egyesült Államokban, ezért a limfóma kialakulásának esélye tetoválás esetében is meglehetősen kicsi" - véli az onkológus.
Komoly tévhit, hogy a vízipipázás kevésbé ártalmas, mint a cigarettázás
A vízipipázás során az ízesített dohányt szénnel égetik el, majd a vízzel hűtött hideg dohányfüstöt szívják be. A legújabb kutatások szerint 100 amerikaiból egy legalább már egyszer dohányzott vízipipával. Bár sokan úgy gondolják, hogy ez a dohányzási forma egészségesebb mint a cigarettázás, mert a készülékben lévő víz kiszűri a füstöt, de az ezzel kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy ez egy általános tévhit. A vízipipa füstje nagy mennyiségű káros vegyi anyagot tartalmaz beleértve a kátrányt, a szén-monoxidot, a nehézfémeket és a rákkeltő anyagokat is.

Dr. Sekeres elmondta, hogy a vízipipa dohányosok több szén-monoxidnak vannak kitéve mint azok, akik cigarettáznak, mivel a vízipipa elszívása sokkal tovább tart a cigaretta néhány percénél. Az FDA becslése szerint egyórás vízipipázás során a felhasználók akár 200-szor több füstöt szívnak be mint egyetlen cigarettával. Ezzel összefüggésben Dr. Sekeres idéz egy 2024-es 40 ezer észak-vietnámi ember bevonásával elkészített tanulmányt, mely szerint a vízipipázóknál magasabb volt a máj-, tüdő-, fej-, nyak- és gyomorrák okozta halálozás kockázata átlagosan egy 11 éves időintervallumot elemezve azokkal szemben, akik nem dohányoztak. "A tudósok biztosak abban, hogy a dohányzás összefüggésben áll a rák kockázatának növekedésével. Javaslatom: Kerülje el a dohányzás minden formáját, beleértve a cigarettázást és a vízipipát is" - mondja a híres amerikai onkológus, dr. Mikkael Sekeres.
Ez az az öt hétköznapi dolog, amiről senki sem gondolná, hogy növelheti a rák kockázatát:
- ártalmatlannak vélt de túl forró italok, mint például a tea és kávé rendszeres fogyasztása,
- a kerti grillezéssel készített vagy más, lángon sütött húsok rendszeres fogyasztása,
- a tartós hajfestés és hajkiegyenesítés,
- a tetoválás,
- továbbá a vízipipázás, ami bizonyos szempontból még károsabb lehet, mint a cigaretta.